Ogród w cieniu dębów
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród w cieniu dębów
Cebulica wyjątkowa
nie znałam tej roślinki. Piękne azalie.

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczny ten hiacynt hiszpański, ja mam hiacynt kalifornijski, ale nie jest taki ładny
- szkoda.

- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
bejka1970 azalie są urocze i kwitną w czasie ,kiedy wiele kwiatów jeszcze nie zaczęło
Kasiula17 ja też mam trochę samosiejek orlików ale to głównie tych "pospolitych", bardziej "szlachetne" tak się nie rozsiewają
plocczanka azalie japońskie nie maja dużych wymagań , potrzebują głównie kwaśnej ziemi i wilgoci (ściółka). Dla porównania powiem ,że mam 3 rododendrony i przez ostatnie 2 lata trochę je zaniedbałam:zarówno rh jak i azalii nie nawoziłam ani nie podsypywałam torfem - efekt :Rh nie mają prawie kwiatów a azalie kwitną w obfitości
Kasiula17 całkiem się zgadzam!
avalonne bardzo dużo zależy od ziemi. Rh należy posadzić w kwaśnym torfie i później dodatkowo zakwaszać . Można to robić nawozami do kwasolubów, siarczanem amonu albo metodami bardziej naturalnymi. No i koniecznie ściółkę aby trzymała wilgoć.
Orliki też najwyraźniej są uzależnione od rodzaju gleby, no cóż każda roślina ma swoje wymagania.
Na pewno u Ciebie ładnie rosną rośliny , które u mnie nie bardzo
korzo_m Dorotko kiedyś kupiłam tą cebulicę w sklepie internetowym przy okazji zamawiania lilii. W pierwszym roku była bardzo niepozorna , miała pojedyncze kwiatki. Teraz się rozmnożyła i wygląda efektownie
sweetdaisy też go podziwiam
Nie wszystko kwitnie tak super, to mój Rh
same liściory

A to mój owocowy dobytek, rośnie w oczach
borówka amerykańska

borówka brusznica

truskawki

malinki, może słabo widać na zdjęciu ale zawiązki owoców już są

agrest

porzeczka

aronia

jabłoń

Kasiula17 ja też mam trochę samosiejek orlików ale to głównie tych "pospolitych", bardziej "szlachetne" tak się nie rozsiewają
plocczanka azalie japońskie nie maja dużych wymagań , potrzebują głównie kwaśnej ziemi i wilgoci (ściółka). Dla porównania powiem ,że mam 3 rododendrony i przez ostatnie 2 lata trochę je zaniedbałam:zarówno rh jak i azalii nie nawoziłam ani nie podsypywałam torfem - efekt :Rh nie mają prawie kwiatów a azalie kwitną w obfitości
Kasiula17 całkiem się zgadzam!
avalonne bardzo dużo zależy od ziemi. Rh należy posadzić w kwaśnym torfie i później dodatkowo zakwaszać . Można to robić nawozami do kwasolubów, siarczanem amonu albo metodami bardziej naturalnymi. No i koniecznie ściółkę aby trzymała wilgoć.
Orliki też najwyraźniej są uzależnione od rodzaju gleby, no cóż każda roślina ma swoje wymagania.
Na pewno u Ciebie ładnie rosną rośliny , które u mnie nie bardzo

korzo_m Dorotko kiedyś kupiłam tą cebulicę w sklepie internetowym przy okazji zamawiania lilii. W pierwszym roku była bardzo niepozorna , miała pojedyncze kwiatki. Teraz się rozmnożyła i wygląda efektownie
sweetdaisy też go podziwiam

Nie wszystko kwitnie tak super, to mój Rh

A to mój owocowy dobytek, rośnie w oczach
borówka amerykańska

borówka brusznica

truskawki

malinki, może słabo widać na zdjęciu ale zawiązki owoców już są

agrest

porzeczka

aronia

jabłoń

Szkoda, że azalie i rododendrony nie kwitną całe lato - mają takie intensywne kolory, aż miło patrzeć. A dzwoneczki cebulicy bardzo ładne, nie znałam wcześniej.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Beatko,ależ mamy piękny czas,tyle kwitnień i zapachów,cebulica cudowna ,muszę zaprosić ją do swojego ogrodu,a bzy to zawsze wuwołują we mnie tyle wspomnień z młodości ,kocham je bardzo,pozdrawiam i miłego dnia życzę 

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Beatko, piękny ten bez. Co to za odmiana? Takie wyszło zdjęcie, czy on jest faktycznie taki ciemny? Mocno pachnący?
Owoce się u Ciebie spisują. Ja kupiłam dwa lata temu dwie borówki małe. Dopiero w tym roku zakwitły. Jak zaczęłam je nawozić magiczną siłą to rosną w oczach normalnie.
Owoce się u Ciebie spisują. Ja kupiłam dwa lata temu dwie borówki małe. Dopiero w tym roku zakwitły. Jak zaczęłam je nawozić magiczną siłą to rosną w oczach normalnie.
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Jakie agresty masz duże
Niedługo można kompocik zrobić

Niedługo można kompocik zrobić
Beatko lubisz azalie ja też
warto je mieć, pięknie kwitną takie plamy kwiatów
Nie tylko japońskie bo wielkokwiatowe też są piękne a jak pachną
Śliczne Twoje 

Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
MoniaK też baardzo żałuję ,że azalie kwitną tak krótko. Te kolorowe plamy z mnóstwa delikatnych kwiatków są urocze. Chciałoby się powiedzieć chwilo trwaj!
koziorozec Marto rzeczywiście co chwila coś nowego zakwita, maj jest przepiękny! Trochę smutno tylko jak piękne kwiaty przekwitają.
Pashmina2006 Madziu to bez kupiony dawno temu i nie znam nazwy . Jest rzeczywiście taki ciemny , ale to dość pospolita odmiana , często spotykana. Pachnie słabo, niesamowity zapach ma natomiast mój drugi bez w kolorze białym.
Borówki podsypuję torfem i kompostem, ładnie owocują . Czasami podsypię nawozem do kwasolubów.
kasia100780 agresty są całe oblepione dużymi owocami, po ostatnich deszczach aż się ugięły do ziemi. Jeszcze muszą z miesiąc dojrzeć a później na kompocik!
amalia kocham azalie
, mam też dwie wielkokwiatowe , które mi w tym roku nie zakwitły w ogóle
podobnie jak dwa rododendrony. Myślę ,że to brak podsypywania nawozem i torfem przez ostatnie 2 lata. Muszę je dobrze odżywić i zadbać o nie aby za rok zakwitły. To dla mnie punkt honoru. Przykro mi ,że je trochę zaniedbałam i muszę to nadrobić.
Kolejne kwitnące azalie

orliki

cebulica dzwonkowata

jedna z host

koziorozec Marto rzeczywiście co chwila coś nowego zakwita, maj jest przepiękny! Trochę smutno tylko jak piękne kwiaty przekwitają.
Pashmina2006 Madziu to bez kupiony dawno temu i nie znam nazwy . Jest rzeczywiście taki ciemny , ale to dość pospolita odmiana , często spotykana. Pachnie słabo, niesamowity zapach ma natomiast mój drugi bez w kolorze białym.
Borówki podsypuję torfem i kompostem, ładnie owocują . Czasami podsypię nawozem do kwasolubów.
kasia100780 agresty są całe oblepione dużymi owocami, po ostatnich deszczach aż się ugięły do ziemi. Jeszcze muszą z miesiąc dojrzeć a później na kompocik!
amalia kocham azalie

Kolejne kwitnące azalie

orliki

cebulica dzwonkowata

jedna z host

Pięknie u Ciebie. Gdybym ja miała miejsce na tyle azali
. Mam tylko dwie ale niestety na wiosnę z jednej psina mi pąki obgryzła i nawet nie wiem jak kwitnie bo to nn była. Drugą mi grad wykończył i zastanawiam się - czy ona zawiąże pąki na przyszły rok czy już nie da rady?

Pozdrawiam, Gośka
W moim ogródku
W moim ogródku
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Oj jak ja kocham takie kolorowe widoczki i to jeszcze azalie tak biją. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Azalie zawsze mnie zachwycają. Masz rację: szkoda, że tak krótko kwitną. 

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- avalonne
- 500p
- Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Azalie zawsze tak cudnie widać na rabacie - jak barwne plamy
Codziennie przy okazji spaceru oglądam je w okolicznych ogródkach
Ale Ty masz taką moc kolorów, że aż miło podziwiać 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
A mnie zauroczyły orliki, zazwyczaj mają one kwiatki skierowane w dół, a u Ciebie "patrzą" w górę
super.

- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Azalie jak zawsze piękne, niestety ja mam dwie wcześniejsze i już poprzekwitały