denka od butelek PET
denka od butelek PET
Witajcie,
Znalazłem wątek poświęcony sałacie, gdzie autor zabezpieczał sadzonki denkami od butelek PET. Sam całkiem niedawno zastanawiałem się czy czegoś takiego nie zastosować. Czy ktoś jeszcze używa denek jako osłon od zimna i takiej miniszklarenki na cokolwiek? W szczególności interesowałyby mnie rośliny siane do gruntu.
Znalazłem wątek poświęcony sałacie, gdzie autor zabezpieczał sadzonki denkami od butelek PET. Sam całkiem niedawno zastanawiałem się czy czegoś takiego nie zastosować. Czy ktoś jeszcze używa denek jako osłon od zimna i takiej miniszklarenki na cokolwiek? W szczególności interesowałyby mnie rośliny siane do gruntu.
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: denka od butelek PET
Jak to denka - same denka? Ja zabezpieczam butelkami z odciętym denkiem. Ew. takie duże przedzielam na pół (w tej połowie bez wlotu robię otwór wentylacyjny). Kilka rozsad sałaty coś mi zżarło, resztę zabezpieczyłam butelkami i są nadal, czyli chyba się sprawdza.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsze wykorzystuję przecięte butelki do zabezpieczenia rozsad przez ślimakami czy zimnem - jak na razie sposób skuteczny 

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Dodatkowo takie przykrywanie połówkami butelek pozwala na utrzymanie większej wilgotności wewnątrz miniszklarenki
- ullak
Poguglowałam sobie i zastosowań butelek w ogrodzie jest mnóstwo:
- szklarenki z butelek
- całe duże szklarnie ze ścianami z butelek
- całe ogródki w butelkach i butlach jako pojemnikach
- przedziurkowana butelka jako zraszacz ogrodowy
- system samonawadniający z dwóch połówek butelki itp. itd.
- szklarenki z butelek
- całe duże szklarnie ze ścianami z butelek
- całe ogródki w butelkach i butlach jako pojemnikach
- przedziurkowana butelka jako zraszacz ogrodowy
- system samonawadniający z dwóch połówek butelki itp. itd.
USDA
USDA
- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
Poprzecinane w środkowej częśc,i i odgięte boki butelki 5 litrowej, powodują wirowanie jak wiatraczek, jeśli umieścimy je na pręcie, czy kiju.
Tym samym wydobywają dźwięki, szmery, szumy i postukiwanie o podporę, poprzez to, doskonale odstraszają nornice i krety -SPRAWDZONE NA WŁASNEJ "SKÓRZE" OGRODNIKA.
Tym samym wydobywają dźwięki, szmery, szumy i postukiwanie o podporę, poprzez to, doskonale odstraszają nornice i krety -SPRAWDZONE NA WŁASNEJ "SKÓRZE" OGRODNIKA.

-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
A może denka butelek miały służyć do ochrony przed śmietkami. Po wycięci w środku dziury rozcięciu denka, można złożyć to na flance kapusty kalafiora itp.
Pozdrawiam Jarek
Dzięki, chodzi mi raczej o miniszklarenkę na jedną roślinę. widzę, ze niektórzy zakładają górę a inni dół. Niektórzy robią otwór wentylacyjny a inni nie. ale wiem i tak więcej niz kiedyś
- ullak
Ooo, i to działa? A ja powyrzucałam denkamarek69 pisze:A może denka butelek miały służyć do ochrony przed śmietkami. Po wycięci w środku dziury rozcięciu denka, można złożyć to na flance kapusty kalafiora itp.

USDA
USDA
-
- 200p
Powiem tak, nigdy ne stosowałem , szukałem tylko zastosowania dla denek od butli 5 l. Trzeba by było spróbować w końcu to nic nas nie kosztuje. Proponował bym tylko otwory na środku denka wypalić, aby krawędzie nie były ostre.
Pozdrawiam Jarek
-
- 100p
- Od: 17 sty 2011, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś używałem przeciętych butelek 1,5 l oraz 5 l.
Obecnie tylko słoiki typu wek (weck) ponieważ po burzy są na swoim miejscu.
Obecnie tylko słoiki typu wek (weck) ponieważ po burzy są na swoim miejscu.
Napiszcie jeszcze jakie sadzonki pod tym mieliście i czy ktoś próbował zastosować to na etapie wysiewu nasion do gruntu
-
- 100p
- Od: 17 sty 2011, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1 maja wysiałem pod słoikami ogórki.
-
- 200p
Jako szklarenkę, butle 5 l wykorzystywałem przy wczesno wiosennym sadzeniu sałaty, kalarepy. Do punktowego siania cukinii.
Pozdrawiam Jarek