Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Jolcia, mnie się ta III wersja widzi :) Santolina podkreśla kolor berberysów.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wołomin te okolice ? Super masz blisko do Warszawy mieszkałam kiedyś w Warszawie :D Ja teraz mam 140 km do stolicy. Wcześniej mieszkałam w Ciechanowie to miałam 100 km. Najgorzej że nie mam blisko do różnych ciekawych marketów.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

ja wybrałabym wersję II :wit
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi wersja druga :lol:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie się podoba wersja z berberysami w trójkącie :D , ale mnie zawsze podoba się co innego, juz taka moja natura ;:170 .
Po bokach dałabym symetrycznie pozostałe roślinki. ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Jolu, na prawdę super te cisy Ci się trafiły, warzywnik wykonany przez eM-a ekstra ;:63, bardzo ładnie kwitły Ci tulipanki, a jeśli chodzi o przedstawione propozycje nasadzeń, to pewnie troszkę Ci namieszam, bo ja wybrałabym trójeczkę :wit
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ja chyba posadziłabym podobnie jak sugeruje Daysy, hortensję troszkę cofnęłabym do tyłu berberys w trójkąt bardziej do przodu ,szarą roślinkę rzędem z lewej strony ,a zieloną rzędem z prawej.
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

I ja głosuję za berberysami w trójkąt a własciwie w nogach hortensji

Czytam , ze jezówki ci wypadły... Mi zniknęło jakies 20 szt pełnych... Jak przelicze to na złotówki to mam nerwa....
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mnie też podoba sie wersja druga
Ale jak sama napisałaś, często na zdjęciach wygląda to zupełnie inaczej.
Musisz sama zdecydować.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

daysy pisze:Mnie się podoba wersja z berberysami w trójkącie :D , ale mnie zawsze podoba się co innego, juz taka moja natura ;:170 .
Po bokach dałabym symetrycznie pozostałe roślinki. ;:224
Nie chciałam się wychylać.
Też podobają mi się berberysy w trójkącie.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dziewczyny, ja się zastrzelę normalnie ;:306 ;:306 ;:306 Wyszło że każda wersja ma po tyle samo głosów :;230 :;230 I co ja teraz zrobię? Chyba losowanie Obrazek

Niemniej bardzo Wam Wszystkim dziękuję za udział w głosowaniu, nagrodą będą.....zdjęcia rabaty po zrobieniu.

To teraz kolejna rabatka. Zakochałam się w trzmielinach oglądając ogródek naszej koleżanki Marzeny2007. Marzenka, ukłon w twoją stronę ;:180 I różne wersje kombinowałam i poza trzmielinami musiałam zgapić brązowe trawki bo nic innego mi się tak nie komponowało. Poza tym posadziłam ciemierniki i przywrotnik ostroklapowy. Za to mam problem z tyłem. Bo nie wiem czy dać bordowe lub czerwone żurawki czy hosty lub bergenię. I Wersja: to wybór koloru, czy dodawać czerwień żurawek i II Wersja czy zostać przy żółto zielonym z z lekkim dodatkiem carexa Red Rooster.
Obie wersje przedstawione na tej samej fotce. Po lewej wersja pierwsza, po prawej wersja druga.
Od razu powiem że chyba się skłaniam do wersji drugiej, a myślę by prostopadłą rabatę do tej tworzonej wzbogacić żurawkami. Tylko chyba zamiast host dałabym bergenie. Chodzi o mocny akcent liści wśród tych zwiewności. (jeden cis chyba do wymiany, ten po lewej bo mocno przyżółkł)
Na tej rabacie posadzone są róże, od lewej Rosa complicata, Hyppolyte, Cardinal de Richelieu i na obrzeżu, w linii cisów jest jeszcze Himmelsauge.

Obrazek Może mało poglądowe zdjęcie. Zrobiłam trzy a potem się zorientowałam że są niemal identyczne ;:223
Więc dodam fotkę, jak to miejsce wyglądało jeszcze miesiąc temu

Obrazek widok z boku na rabatkę

Obrazek Wszystkie cisy były wtedy jeszcze zieloniutkie, teraz jeden choruje. Robiłam oprysk florowitem, nie wiem czy się uda uratować. A miałam je ciąć na żywopłot.

Dla zaglądających wyłącznie dla Shelby, leniuch na krześle:

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

No nareszcie udało mi się otworzyć zdjęcia ;:138 Na tablecie nie chciały się wyświetlić i ciekawość mnie zżerała jakie wersje opisujesz.
Ja byłabym za wersją II. Przy wersji II i III przy wyborze zwróć po prostu uwagę, aby rośliny wybrane przed berberysy z czasem ich nie przysłoniły. Ciekawa jestem jakiego w końcu wyboru dokonasz ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza, słuszna uwaga. Ale carex The Beatles jest mały więc tu nie byłoby problemu. Natomiast wczoraj Mufka mnie uświadomiła że santolina mi przemarznie, więc przez rok chyba wielka nie urośnie, choć nie chodzi tu o konkretną roślinkę a raczej o szary kolor w tym miejscu. Santolina poglądowo wypożyczona z innej rabaty ;:306 Ale santolinę można a nawet trzeba ciąć. Moja już zaczyna kwitnąć a to mi się nie podoba więc nożyce w dłoń.

Dzięki za twoją opinię ;:168 Czy wiesz że twój głos chwilowo przeważył szalę na wersję II? Do tej pory był remis :wink:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja tu zdłubałam odpowiedź do pierwszych wersji, a tu już pojawiły się drugie ;:oj
No to już: myślę, że na tyłach hosty będą ładniej się odbijać od cisów. Nie wiem jaką masz odmianę, ale raczej będą wyższe od bergenii i stworzą jakby drugie piętro pod cisami. Bergenie możwsz dać jako któreś z kolejnych pięter rabaty, lub wykorzystać jako jasne tło przed ciemnymi żórawkami na dodatkowej rabacie o której wspomniałaś. Tyle ode mnie, zobaczymy jak reszta ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza, hosty które tam stoją są z żółtymi obrzeżami, kupowane na rabatę "za cisami" Też są tu poglądowo bo dopiero po wsadzeniu trawek (część wczoraj posadziłam) okazało się że jest tam sporo miejsca pomiędzy różami. Nie wiem czy nie byłoby za pstro z trzmielinami w tym samym kolorze. Za to żurawki chyba się zlewają z cisami. No i chyba za dużo koloru.
Muszę też wziąć pod uwagę fakt, że to duże róże i jak się rozrosną to te hosty lub bergenie pewnie będę musiała wykopać. Chyba łatwiej usunąć bergenie niż hosty, które mają gigantyczne korzenie. Chyba że pociągnąć do tyłu Przywrotnik ostroklapowy, żeby już nie dodawać odmian? Tak głośno teraz myślę...

Ciekawa jestem co inne dziewczyny na to...Mogą być też zupełnie nowe propozycje. Please, burza mózgów...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”