Przysypani tęczą kwiatów...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Irena1955
50p
50p
Od: 15 lut 2015, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przysypani tęczą kwiatów...

Post »

:heja Witam! Właśnie dzięki Kasi znalazłam się na tym forum .Zapoznałam się z nią fajna z niej kobitka.Pozdrawiam ją i wszystkie forumograficzki. Irena :wit
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie Kochani.
Pięknie dziękujemy wszystkim, którzy pamiętają.
W połowie stycznia dotknęła nas rodzinna tragedia, z której konsekwencjami borykamy się do dnia dzisiejszego , w związku z powyższym, nasza bytność na Forum została mocno ograniczona, życie jednak płynie dalej i wiosna puka do ogrodu, chociaż w ostatnich dniach płatkami śniegu ustrojona..:roll:
Poza ogrodem, który mozolnie tworzymy od dwóch lat, teraz pod naszą opiekę trafił ogród mojej mamy, łącznie jest to bardzo duży obszar, postaramy się jednak sprostać zadaniom w obliczu których postawił nas los.
Póki co dokładamy wszelkich starań, by uporządkować ogród rodzicielki, poruszamy się po powyższym niczym po polu minowym, ponieważ nie do końca wiemy, gdzie co rośnie, a nie chcielibyśmy niczego zniszczyć. Dzięki wątkowi, który dotyczy identyfikacji roślin i Waszej nieocenionej pomocy, sukcesywnie nadajemy "imiona" poszczególnym kwiatom.

A teraz trochę fotorealacji z ostatnich dni, zdjęcia by Ondek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skalniak w trakcie rewitalizacji, ponieważ jeden mamy wysoki, ten postanowiliśmy zrobić w formie płaskiej.

Obrazek

Byliny oczekują na wysadzenie do gruntu.

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Boże Kasia wróciła :!: ;:oj
Nie pytam o szczególy tragedii ale współczuje ! ;:168
Widzę że kwiaty bardzo fajnie się rozwijają ! :D
U mnie też dwie przebudowy, nowa rabata różana i będzie nowy ogródek :lol:
Ale ten skalniak będzie może z stawikiem ;:138 ?
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Witaj z powrotem :wit . cokolwiek się wydarza, my żyjemy dalej ;:196 .

Skalniak ogromny; będę śledzić Wasze poczynania i oczywiście podziwiać ;:108 . Sama jakoś nie mam przekonania do 'malizn' ;:224 . Przekaż Ondraszowi, że robi ładne zdjęcia ;:63 . A roślinki bardzo ciekawe, oj ciekawe ;:7 .

Patrząc na regał, zastanawiam się, kiedy to posadzicie, a z tego, co ćwierkają wróble, to dopiero początek dostaw ;:oj . No cóż, młodość ma swoje prawa ( i siły ;:134 ).

Życzę spełnienia marzenia o najpiękniejszym ogrodzie, a masz gdzie rozwinąć skrzydła ;:118 .
;:168 ;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Kasiu super ,że wróciłaś ;:196 ;:4
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Stęskniłem się ;:7
Mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze ;:108
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżu kolczasty ...jesteś ;:138 ;:196 ...
Kasiu - byłam ( i jestem ) na bieżąco ...i głęboko wierzę , że możesz wiele - masz w sobie tyle energii młodości , że powoli ogarniesz te ary do obsadzenia i tym podobne ... ;:173
Ta czerwona primula - zapewne tegoroczny nabytek ..to Valentine ? ten nie do końca rozwinięty kobaltowy kwiatek , to zapewne Anemone blanda ?
Patrząc na nowo przybyłe roślinki ..aż serce się raduje - tyle dobra zagości w Twoim / Waszym ogrodzie . Pytanie ...kiedy to wszystko sadzić ; raz , że pogoda do bani - dwa ...czasu na to potrzeba , by rozplanować i sadzić z głową . Dobrze , że są w doniczkach ...więc - problemu nie będzie - po kolei będą wsadzane w grunt .

Pozdrawiam bardzo , bardzo ...serdecznie i - świątecznie ;:196 :wit
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Kasiu tak się cieszę ,że znalazłaś czas na forum :D Dla mnie ogród zawsze był ucieczką od stres ,zmartwień ,złości itp.
U was zawsze widać pracę zespołową i to jest cudowne :D i tyle pięknych maluszków już ci kwitnie ;:oj
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj Kasiu o przykro mi ze masz ciężki czas ale ogród to i moja odskocznia i w nim czuje się lepiej jak mam problemy lub smółki. ;:196
Zdjęcia budzących się roślinek. ;:138
Awatar użytkownika
anezob69
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 12:07

Post »

Kasiu cieszę się, że wróciłaś na forum ... nie wiem co się wydarzyło ale ściskam mocno i dodaję pozytywnej energii do nabrania sił aby konsekwencje nie były tak trudne i uciążliwe.
Piękne kwitnienia u Ciebie ... u Was :wink: w ogródku.
Czerwona prymulka ... zjawiskowa.
Pamiętam o Tobie i szykuję się do wysłania paczuszki ( jak pogoda pozwoli ... teraz znów mamy zimę :? ). Chociaż patrząc na Twoje zakupy to będzie kropelka w morzu obfitości.
pozdrawiam serdecznie, Bożena

Ogród szczęściem pachnący
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Kasiulu, ;:168 trudne momenty są nieodłączną częścią życia, ale wspólnie łatwiej się uporać z tym, co niełatwe i bolesne. Odnoszę wrażenie, że tak, jak w ogrodzie działacie ramię w ramię, tak i w życiu się wspieracie - to jest Waszą największą siłą.
Ogród pięknie się rozwija. Śliczny pełny pierwiosnek. To wiosenny nabytek, czy już u Was zimował? Teraz te setki cebul zaczynają dawać z siebie, co mogą, żeby wynagrodzić Ci jesienny ból krzyża.
Pięknie mi wykiełkował niebieski mak od Ciebie. Bardzo mnie on ciekawi, ale też nie wiem do końca, jak z nim postępować. Traktuję go jak mekonops bukwicolistny, bo tak mi wygooglało :wink: .
Pozdrawiam cieplutko. A.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Powiem tylko tyle,cieszę się,że jesteś........
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

Jak miło Was znów gościć :wit
mati, zbiłeś mi gwoździa tym pomysłem z oczkiem, nie planowałam, ale aż mi się oczy zaświeciły- będzie mini oczko! ;:173
Podrepczę zaraz do Twojego wątku, i popatrzę co tam nowego majstrujesz ;:333
Pulpa, Ania moja kochana miała się dziś okazję naocznie przekonać, ile pracy nas czeka, troszkę Ją przeraził ogrom areału, jeszcze biedna nie wie, że będzie uczestniczyć w rewitalizacji poszczególnych zakątków ogrodu ;:306 , wszak gdzie ja znajdę większą kopalnię wiedzy, niż u osoby z tak dużym ogrodniczym doświadczeniem ;:180
Aniu, dziękujemy za wizytę i zapraszamy ponownie po kolejną porcję "malizn", dlaczego tylko mnie ma kręgosłup boleć od nasadzania mini cebulek ;:142
Amelio witaj, w Twojej wiejskiej zagrodzie na pewno wiele się dzieje, będę nadrabiać zaległości, jak tylko czas pozwoli, to teraz mój największy wróg, tzn może nie tyle czas, co jego brak ;:192
Tulap, ja za Twoją dziecięcą /młodzieńczą?/ :wink: energią również się stęskniłam ;:168
Jagódko, Tobie należą się ogromne podziękowania za czas jaki poświęcasz pionizując moją psyche i ogromne serce, za to, że cały czas byłaś z nami, dziękuję ;:168
Prymula to rzeczywiście tegoroczny nabytek Belarina Valentine, a Anemone blanda nie wiem jakim cudem przeżyły, zanim dostrzegłam, że w tym miejscu rosną, były notorycznie tratowane przez ekipę malującą elewację, na szczęście udało mi się je uratować.
Na wsadzenie do gruntu oczekuje Anemone blanda Blue Shadow o kwiatach w ślicznym kolorze niebieskim.
Nic mi nie mów proszę o pogodzie, w sobotę przez cały dzień bawiłam się w ciuciubabkę z gradem, jak tylko wychodziłam na zewnątrz i usiłowałam coś robić, natychmiast zaczynało padać, tak w zasadzie jest u nas od grubo ponad tygodnia, przeplatanka śniegu, deszczu i gradu, katastrofa! ;:178
bejka, witaj Beatko :wit
To prawda, ogród stanowi swojego rodzaju ucieczkę od zmartwień, a pomoc Ondka jest nieoceniona- dzięki temu, że pracujemy w team'ie, udaje nam się czas dokonać wydawałoby się niemożliwego ;:108
Kasiulka :wit
Jak mówi słynne porzekadło, czasem trzeba z życia zniknąć, żeby przeżyć, a gdzie znajdziemy wówczas lepsze miejsce, niż ogród, nieprawdaż?
anezob, witaj Bożenko, dziękuję za pamięć ;:168
Fakt, troszkę poszaleliśmy z "zielonymi" zakupami, a to co widać na zdjęciu, to nie wszystko, co najmniej drugie tyle różności oczekuje na swoją kolej w piwnicy, różne "tarasowce", dalie, lilie i inne cebulowe, itd..
Tak jak napisałam wyżej u nas też pogoda szaleje, mieliśmy iście bożonarodzeniową aurę w te święta "jajeczkowe" ;:222
ASK-anulla, witaj Aniu :wit
Dzięki wsparciu Ondka podnoszę się powoli z kolan, mimo że traumę przeżywamy każdego dnia, z każdym dniem jakby trochę lżej, musimy pogodzić się z tym, na co nie mamy wpływu i starać się jakoś funkcjonować, ech..
Pierwiosnek, to tegoroczny nabytek, troszkę zaszalałam jeśli chodzi o ten gatunek, na ten moment czekają w doniczkach na wsadzenie do gruntu:
Pierwiosnek Primula wilsonii
Pierwiosnek główkowaty
Pierwiosnek łyszczak "Gigantea" (łac. Primula auricula)
Pierwiosnek obrzeżony Primula marginata
Pierwiosnek omączony - Primula farinosa
Pierwiosnek ząbkowany - róż i fiolet
Pierwiosnek zarzyczkowaty x 2
Pierwiośnik (łac. Vitaliana primuliflora)
Pięciornik lśniący (łac. Potentilla nitida)
Robię powoli ewidencję roślin, które mam, bo zaczęłam się gubić i niektóre zamówiłam z kilku źródeł :roll:
Co do maku, to rzeczywiście jest mekonops bukwicolistny, ale jak z nim postępować niestety nie jestem w stanie podpowiedzieć, nasiona zamówiliśmy za pośrednictwem e-bay'a, i nie została do nich dołączona żadna "instrukcja obsługi" :roll:
Jeszcze ich nie posiałam, rozumiem, że wysiałaś w doniczce?
Dorotko, cieszę się, że Cię widzę ;:168
Ograniczona będzie nasza obecność, ale przynajmniej zdjęć troszkę będziemy starali się pokazać.

Troszkę fotorelacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Jakie artystyczne! ;:138
Najlepsze to drugie.
Tylko to jest jakiś wilczomlecz?
U mnie w formie chwastu rośnie :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Ślicznie, to się nazywa zamach na moją niezależność ;:130 .
Cebulek jeszcze nie posadziłam, ale już dzisiaj dałam sobie ostateczny termin ;:306 . Najpierw pójdę na gimnastykę, gdzie mi porozciągają moje stare kości, to łatwiej będzie 'ćwiczyć' z Twoimi cebulkami. Drugi raz się mocno zastanowię, zanim przyjadę, bo znowu mnie 'ożenisz' jakimiś sadzonkami ;:224 . Chociaż przy wyjeździe, dają na pocieszenie kawałek (porządny) tortu :tan .
Poczekam, aż zakwitną Ci floksy i dalie; tu się mogę skusić - duże, solidne rośliny ;:108 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”