Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Marzenko nie mogłaś o tej mączce wcześniej, a ja tyle bananów zjadłam ;:306 .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzena! Dorota! Wszystkie róże dostały po garstce mączki rogowej i po skórce od banana! Nie żałuję im :wink: Dostały też kompost i fusy od kawy. W zeszłym roku tak sadziłam i róże potrafiły się odwdzięczyć!

Jacku! naprawdę cieszę się z tej przypadkowej kokoryczy! Szkoda tylko, że taka mała ;:145
Z daliami można eksperymentować, czemu nie! Ale chyba na wiosnę Ci podeślę trzcinki ze Słońska! ;:306

Karolina! Jeśli znasz się na czosnku, to powiedz, czy coś będzie z czosnku, którego zostawiłam na zimę i już widzę, że rozpadł się w ziemi na cząstki i ma szczypiory. Coś zawsze mały mi wychodzi i nawet zbierać mi się nie chciało :-( I kiedy teraz będą zbiory? W lipcu?

Mariola! Dziękuję! Ale przestój w kwitnieniu straszny. Krokusy i irysy skończyły, inne ani myślą kwitnąć w tym zimnisku. Reszta pomidorów czeka na przepikowanie, ale chyba zrobie to dopiero po świętach, bo nie dam rady inaczej.

Daysy! Jak już wspomniałam, wiosna u mnie się definitywnie skończyła i nastała jesień, ale to pewnie w większości miejsc w Polsce. Muszę dosadzić tego, co kwitnie pomiędzy krokusami i tulipanami, bo mam pustkę teraz!

Zuza! Trafiło mi się, jak ślepej kurze ziarno! ;:306

Małgoś! Ja też świadomie! ;:306 Ale zawsze trochę przesadzę w ilości. Jak pikowałam - połowa słabszych siewek poszła na kompost. Nie dam rady trzymać na parapecie setki kubków :wink: Ja chyba tez przyniosę do pracy z 2 doniczki do samodzielnego pikowania. :roll:

Jadziu! Dziękuję! Tylko gdzie ta wiosna!? I dlaczego muszę szukać tych maluszków z lupą??? ;:306

Czekamy na lepszą pogodę z pracami ogrodniczymi wszelakimi. Trzcinki dla murarek jeszcze nie poprzycinane wszystkie. Nie wiem nawet, co się z nimi dzieje, wiatr pewnie porozrzucał je po ogrodzie ;:223 Powoli szykujemy się do świąt. Miejmy nadzieję, że pogoda się poprawi, bo posiedziałabym chwilkę w ogródku z kawą... ;:173

Takie tam inne ujęcia tego, co było...

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ty to masz marzenia :wink: w ogródku z kawą ;:306 to już było :) w marcu siedziałam na tarasie z kawą :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłko, trzcinek to nie musisz przysyłać, bo mam je niedaleko, a i moje miskanty mają już grubość trzciny :) Ale dziś eksperymentalnie wsadziłem do niezamieszkałego domku dla murarek pocięte pędy dalii. Sprawdzę ich trwałość :idea:
Kokorycz szybko Ci się rozrośnie albo rozsieje ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ja w tym roku mam za mało trzciny i tez patrzę na niektóre łodygi pod kątem murarek.
Najlepszy byłby Miskant giganteus ale trudne cięcie ...
Miłko lista prac jakie wykonałaś jest długa a ja ... nawet nie zaczęłam.
Będę Cię gonić i deptać po piętach ale z 10 doniczek dalii karłowych łądnie rośnie i jest po pierwszym uszczykiwaniu :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Witaj Miłko, stęskniłam się za Tobą, a to dlatego, że dostałam taką różę i nie wiem, czy będzie się nadawała na konfiturę: Thusnelda ;:7 . Wiesz coś o niej więcej?. Ja wiem, że rugosa i mocno pachnie.
Nic nie poradzę, ale kojarzysz mi się cały czas z różaną konfiturą i tak już pewnie zostanie :;230 . Mam nadzieję, że to Ci nie przeszkadza ;:196 . Jak sięgam po słoiczek, to słyszę za sobą: to takasobie Cię nauczyła, pamiętaj ;:97.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochanie, czosnek który zostawiłaś urośnie, ale marny . Ja sadzę późną jesienią , gdzieś z boku gdzie skopie, sadzę dorodne cząsteczki i wiosną mi ładnie wychodzi, a w lipcu jest piękny, olbrzymi, dorodny :) Dam Ci jesienią dobre nasiona tzn czosnek dobrej odmiany, to Ci urośnie :) a teraz latam bo mam słońce i robię fotki :heja
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A więc to kokoryczka ci zakwitła! Bo to chyba ty pytałaś Miłeczko, co to za listki się pojawiły. Ja obstawiałam orlik, ale przyznasz, że listki mają niemal identyczne.
Miło, że ona tak wcześnie kwitnie :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Wandziu! Dowiedziałam się od Majki, od której mam te kokorycze, że one wcześnie wychodzą i kwitną, a potem zanikają, ustępując miejsca innym roślinom. Idealna między hosty i inne byliny. W sobotę się wybieram do niej, ponoć ma festiwal kokoryczy więc nie dziwię się, że i mi się dostały wraz z hostami od niej.

Karolka! ;:196 Jak nie zapomnę, to się dopomnę! Roztrzepana jestem, nawet jak zapiszę, potrafię zapomnieć! A czosnek z ogrodu jest super, zupełnie inny smak! A o kawie w ogródku nadal marzę, bo nie zrealizowałam jeszcze tego ;:306

Aniu! No nareszcie! ;:196 Nie znam tej róży, ale rugosa jak najbardzoej jest odpowiednia. Jeśli ma pełne kwiaty - tym lepiej, bo będzie więcej płatków i więcej konfitury! :tan Ja jeszcze muszę się nauczyć robić konfitury, tzn muszę ulepszyć to , co robię. Konfitura z żelfiksem traci kolor i smak po ok. pół roku. Taka blada jest i mdława. Ale jak się szybko zużyje, to jest super! Ta druga w syropie z kwaskiem cytrynowym jest godna polecenia, ale nie wiem, jak długo można ją przechowywać, bo ... od razu zjedliśmy ;:173

Krysiu! Jesteś dzielna z daliami. Ja nie mam miejsca więc tylko 2 mam w donicach, ale to z konieczności, bo jedna już w donicy przyszła pocztą, a druga była coś niemrawa, a nie chciałam jej stracić. Muszę wreszcie posiać do donic jednoroczne i zioła. Dostałam trochę nasion, trochę mam własnych, np muszę wreszcie posiać aksamitki. A tem miskant może po prostu ostrą piłką?

Jacku! Eksperymentuj i zdaj relację! A łodygi masz puste w środku?

Dziś posadziłam rabarbar. Pierwszy w życiu! Mam takiego smaka na placek z rabarbarem ;:145 Ale pierwszy rok, to on pewnie mizerota będzie ;:131
Oczywiście nie posiałam kwiatków do doniczek. A zza oceanu przyszły skarby (skarpety były wypełniaczem, ale tematyka kwiatowa :wink: ):

Obrazek

I nie pokazałam jeszcze dalii od Gabriela:
Obrazek

Dziś pokazałam synowi, gdzie ma urwać trawnik, żebym mogła to wszystko posadzić ;:306

Aaa! I kupiłam sobie dalię Rebecca's World. Kiedyś sobie u kogoś zaklepałam, ale się nie udało więc wczoraj ziściłam marzenia ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Konfitura z róży to jedno, ale można dodać róży do konfitury z truskawek i ten posmaczek.... niesamowity.
Zamówiłam 10 dalii u Pana Lipienia, ale nie dostałam ani jednej, bo nie chciałam zamienników ;:145 .
Tylko nie wiem, jak to się stało, ale mam 7szt. do posadzenia i dostanę jeszcze kilka od koleżanki :;230 . Jak dla mnie, wystarczy ;:108 . A łamałam sobie głowę nad miejscem dla nich.
Też mam sporo aksamitek do wysiania, bo poszukiwałam (ze skutkiem pozytywnym ;:14 ), ciekawych odmian. Co z tego wyniknie, czas pokaże ;:306 . To już czas siać? ;:oj .
;:168
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas jest b. ciepło, jutro idę i wszystko sieję , nie czekam dłużej :) piękne i ciekawe rośliny zza granicy , o skarpetkach nie wspomnę ;:306
Moje Arboretum
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Miłko ja w zeszłym roku siałam rabarbar i pod koniec lata już się nadawał do zbiorów - kompocik był ;:138 Więc nie martw się - placek z rabarbarem też będzie :D
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka piszesz że posadziłaś rabarbar ,jeżeli posadziłaś a nie posiałaś ,to do lata placek będzie ;:333 rabarbar rośnie szybko ;:108 Pochwal się co to za skarby bo nie wszystko widać,intryguje mnie ta kolorowa kukurydza ;:oj skarpety tematyczne i nie brudzące ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jak ja lubię oglądać zakupy ;:173 Chociaż nie moje, to jakoś mi się tak miło ogląda :D No i nowe rośliny można poznać... na przykład skarpety :D
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A skarpety wsadź do ziemi, ciekawe jak zakwitną... ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III