Wycinka drzew w lesie prywatnym
Wycinka drzew w lesie prywatnym
Witam.Chce zrobić wycinke w lesie.Las jest zapisany na moja Mamę.Nasz las znajduje sie na skraju lasu wymiary to 30m-60m (mały teren).W lesie znajduja się pare sosen,brzozy oraz dwa dęby.Chciałbym to wyciąć żeby utworzyć nowy las (zaoranie terenu oraz posadzenie nowych drzew w rzędach).Jakie są warunki takiego wycięcia i czy będzie mógł wszystkie drzewa wyciąc pod nowy las?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wycinka drzew w lesie prywatnym
Jeślo zobowiążesz sie do nowych nasadzeń to w myśl wytycznych nie powinno być problemu. Z praktyki wynika , że będa kontrolować czy do nasadzeń doszło i w jakiej są kondycji
A jakie są koszty wycięcia takiego lasu...Pozwolenie itp...
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytanie czy to jest formalnie las? czy w ewidencji gruntów widnieje jako las, czy jest to pole - ugór na którym posiały się drzewa? Jak płacisz podatek od gruntu to płacisz za las czy za pole?
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
W papierach widnieje jako las.
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oprócz tego istotne pewnie będzie czy istnieje dla tego obszaru uproszczony plan urządzenia lasu. Generalnie polecam ci poszukać/popytać tutaj: http://www.lasypolskie.pl/viewforum.php?f=43
Wiem tyle że las znajduje sie w parku krajobrazowym cysterskich rud czy jakoś tak i nie wiem czy to tez niebedzie jakaś przeszkoda
Nie, nie będzie to żadna przeszkoda bo LAS jest traktowany gospodarczo.Wiem tyle że las znajduje sie w parku krajobrazowym cysterskich rud
Ale wycinka nie wynika z Twojego widzi misie tylko konieczności, zgodnej z dobrymi praktykami leśnymi. Więc jeśli są wiatrołomy, suszki itp, to co najmniej winna być przeprowadza TS lub TP. (trzebież sanitarna lub późna)
Chcesz wycinać? Zgłoś się po prostu do Leśniczego Lasów Prywatnych ( zatrudnionny przez Starostę, zwykle ma siedzibę we właściwym terytorialnie Nadleśnictwie). A On Ci po prostu wyznaczy zakres prac. Jeśli UPUL (uproszczony plan urządzenia lasów) obejemować będzie w tym terenie zrąb, to robić będziesz zrąb. A nad tym (odbiór drewna) jak i wykonanie planu nasadzeń nadzór sprawować będzie ten Leśniczy (dla Ciebie bezpłatnie, bo jest opłacany przez Starostę).
Byłem pogadałem i załatwiłem. Otóż byłem u leśniczego który zarządza tymi lasami. Dogadaliśmy się następująco: ja wycinam 3 drzewa suche ok 13-15 metrów ale za każde drzewo sadze 10 nowych sadzonek obojętnie jakiego drzewa oprócz brzozy. Więc kupiłem po 15 groszy 30 sadzonek sosny zwyczajnej, leśniczy zaznaczył drzewa do ścięcia, ściąłem sadzonki, posadziłem nowe, leśniczy sprawdził,zatwierdził i sprawa załatwiona.
Możesz powiedzieć jak wygląda procedura załatwienia pozwolenie na ścinkę drzew w swoim lesie ? I jaki fundusz trzeba mieć ? Mam też swój las, i chciałbym wykonać taką ścinkę na opał np. ?
Ile co kosztuje np, leśniczy itd..
Ile co kosztuje np, leśniczy itd..
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co?, chcesz płacić za własne drzewo. Zgłaszasz leśniczemu, który ma w opiece prywatne lasy i Ci zaznaczy, które i co należy wyciąć. Usługa taka prawdopodobnie jest bezpłatna.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
witam
prawdopodobnie ? nie wiem jak leśniczy
prawdopodobnie ? nie wiem jak leśniczy

-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raptem kilka postów wyżej Hosta przecież napisał co i jak.
Wie ktoś jak teraz po zmianie przepisów wygląda sprawa wycinki ?
Pozdrawiam
Daro---
Daro---
Odnośnie wycinek w lasach, tj. na gruntach leśnych chyba nic się nie zmieniło. . Zmieniły się przepisy ustawy o ochronie przyrody w zakresie usuwania drzew, ale przepisy te nie dotyczą lasów.