Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3 cz.
No i super w takim razie ,jest nowe doświadczenie z daturami.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ano własnie.Janku a widzidziałeś by nowa sadzonka wyrosła z takiego liścia ?
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie widziałem ale nie zaszkodzi poeksperymentować 

- grazka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sie 2012, o 00:38
Witam.
Kiedyś udało mi się ukorzenić listek datury, niestety nie doczekałam się dużej rośliny. Nie pamiętam już z jakiego powodu roślina mi padła. Nie była to żadna tragedia bo w ogrodzie miałam dwie ładne kwitnące . Jednak Janku sugerowałabym Ci abyś spróbował włożyć ten listek do nieprzezroczystego naczynia.Kiedyś próbowałam ukorzenić w wodzie scindapsusa i trzymałam roślinki w słoiku na oknie. Czekałam chyba dwa tygodnie i nic, ale przyszła do mnie sąsiadka i poradziła mi abym przełożyła roślinki do nieprzezroczystego naczynia. Powiedziała, że korzonki nie potrzebują światła i że szybciej wtedy się pokażą. Posłuchałam rady sąsiadki i po czterech dniach miałam bardzo ładne korzonki.
Kiedyś udało mi się ukorzenić listek datury, niestety nie doczekałam się dużej rośliny. Nie pamiętam już z jakiego powodu roślina mi padła. Nie była to żadna tragedia bo w ogrodzie miałam dwie ładne kwitnące . Jednak Janku sugerowałabym Ci abyś spróbował włożyć ten listek do nieprzezroczystego naczynia.Kiedyś próbowałam ukorzenić w wodzie scindapsusa i trzymałam roślinki w słoiku na oknie. Czekałam chyba dwa tygodnie i nic, ale przyszła do mnie sąsiadka i poradziła mi abym przełożyła roślinki do nieprzezroczystego naczynia. Powiedziała, że korzonki nie potrzebują światła i że szybciej wtedy się pokażą. Posłuchałam rady sąsiadki i po czterech dniach miałam bardzo ładne korzonki.
pozdrawiam serdecznie, Grażyna
- janek45
Dzięki Grażynko każda porada się przyda , na to tu jesteśmy by się wymieniać doświadczeniami

- Mariolaa555
- 50p
- Od: 31 maja 2014, o 12:44
Ciekawa sprawa z takim ukorzenianiem tylko co z kwitnieniem... W I cz.wątku na str 69 jest podany wpis z 16 lipca 2010 z rośliną ponoć ukorzenioną z liścia rok wcześniej. 

Pozdrawiam Mariola
- janek45
Moja budząca się Datura ma bardzo ciekawe listki na początku
fajnie wyglądają

wydaje mi się że kilka na wierzchołku listki ma asymetryczne , znak tego że powyżej będzie puszczała pąki , proszę o podpowiedz bardziej znanych się w tej sprawie, i ocenic jaki to listek na zdjęciu , przepraszam za jakość ale zrobione przy latarce

a tu zdanie jednej z hodowców datur
Datura ma liście symetryczne w strefie bezpłciowej, pokarmowej, wzrostowej ( na patykach)
i liście asymetryczne w strefie płodnej ( kwitnące, górne części łodygi).

wydaje mi się że kilka na wierzchołku listki ma asymetryczne , znak tego że powyżej będzie puszczała pąki , proszę o podpowiedz bardziej znanych się w tej sprawie, i ocenic jaki to listek na zdjęciu , przepraszam za jakość ale zrobione przy latarce

a tu zdanie jednej z hodowców datur
Datura ma liście symetryczne w strefie bezpłciowej, pokarmowej, wzrostowej ( na patykach)
i liście asymetryczne w strefie płodnej ( kwitnące, górne części łodygi).

- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skąd ta teoria? Możesz rozwinąć? 
Janek, młodymi liśćmi się nie sugeruj, często mają różne defekty, niemniej jednak życzę żeby pąki pojawiły się czym prędzej

Janek, młodymi liśćmi się nie sugeruj, często mają różne defekty, niemniej jednak życzę żeby pąki pojawiły się czym prędzej

Pozdrawiam Tomek
- figaszaste
- 100p
- Od: 11 kwie 2010, o 22:50
Witam! Czy ktoś z Was próbował posadzić daturę bezpośrednio do gruntu,na jeden sezon? Ja tak zrobiłam,wyrosło ogromne drzewo,jesienią sześć osób mocowało się aby je wykopać.Teraz moje datury są sadzone w grunt,lecz w ażurowych koszach,wykorzystuję takie łazienkowe na pranie. 

jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
- janek45
To super Jolu że tak pięknie w gruncie rosną , ja swoja jak zauważyliście wystawiam codziennie na dzień na balkon, czy nie zaszkodzi jej ciągle taka przeprowadzka? dziś w nocy na balkonie miałem +7 stopni ciepła ,po mimo schowałem ją.

O kilku lat sadzę datury do gruntu ,rośną pięknie i obficie kwitną.Jedyne utrudnienie to wykopanie jej na zimę.
- janek45
A jak ją wtedy zimujesz po wykopaniu z ziemi?
W wiaderkach malarskich dużych .Używam takiej zwykłej ziemi ogrodowej ,lekko podlewam tak raz na miesiąc.I tak do wiosny.
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
lilbee
Miałam dać znać. Właśnie kiełkują 3 kubeczki
Miałam dać znać. Właśnie kiełkują 3 kubeczki