Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Wandziu ;:196 iglaki już przycięłam, niektóre po raz pierwszy...łącznie z żywopłotem. Góra jest tylko nie przycięta, nie mogę dostać...syn ma przystawić rusztowanie i obciąć. Liczę że takie wczesne cięcie zapobiegnie brązowieniu końcówek przyciętych igieł...jak ruszy wegetacja wszystko ładnie odrośnie. Drzewek liściastych nie rośnie zbyt dużo nie trzeba na razie nic ciąć. W marcu myślę że dużych mrozów nie powinno już być, zazwyczaj jest deszcz ze śniegiem. Dzisiaj wygrabiłam liście z pod wierzby Sekki...cztery taczki badziewi się uzbierało. Z rabat też co nie co wygrabiłam, przy okazji wypatrzyłam mnóstwo kiełków cebulek...trzeba było dobrze uważać żeby nic nie uszkodzić.

Madziu ;:3 wczorajsze powyginanie gałęzi nic nie dało...wszystkie kołki powychodziły z ziemi, problem zostanie rozwiązany jak ziemia wyschnie ;:131 Patyczki zostawić na dwa trzy sezony, myślisz że gałęzie nie są za stare...odkształcą się na stałe :?:

Kiedy można robić szczepki z pelargonii :?: ładnie przetrwały do tej pory...po uszczykiwane i posadzone szybko się ukorzenią...tylko nie wiem czy to jest odpowiednia pora...nie jest jeszcze za wcześnie.

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę że warto spróbować. Roślina wciąż rośnie. Będzie rosła inaczej z patyczkami. Tylko wiadomo, trzeba dużo czasu.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aniu możesz już spokojnie robić szczepki pelargonii :) Moje już od dzisiaj siedzą w doniczkach. Ja je wcześniej ukorzeniam na zachodnim parapecie w temperaturze domowej w szklance z wodą bez ukorzeniacza. Jakoś ten sposób bardziej mi odpowiada niż bezpośrednio w ziemi. W ziemi nie zawsze mi wychodzi, a w wodzie mam 90% przyjęć :)
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Brakuje mi odwagi do cięcia iglaków ;:131 Odważyłam się z jednym,niewielkim,ale pomyślałam,że za mały,że muszę dać mu urosnąć.A u ciebie czytam,że im mniejszy tym lepiej.Brak mi czasu,żeby pogłębić wiedzę na ten temat i robię tak na chłopski rozum :? Mam dość starą tuję kulistą Danica. Śniegi w poprzednich latach ją rozłożyły,że musiałam podwiązać.I to ona najbardziej mnie kusi,tylko problem jest w tym,że rośnie na bardzo widocznym miejscu ;:131 Wiem,że potrzeba czasu,ale czy ja znajdę cierpliwość,żeby odpowiadać na pytania;co ty z nią zrobiłaś?Zachwalasz żeniszki,a u mnie kiepsko powschodziły i się zraziłam ;:222
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu :wit też tak myślę że przygięte gałęzie zanim zdrewnieją i nabiorą nowego kształtu potrzebują czasu.

Aniu ;:167 szczepki już siedzą w wodzie, doniczki też są tylko ziemi trzeba dokupić...kupiłam worek uniwersalnej, okazało się że po czterech tygodniach rośliny trzeba zasilać nawozami w płynie. Pod pelargonie ta ziemia się nie nadaje...pod inne wysiewy może tak, sadzonki i tak pójdą szybko do ogrodu.

Mirko ;:167 zanim zaczniesz przycinać, wpisz w wyszukiwarkę Niwaki...formowanie iglaków jest różne...jak zaczniesz oczyszczać od dołu grube gałęzie, odginać...planować gdzie zrobić chmurki lub kule szybko połapiesz się o co chodzi. Przycinanie w formie wrzeciona najlepiej zacząć jak iglak jest młody, później robi się bardzo szeroki...wrzeciona się z niego nie za bardzo da zrobić...jak jest niski górę zostawia się nie naruszoną jak podrośnie robi się następny splot. Najlepiej najpierw poczytaj i pooglądaj, wrzucę Ci linki...kilka razy już oglądałam ;:108 Danica w środku też z tego co wiem ma grubsze i drobne gałęzie...jeśli zdecydujesz się przyciąć, zacznij wycinać od dołu...drobne gałęzie, grube trzeba tylko oczyścić na górze uformować niewielkie kulki...co roku przycinane szybko się zagęszczą. Mój pierwszy iglak tak przycięty to odmiana płożąca, za duży urósł...na fotkach po cieciu wstyd było pokazać, teraz jest już o niebo lepiej.
Jeszcze jedno przez dwa dni oczyszczałam go ze zbędnych gałęzi, miałam już dosyć ;:124

Dla porównania...iglak zaczął się rozłazić i deformować...tylko szpecił, miejsca też zabierał coraz więcej...po opadach mokrego śniegu, gałęzie poszły na boki odsłaniając suche brązowe gałęzie. Kulki po cięciu jeszcze do tej pory odsłaniają suche igły...jest coraz lepiej, ale trzeba jeszcze kilku cięć żeby mniej więcej wszystko się wyrównało zielonymi przyrostami.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No no no...dałaś mu ewidentnie nowe życie :). Teraz prezentuje się przepięknie.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu :wit gdyby nie to przecięcie, pewnie został by wykopany. W tym roku rabata zostanie wyspana do końca żwirkiem...ten kawałek od razu będzie lepiej wyglądał. W kastrze obłożonej kamieniem planuję jeszcze wmontować fontannę, ale to na razie plany.

Ciemierniki rozkwitają, wczoraj jeszcze były schowane pomiędzy listkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Alpinki ładnie wyglądają nawet jak nie kwitną.Na drugiej fotce od końca to skalnica Arendsa ? Ja nie mam do niej ręki.Usycha po jednym sezonie pomimo tego,że
rośnie w cieniu i pić często jej daję.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku skalnice Arendsa rosną dwie odmiany, widać po kolorze rozetek. Rosną w pełnym słonku...na prawdziwej patelni... obstawione kamieniami wapiennymi...na kamienie też wchodzą. Kamień nasiąka wodą, uwielbiają z niego czerpać wodę...pomiędzy rozetki można dać żwirek, korzenie z pod żwirkiem czerpią wodę...od góry żwirek izoluje rozetki przed gniciem. Nigdy z nimi nie miałam problemu...błyskawicznie się rozrastają, trzeba je co roku przerywać...zawaliły by chyba cały skalniak. Jedna odmiana kwitnie wcześniej, druga kwitnie kilka dni później. Jest jeszcze mini zagonek w cieniu obstawiony drewnem, takie lekkie podwyższenie...skalnice słabo w tym miejscu rosną, widocznie stanowisko musi być słoneczne. Jeszcze jedno w upały kamiennie wapienne polewane są kilka razy wodą...widać po roślinach kiedy trzeba je podlać, na fotkach widać podwyższone kopułki...skalnice rosną na dużym kamieniu, nie ma nawet grama ziemi :wink:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz, poszedł by do wyrzucenia a tak prezentuje się jak prawdziwy rarytas. Super sprawa. Niech moje zielone też szybko rosną i pójdą pod nóż :). Plany masz imponujące. Przeglądałaś już jakieś fontanny?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeglądałam, ale tak pobieżnie...najbardziej interesują mnie pompy fontannowe, zasilane światłem słonecznym...coraz więcej nowinek się pojawia. Na razie nic nie kupię, poczekam...obserwuję na bieżąco co nowego pokazuje się na rynku.
Plany są ale z tym różnie bywa, jak nic niespodziewanego nie wyskoczy...coś można zrobić.

Jeszcze kilka skalniaczków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wiosennie :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Aniu, cudna wiosna u Ciebie, ostre cięcia poczyniłaś i jakie fantastyczne bryły powstały ;:oj Ogród wiosenny ;:215
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Koniecznie muszę kupić ranniki. Jakie są piękne. Kiedy się je sadzi?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, takie powitania to ja bardzo lubię ;:108 . Widzę, że oczko całkiem odmarzło. U mnie staw w sobotę po bokach już odmarzał. Po przymrozkach z zeszłej nocy niestety z powrotem zamarzł.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”