Dzisiaj zjadłem pomelo i znalazłem pestki. Mocze je teraz, a jutro posadzę.
Jakiej pestki powinny być wielkości aby wykiełkowały? Znalazłem w tym pomelo kilka dużych i dużo małych.
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Ja znowu czytałam, że kwiaty i owoce z rośliny powstałej z nasionka są tylko wtedy, gdy roślina jest wielozarodkowa - czyli z jednego nasionka wyrasta więcej niż jedna łodyżka.
jeśli roslina jest wielozarodkowa to szybciej beda kwiaty i owoce,ale z nasion tez owocuja ale niekiedy zdarza sie to dopiero po 20-25latach od wysiania,ale roslinki sa piekne nawet jak nie owocuja
Kurcze az Wam zazdroszcze ja kupuje co tydzien kilka i jeszcze mi sie nie udalo trafic
Fotkę wrzucę jak trochę podrośnie bo na razie to małe, wsadziłem w tej samej doniczce co mandarynka mi rośnie, znalazłem 2 - 3 nasiona w Pomelo, ale były duże tak jak pestki z cytryny czy mandarynki bo w Pomelo to, te pestki taka drobnica, no i wyrosło.
Ja posiadam dwa pomelo z tego siewu na początku tego wątku:) lecz zdjęcia dam dopiero jak wypuszczą nowe liście - zimą wiekszość zasycha i oblatuje.
Na pocieszenie nowy siew sprzed kilku tygodni:
Witam, mam dwie sadzonki pomelo niestety na obydwóch sadzonkach opadły liście i końce są uschnięte, na wiosnę jedna sadzonka puściła parę nowych liści ale teraz wszystkie opadły, wie może ktoś co jest przyczynę takiego zachowania pomelo? Sadzonki mają drugi rok.