Dalekowschodnie mammillarie Marka L
Re: Dalekowschodnie mammillarie Marka L
Jak dla mnie foto ostanie REWELACJA i roślina piękna! Co to za Parodia ?
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Marek L
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
co to za parodia to może nam tylko Henio zdradzić
Pewnie będzie wiedział bo jak nie to będę musiał wleźć na strych i powalczyć z pająkami
aby dostać się do karteczek.

Pewnie będzie wiedział bo jak nie to będę musiał wleźć na strych i powalczyć z pająkami
aby dostać się do karteczek.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdjęcie bardziej artystyczne niż przydatne do identyfikacji. Może to być Parodia rigida, ten kolor kwiatu i podobne ciernie.
- Marek L
pudło.... strzelaj dalej 

- hen_s
Eee, za dużo podobnych a na tym zdjęciu szczegółów nie widać...
Biegnij na górę z pająkami powalczyć.

Biegnij na górę z pająkami powalczyć.

- Marek L
Oooooo....... złej baletnicy .......
zdjęcie nie ostre a kolory nie takie ......kot by się uśmiał
zdjęcie nie ostre a kolory nie takie ......kot by się uśmiał
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Marku,bardzo fajne kwiatuszki,jak Heniu nie nie wie to Ja powiem Parodia
a resztę nazwy to sobie dopowiedz 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Na końcu okaże się, że to jakaś odmiana P. microsperma i ... wszystkich Marek rozwali na łopatki 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Na pewno nie jest to argentyńska P.microsperma. Ta roślinka, jeśli nie jest kundlem, to pochodzi z Boliwii, z rejonu Camargo - La Torre - Culpina. Mi dość trudno się te roślinki identyfikuje bo poszczególne detale dużo znaczą a nie mamy dodatkowo informacji o lokalizacji znaleziska. Podobna jest P.culpinensis, dziś nieuznawana jako oddzielny gatunek a bardziej jako formę przejściową między P.maassii albescens a dużymi formami P.subterranea (nie mylić z P.occulta). Jak trzeba to wskażę stosowne fotki roślinek z natury, jedna jest np. tutaj: http://lobivia.pl/boliwia_2006/TB151_5_ ... nensis.jpg
Jest też taka Parodia suprema: http://lobivia.pl/boliwia_2006/TB179_2_ ... uprema.jpg ale ta z fotki powyżej wydaje się mieć zbyt krótkie ciernie.
Jest też taka Parodia suprema: http://lobivia.pl/boliwia_2006/TB179_2_ ... uprema.jpg ale ta z fotki powyżej wydaje się mieć zbyt krótkie ciernie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Marku napisz co to za parodie (super są!) wrzucę na fanpajdża naszego 

Pozdrawiam Krzysiek
- Marek L
Dzięki Tomku za wyczerpującą informację. Parodie w mojej kolekcji to taki rodzaj niszowy więc zbytnio nie przywiązywałem wagi doblabla pisze:Na pewno nie jest to argentyńska P.microsperma. Ta roślinka, jeśli nie jest kundlem, to pochodzi z Boliwii, z rejonu Camargo - La Torre - Culpina.
poprawności nazw. Dziś spróbowałem się dostać do stojących w najdalszym rogu parodii i odczytać nazwówkę ....
na niej stoi - parodia sanguinflora... czy t dobra nazwa to nie wiem ?
Przy okazji walki z wielkimi strychowymi pająkami okazało się że część moich mammillarek ma dość zimy i chcą kwitnąć.....
oj czuje że znów wczesno- wiosenne kwitnienia przepadną z powodu słabieńkiej zimy

Oczywiste że możesz wrzucić na naszą mordo - książkę ale najlepiej bez nazwchromat pisze:Marku napisz co to za parodie (super są!) wrzucę na fanpajdża naszego

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Jeśli debatujemy o roślince nr 2 z trzeciego zdjęcia to na pewno nie jest to P.sanguiniflora. Roślinka o tej nazwie rośnie w Argentynie, w prowincji Catamarca. Jest to gatunek z grupy małonasiennych parodii (P.microsperma). Na Twojej trzeciej fotce jest parodia pochodząca z Boliwii. Przykładowa fotka P.sanguiniflora jest dostępna np. tutaj: http://lobivia.pl/argentyna_2009/TB445_ ... _forma.jpg
Na czwartej fotce, roślinka nr 3 to właśnie parodia z grupy argentyńskich kurdupli z pyłem zamiast nasion. Podobne roślinki widziałem w rejonie Tolombon - Cafayate i dalej na północ aż do Cachi. Jest tam kilka różnych gatunków tych kurdupli różniących się barwą kwiatów, cierniami i kolorem pędu. Konkretnej nazwy gatunkowej nie podam, bo jeszcze się pomylę.
Na czwartej fotce, roślinka nr 3 to właśnie parodia z grupy argentyńskich kurdupli z pyłem zamiast nasion. Podobne roślinki widziałem w rejonie Tolombon - Cafayate i dalej na północ aż do Cachi. Jest tam kilka różnych gatunków tych kurdupli różniących się barwą kwiatów, cierniami i kolorem pędu. Konkretnej nazwy gatunkowej nie podam, bo jeszcze się pomylę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
Ja pisałem o parodii na ostatniej fotce - o nią pytał Piotr (kospe). Tomek pisał o parodii na fotce wcześniejszej.
Czy to jest Parodia sanguiniflora (ostatnie zdjęcie)... z tego ujęcia nie zdołam ocenić. Co wg. mnie to jest już pisałem.
Wszystie parodie z grupy P. microsperma są generalnie dość do siebie podobne, trzeba je dokładnie znać a najlepiej wiedzieć skąd pochodzą i gdzie rosną aby je prawidłowo opisać.

Czy to jest Parodia sanguiniflora (ostatnie zdjęcie)... z tego ujęcia nie zdołam ocenić. Co wg. mnie to jest już pisałem.
Wszystie parodie z grupy P. microsperma są generalnie dość do siebie podobne, trzeba je dokładnie znać a najlepiej wiedzieć skąd pochodzą i gdzie rosną aby je prawidłowo opisać.
- Marek L
Tomku , Henryku troszkę się zamotaliśmy
Wedle moich nazwówek 1 i 2 fotka to P.schwebsiana. 3 fotka to P.suprema a 4 fotka to P.sanguiniflora.
Tak mam je opisane ale czy tak jest na prawdę to nie wiem ?
Chyba jednak łatwiej się w mammillariach poruszać i rozpoznawać

Wedle moich nazwówek 1 i 2 fotka to P.schwebsiana. 3 fotka to P.suprema a 4 fotka to P.sanguiniflora.
Tak mam je opisane ale czy tak jest na prawdę to nie wiem ?
Chyba jednak łatwiej się w mammillariach poruszać i rozpoznawać

- hen_s
Tak jak piszesz nazwy może być, to bardzo prawdopodobne.
P. sanguiniflora ja sam mam bodaj w 3 formach, ona jest bardzo zmienna też na stanowiskach naturalnych a w kolekcjach jest jeszcze trudniej ją od innych z grupy parodii z grupy microsperma odróżnić.
P. sanguiniflora ja sam mam bodaj w 3 formach, ona jest bardzo zmienna też na stanowiskach naturalnych a w kolekcjach jest jeszcze trudniej ją od innych z grupy parodii z grupy microsperma odróżnić.