W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Post »

Podglądam Was i podziwiam. Tak mi się marzy parę kurek, jakaś kózka albo owieczka. Warunki mam duża działka i zabudowania gospodarcze, ale niestety mieszkam w "Mieście" i tu piejące koguty przeszkadzają co niektórym ;:223 ;:124 ;:223
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
annorl1
200p
200p
Od: 20 maja 2009, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, gdybym miała więcej pomieszczeń gospodarskich... ;:215
A tak to mąż robi co raz coś nowego
No ale w mieście, to rzeczywiście mógł by być kłopot, chociaż jak masz budynki gospodarcze, to chyba nie takie typowe miasto? Jakieś obrzeża, albo coś dołączonego? Ja tam bym nie patrzyła na ludzi. ;:185
ania
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam ochotę tak zrobić, może na wiosnę cichaczem kupię parę kurek.
A miasto malutkie
zajmuje obszar 12,77 km?
Według danych z 31 grudnia 2012[3] miasto miało 9 172 mieszkańców.
a ja mieszkam na obrzeżu,
ale stało się rajem dla mieszczuchów, przeprowadzających się tu nagminnie z dużych miast regionu: Katowic, Dąbrowy Górniczej, Sosnowca i Bytomia.
I to oni robią najwięcej rabanu np. sąsiadka musiała pozbyć się krowy, sąsiad mieszkający niedaleko pasiek a koleżanka zza rzeki wybiła drób bo miała dość donosów.
Budynki gospodarcze zostały zbudowane przez mojego dziadka w latach 50-70 ubiegłego stulecia jako świniarnie zupełnie legalnie - mam na to papiery, plany, zezwolenia.
A może jest tu ktoś kto wie jak to jest z hodowlą na własny użytek kilku kurek?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
annorl1
200p
200p

Post »

O kurka, nie zazdroszczę takich sąsiadów :evil:
Ale na kilka kurek nie musisz mieć żadnego pozwolenia. Zupełnie nie rozumiem jakie donosy? do kogo? na co? i o co?
Straszyć Cię mogą, ale nikt Ci nic nie zrobi za posiadanie kur. Tym bardziej, że z tego co się orientuję, to tylko w mieszkaniach jest zakaz trzymania drobiu, a Ty mieszkasz w domu.

Jeśli już o kurkach mowa, oto kilka moich pierzastych :D Zdjęcia stare, bo z lipca, więc niektórych już nie ma...

Obrazek Obrazek Obrazek
ania
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Ciekawe gdzie się podziały :wink: :wink:
Piękne kurki.Marzy mi się taka zagroda z pierzastymi.
annorl1
200p
200p

Post »

Pestka, większość kogutków, bo w sumie o nie pomniejszyło mi się stadko, wylądowała w zamrażarce :tan no ale taka kolej rzeczy, po to się je trzyma.
ania
annorl1
200p
200p

Post »

Witam :)
Dwie pierwsze części przeczytane :tan

Tak za pamięci napiszę o króliczkach. Kotnej samicy nie podawać gałązek malin. Działają rozkurczowo. Kobietom kiedyś polecano napar z malin, jak miały ciążę przenoszoną.
Niestety, ale na własnym błędzie sobie przypomniałam o cudownych właściwościach tych gałązek. Moja jedna z samiczek długo się nie kociła po terminie, już nie pamiętam ile, ale na pewno w sumie 6-7 dni minęło. Byłam pewna, że nie jest kotna. Kiedy się wykociła w końcu, młode wszystkie były bardzo duże i do tego martwe :( Ojciec mi powiedział, że przenosiła ciążę i małe się zwyczajnie podusiły w macicy. Całe szczęście, że mimo że martwe, ale je urodziła.
Teraz jak samiczka ma się kocić, i jest końcówka terminu, ja liczę 28-32 dni, a nie ma jeszcze małych, to w 32 dniu podaję jej właśnie gałązki malin. Na zimę gałązki suszę, coby mieć w razie co.
ania
annorl1
200p
200p

Post »

Tak czytam ten wątek i zbliżam się ku końcowi i szkoda, że już nie udzielają się Te wszystkie osoby, które pisały do tej pory :cry:
Tak tu było radośnie, rodzinnie i tak się Was przyjemnie czytało...
ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Dokładnie, koniec tak wciągającego wątku jest jak przeczytana część dobrej książki...a na następne trzeba się naczekać :roll: .
Gdy miałam kilka lat, pamiętam że mieliśmy kozy...tzn jedną na rozpłód (Mika się nazywała), co z młodymi się działo, zapewne szły na sprzedaż. Do teraz pamiętam jak to niedobre dzieci "bawiły" się z małymi wsadzając je do klatek po szynszylach (przerobione pod króliki) :lol: ;:183 .
Kury u nas miały dożywocie...było ich tak na oko 10szt (na wiosnę znowu chcemy trzymać kury ;:oj , ale tak koło 5szt na jajka, będą mieszkać pod schodami...bo kurnik spełnia rolę szopki na różne graty :roll: ). Były i również 2 indyczki...mieszkały w kotłowni, coby im ciepło było, a ja chodziłam do piwnicy dotrzymywać im towarzystwa, ucząc się ich języka...zarazem je denerwując :lol: .
Nie zapomnę również, jak dziadek pewnej jesieni przywiózł w aucie z jego rodzimych stron Lubelszczyzny liliputki...półdzikie dziadygi (to było wtedy, gdy przywiózł również te dwie indyczki), co my się namęczyliśmy z tymi małymi diabłami, gdy próbowaliśmy je złapać, dwie ze strachu poleciały na czubki ponad 6m tui...w dodatku to było pod wieczór i prawie nic nie widziały :lol: , jedna usiadła na rusztowanie z winogron i próbowałam się na nią zaczaić od tyłu, rzuciłam się złapałam i!...został mi w ręce jej cały ogon ;:306 a ona poleciała dalej.
Ale potem wszystko się ułożyło ;:173 , chociaż chyba długo u nas nie pobalowały.

Ok 10 lat temu mieliśmy świnki wietnamskie, dziadek kupił kotną Czarnulę, mieszkała sobie w kurniku na miejscu kozy...potem młode były sprzedawane.

Zresztą, czego to się kiedyś nie miało...króliki, kozy, kaczki, kury, indyki,świnie, a teraz tylko psy i rybki :lol: ...tęskni się do tego wszystkiego, szczególnie że człowiek w duszy "wsiowy" ;:224 , a i czytając wasze przygody nabiera się strasznej ochoty by znowu mieć np króliki ;:173 , uwielbiam królicze mięsko, a jak dawno nie jadłam ;:224 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie mogę trzymać nic co jest garmażeryjne.Mam taki durny charakter i nie umiała bym zabić,a o zjedzeniu nie ma mowy.Nie jadam królików,indykówe ,kaczek ,gęsi,wołowiny,cielęciny,jagnięciny i ryb bo ich nie lubię.Aż mi wstyd,ale tak niestety jest i nie potrafie sie przełamać.Jakoś do świń nigdy serca nie miałam i jakoś moge je zjeść.Coraz ciężej mi z kurczakami.Nie jestem wegetarianką,ale organizm sam jakoś zaczyna się wycofywać z mięsa.Za każdym razem jak rozmawiamy w domu o stadku kurczaków lub królików to widzę jak sie M oczyska zapalają ;:306 ale nie....bo wie ,że było by zbyt dużo łez przy GARZE :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może stadko kokoszek na dożywociu? :lol: No tak, jak stadko królików to wiadomo, że do gara a nie do głaskania ;:224 ...mi by to nie przeszkadzało, że miałabym rolę kata (może to dlatego że chłopczyca, nie brzydzi się ubrudzić...to co innym śmierdzi mi nie przeszkadza, no i obecność przy oprawianiu przez dziadka podopiecznych ;:173 ), oj chciałoby się znowu mieć zwierzynę...a dzisiaj sylwestrowa wyżerka, grill i pieczona gęś :uszy (niestety z marketowego źródła ;:224 ).
Wszystkiego dobrego w nadchodzącym nowym roku...oby zwierzyna chowała się mnogo i zdrowo ;:7 .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie się wczoraj świnka oprosiła. :) Tzn bratu. :wink: Oby zdrowo rosły. Nawet jeszcze nie wiem ile sztuk. Jutro wstawię fotkę podopiecznych.

Wszystkim życzę zdrowych bezproblemowych i livznych howów n nadchodzącym nowym roku. :wit
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ginka pisze:To może stadko kokoszek na dożywociu? :lol: No tak, jak stadko królików to wiadomo, że do gara a nie do głaskania ;:224 ...mi by to nie przeszkadzało, że miałabym rolę kata (może to dlatego że chłopczyca, nie brzydzi się ubrudzić...to co innym śmierdzi mi nie przeszkadza, no i obecność przy oprawianiu przez dziadka podopiecznych ;:173 ), oj chciałoby się znowu mieć zwierzynę...a dzisiaj sylwestrowa wyżerka, grill i pieczona gęś :uszy (niestety z marketowego źródła ;:224 ).
Wszystkiego dobrego w nadchodzącym nowym roku...oby zwierzyna chowała się mnogo i zdrowo ;:7 .
Ginko no właśnie ta rola ,,kata,,najgorsza.Za bardzo się przywiązuje do zwierząt.Oprawiać bym mogła,bo i wiele razy to robiłam,ale bez sentymentów,bo np.nie moja kura była. :wink:
Kochani wszystkim życzę miłości ,spokoju,zdrowia i wspaniałych rezultatów w hodowli zwierzątek weszelakich ;:196
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam tak z kaczkami , są już duże a nie mam serca żeby je uśmiercić i do garnka włożyć , u Rodziców wszystkie z Mamą wyporządziłam ponad 20 sztuk ,ja jej łapałam , Ona zabijała i dalej już razem a swoje szkoda :(
Bożena
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurczę, mam problem ze znalezieniem niosek (bardzo chciałabym rosę obojętnie czy I czy IV). Kurnik będzie w budowie na wiosnę, tylko najtrudniejsze będzie znalezienie kur (nie mogę znaleźć żadnych ofert z mojej okolicy, a wiadomo jak to jest z kupnem kur na targu jak się nie odróżnia ras...a KURA to KURA).
Z tego co widziałam, to rossa I jest biała z czarnymi piórami...ale jak to jest z rosą IV (czy obowiązkowo musi mieć różowe nogi? Wiem, że gdy są "zielone" to jest mieszanka, a co z żółtymi? Czy to tylko jest oznaką wieku kury). A jak jest z jej piórami, czy jak na zdjęciach ma być czerwona z czarnym ogonem, czy te z białymi piórami to już inna rasa lub mieszaniec.
Wiem trochę głupie lub banalne pytania, ale nigdy nie zwracałam na to uwagi, a człowiek chce się dokształcić...więc nie bijcie proszę ;:173
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”