Hydrant
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hydrant
Witam, w pobliżu mojej działki stoi hydrant, między działką a drogą, i tu pojawia się pytanie, czy mogę pobierać z niego wodę do podlewanie roślin na polu ?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hydrant
Nie... a kto za ta wodę zapłaci?
Możesz. Ale sprawę musisz uzgodnić z właścicielem sieci.
Ja mam podobnie. Posiadam działkę na końcu linii wodociągowej i mój hydrant jest ostatnim. Wodociągi muszą płukać sieć. Czasem straż pożarna urządza tam ćwiczenia.
Wykupiłem od wodociągów 60 m3 ryczałtem, dostałem klucz do hydrantu i mogę swobodnie w ciągu roku z niego korzystać.
Są dwa warunki z których musimy sobie zdawać sprawę:
1. zarządca sieci musi wyrazić zgodę.
2. zarządca nie ma obowiązku się zgodzić.
Ja mam podobnie. Posiadam działkę na końcu linii wodociągowej i mój hydrant jest ostatnim. Wodociągi muszą płukać sieć. Czasem straż pożarna urządza tam ćwiczenia.
Wykupiłem od wodociągów 60 m3 ryczałtem, dostałem klucz do hydrantu i mogę swobodnie w ciągu roku z niego korzystać.
Są dwa warunki z których musimy sobie zdawać sprawę:
1. zarządca sieci musi wyrazić zgodę.
2. zarządca nie ma obowiązku się zgodzić.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hosta pisze: Ale sprawę musisz uzgodnić z właścicielem sieci.
To chyba logiczne że musisz mieć zgodę. Tak samo jak byś chciał na lewo prąd ciągnąć.
Hosta pisze:Wodociągi muszą płukać sieć.
Nie pracujesz chyba w wodociągach? a ja mam kogoś kto pracuje. Żadnych sieci się nie płuka, mają już inne sposoby, a ta woda już nie nadaje się do podlewania nawet.
A możesz podać mi te inne sposoby? Są tańsze niż płukanie? Lepiej działają? Pytam poważnie. Nie będę tego oczywiście podpowiadał moim wodociągom. Ponoć wiele innych rzeczy się "nie robi". A wystarczy pojechać na różne wioski okazuje się, że tej nowoczesności to nie ma, albo się nie zawsze sprawdza w miejscowych warunkach. U mnie na ten przykład to calkowita końcówka sieci. Nie ma możliwości by woda tam nie stała, bo rozbiór jest przez zaledwie 2 domy, a sieć przygotowana pod całe osiedle.
Ale wniosek jest taki, że istnieje szansa korzystać z istniejącego hydrantu.
Ale wniosek jest taki, że istnieje szansa korzystać z istniejącego hydrantu.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szkoda tylko, że ona ma ok 40 lat . Dziękuje za odpowiedż.
Lit, pomid.
Lit, pomid.