Kasztan,kasztanowiec

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Będzie z niego duży kasztan...?

Post »

Oprysk na choroby nic nie da. Trzeba podjąć walkę ze szrotówkiem. Teraz to lisice spalić, a od wiosny dokładna ochrona chemiczna.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Więc mój kasztanek ma tak szybko brązowe liście, z powodu szrotówka? Ciekawe, że 8km od mojej wsi posadziłam małego kasztanka - owoc z tego samego kasztana, który u nas rósł kiedyś i on jest zdrowy ma zdrowe liście, nikt tam teraz nie mieszka, bo babcia jest u nas, więc jak zajadę to aż się nadziwić nie mogę, jaki piękny kasztanek wyrósł, bez żadnych oprysków. Nie wiem co z nim z robić, ma 1,5 m już a kiedy rodzice sprzdadza działkę, pewnie ktoś go wytnie, tak samo jak młodego klona...

Jeszcze mam pytanie: a co z tą chorobą?
Coraz częściej występuje też grzyb Guignardia aesculi, który powoduje czekoladową plamistość liści kasztanowca.
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

,, Metody chemiczne:
Walkę z czekoladowa plamistością należy rozpocząć z początkiem następnego po ataku sezonu. Należy odczekać na moment intensywnego rozwoju liści, a następnie stosować fungicydy. Najlepiej 2-3 krotnie, w odstępach 10-cio dniowych, stosując za każdym razem inny preparat. Do grupy fungicydów skutecznych w walce z czekoladową plamistością zalicza się: BENAZOL 50 WP, BAYLETON 5 WP, BRAVO 500 SC, CLORTOSIP 500 SC, FOLPAN 80 WG, GWARANT 500 SC, RUBIGAN 12 EC, SAPROL 190 EC, SARFUN 500 SC, SCORE 250 EC, SPORTAK 450 EC, SPORTAK ALPA 380 EC, TOPSIN M 500 SC. Do małych upraw zaleca się też stosować BAYMAT AE.

Metody naturalne:
Jeśli drzewa są już porażone, nie powinno się utrzymywać wokoło nich dużej wilgotności. Najlepiej ograniczyć się jedynie do podlewania podłoża. Wszystkie opadłe liście należy niezwłocznie usuwać i palić.
Preparaty: BIOCHIKOL 020 PC (2% roztwór hitozanu), BIOSEPT 33 SL (wyciąg 33% z grejpfruta) , stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Można ich także używać naprzemiennie z preparatami chemicznymi.

Materiały źródłowe
1. Choroby ozdobnych drzew liściastych. Aut: L. Orlikowski, A. Wojdyła, Kraków: Plantpress, 2003 ''

Jeden rośnie od północy duży choruje, drugi mały rośnie od południa zdrowy :lol:

Ratujmy kasztanowce, bo jest ich coraz mniej w polskim krajobrazie. Nie wliczając tych kolorowych.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

Mam jeszcze pytanko: latem podsypałam sporo korą sosnową drzewa, teraz okazuje się, że w tej korze sa jakieś poczwarki i gnije, czy na zimę powinnam tę korę wokół kasztanka usunąć? Na wiosnę muszę ostatecznie zdiagnozować co męczy kasztanka, czy ta czekoladowa plamistość, czy szrotówek.
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Często występują razem.
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

Obawiam się, że ten piękny kochany kasztanowiec biały trochę jeszcze porośnie i trzeba będzie go zastąpić innym drzewem lipą, bukiem... czy dębem. Nie wiem co to jest, ale może jakaś choroba grzybowa? Wiem, że postąpiłam bardzo źle, chciałam zastąpić starą warstwę koro - derm nową i zaczęłam drążyć w drzewie dziurę, a w niej był brązowy proszek, czy cokolwiek to było :? Zalepiłam to z powrotem. Potem ucięłam parę gałązek z ciekawości. Wklejam galerię.

Obrazek
Marcin Luter
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz w jego miejsce posadzić kasztana, to piękne drzewo.
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Kasztan czy odbije

Post »

Witam czy jest szansa aby odbił od ziemi skoszony kosiarką kasztan 2 letni ?
Skala
50p
50p
Od: 23 maja 2017, o 17:24

Re: Kasztan czy odbije

Post »

Odbije, u mnie był tak koszony przez klika lat i zawsze odbijał :lol:
anubis
200p
200p

Post »

Super by było, mały miał by swoje drzewko zabrane z szpitalnego trawnika na tydzień przed porodem ;)
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To w Polsce były te kasztany?
anubis
200p
200p

Post »

Tak
anubis
200p
200p

Re: Kasztan,kasztanowiec

Post »

Zamykam
Kasztan jednak się uchował :)
Muszę go jakoś zabezpieczyć.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”