brzozy a dęby czerwone
brzozy a dęby czerwone
Interesuje mnie jak będą rosnąć dęby czerwone posadzone w bliskim sąsiedztwie brzóz? Brzozy to "pijaczki", czy nie będą podbierały im wody i dęby uschną?
Re: brzozy a dęby czerwone
Jedno i drugie szybko rośnie , osiąga duże rozmiary i nie gardzi wodą
/ poza tym dąb czerwony sypie żołędziami w tonach 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
No właśnie trochę się obawiam tych żołędzi. Naprawdę tak strasznie śmieci?
Idzie przeżyć
inwazyjny to gatunek .

Na żołędzie można zaprosić wiewiórki, a jesienią ta płonąca czerwień dębu robi wrażenie. 

Nie ma aż tylu "śmieci",to zależy też z jaką intensywnością będziesz sprzątać,bo tutaj każda opinia będzie inna. Dla mnie osobiście to fajny pomysł aby go posadzić.
regulamin forum
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A co powiecie o zwykłym dębie jak długo trzeba czekać żeby osiągnął te 3-4 m wysokości i czy tak samo sypie żołędziami a czy wody tęż dużo potrzebuje ,i jeszcze jedno korzenie daleko wypuszcza czy tak jak sięga jego korona nadziemna? Posadziłam jede w pobliżu drzewek owocowych i traw ozdobnych.Proszę o opinię. 

Mam takowy akurat. Zależy jak szybko ruszy u mnie dość szybko, siedział rok a potem ruszył zajęło mu to ze trzy lata. Podlewany jak mi się przypomniało także bezobsługowy. Mączniaka go lubi oraz żuki majowe, no ale cóż lubie go 

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Porównując zwykły dab z czerwonym to wydaje mi się , że zwykły bardziej sypie większą ilością liści ale żołędzie w podobnej ilości - przynajmniej u mnielojka 63 pisze:A co powiecie o zwykłym dębie jak długo trzeba czekać żeby osiągnął te 3-4 m wysokości i czy tak samo sypie żołędziami a czy wody tęż dużo potrzebuje ,i jeszcze jedno korzenie daleko wypuszcza czy tak jak sięga jego korona nadziemna? Posadziłam jede w pobliżu drzewek owocowych i traw ozdobnych.Proszę o opinię.
- lojka 63
- Kontakt:
Zanim zacznie sypać to ja już ich zbierać nie będę za stara jestem
ale dęby to dla mnie okazy siły i można przy nich dobrze się czuć a u mnie nie przeszkadza to nie pod domem dziękuję wam za pomoc miłego dzionka.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Chciałam zrobić taki mini lasek na mokrym terenie, w ubiegłym roku posadziłam dęby czerwone, ładnie rosną, zostawiłam trochę olch, teraz posadzę brzozy brodawkowe i parę orzechów szarych, w ofercie sprzedawcy u którego kupowałam dęby widzę brzozę czarną. Czy ktoś ma taką odmiany brzozy. Co o niej sądzicie. Jakie jeszcze drzewa nadają sie na podmokły teren?
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na podmokłym terenie, ale z ustabilizowanym poziomem wody gruntowej na głębokości około 70 cm, posadziłem sześć lat temu wiązy. Przyrosty roczne to około 1.0 - 1.5 m. Teraz są to już duże drzewa. W tym roku jeden z nich musiał być usunięty. Okazało się, że wszystkie korzenie, a są one bardzo rozległe i sięgają nawet do 10 m od drzewa, znajdują się na głębokości do 40 cm. Polecam, drzewa okazałe, ale trzeba się liczyć z wyżej przekazanymi ich wadami.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Ja chce posadzić te drzewa bardzo gęsto i co roku przerzedzać. Tak zrobiłam z olchami nad ciekiem, zdało to egzamin. 10 letnie olchy, są wysokie, proste, z wysokim pniem. Wiązy też posadzę. Korzenie mi nie będą przeszkadzać, bo tam się nic nie uprawia po za trawami ozdobnymi.
Przeczytałam o klonie srebrzystym faktycznie idealny na moją działkę.Musze go poszukać.
Przeczytałam o klonie srebrzystym faktycznie idealny na moją działkę.Musze go poszukać.
- lojka 63
- Kontakt: