brzozy a dęby czerwone

Drzewa ozdobne
zie_m
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2014, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

brzozy a dęby czerwone

Post »

Interesuje mnie jak będą rosnąć dęby czerwone posadzone w bliskim sąsiedztwie brzóz? Brzozy to "pijaczki", czy nie będą podbierały im wody i dęby uschną?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: brzozy a dęby czerwone

Post »

Jedno i drugie szybko rośnie , osiąga duże rozmiary i nie gardzi wodą :lol: / poza tym dąb czerwony sypie żołędziami w tonach :roll:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
zie_m
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2014, o 09:46

Post »

No właśnie trochę się obawiam tych żołędzi. Naprawdę tak strasznie śmieci?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Idzie przeżyć :lol: inwazyjny to gatunek .
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Na żołędzie można zaprosić wiewiórki, a jesienią ta płonąca czerwień dębu robi wrażenie. ;:172
Cebule
50p
50p
Od: 23 kwie 2013, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie ma aż tylu "śmieci",to zależy też z jaką intensywnością będziesz sprzątać,bo tutaj każda opinia będzie inna. Dla mnie osobiście to fajny pomysł aby go posadzić.
regulamin forum
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

A co powiecie o zwykłym dębie jak długo trzeba czekać żeby osiągnął te 3-4 m wysokości i czy tak samo sypie żołędziami a czy wody tęż dużo potrzebuje ,i jeszcze jedno korzenie daleko wypuszcza czy tak jak sięga jego korona nadziemna? Posadziłam jede w pobliżu drzewek owocowych i traw ozdobnych.Proszę o opinię. :wit
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Mam takowy akurat. Zależy jak szybko ruszy u mnie dość szybko, siedział rok a potem ruszył zajęło mu to ze trzy lata. Podlewany jak mi się przypomniało także bezobsługowy. Mączniaka go lubi oraz żuki majowe, no ale cóż lubie go :uszy
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

lojka 63 pisze:A co powiecie o zwykłym dębie jak długo trzeba czekać żeby osiągnął te 3-4 m wysokości i czy tak samo sypie żołędziami a czy wody tęż dużo potrzebuje ,i jeszcze jedno korzenie daleko wypuszcza czy tak jak sięga jego korona nadziemna? Posadziłam jede w pobliżu drzewek owocowych i traw ozdobnych.Proszę o opinię. :wit
Porównując zwykły dab z czerwonym to wydaje mi się , że zwykły bardziej sypie większą ilością liści ale żołędzie w podobnej ilości - przynajmniej u mnie
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zanim zacznie sypać to ja już ich zbierać nie będę za stara jestem :D ale dęby to dla mnie okazy siły i można przy nich dobrze się czuć a u mnie nie przeszkadza to nie pod domem dziękuję wam za pomoc miłego dzionka. ;:138 ;:3
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Chciałam zrobić taki mini lasek na mokrym terenie, w ubiegłym roku posadziłam dęby czerwone, ładnie rosną, zostawiłam trochę olch, teraz posadzę brzozy brodawkowe i parę orzechów szarych, w ofercie sprzedawcy u którego kupowałam dęby widzę brzozę czarną. Czy ktoś ma taką odmiany brzozy. Co o niej sądzicie. Jakie jeszcze drzewa nadają sie na podmokły teren?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Klon srebrzysty.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Na podmokłym terenie, ale z ustabilizowanym poziomem wody gruntowej na głębokości około 70 cm, posadziłem sześć lat temu wiązy. Przyrosty roczne to około 1.0 - 1.5 m. Teraz są to już duże drzewa. W tym roku jeden z nich musiał być usunięty. Okazało się, że wszystkie korzenie, a są one bardzo rozległe i sięgają nawet do 10 m od drzewa, znajdują się na głębokości do 40 cm. Polecam, drzewa okazałe, ale trzeba się liczyć z wyżej przekazanymi ich wadami.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Ja chce posadzić te drzewa bardzo gęsto i co roku przerzedzać. Tak zrobiłam z olchami nad ciekiem, zdało to egzamin. 10 letnie olchy, są wysokie, proste, z wysokim pniem. Wiązy też posadzę. Korzenie mi nie będą przeszkadzać, bo tam się nic nie uprawia po za trawami ozdobnymi.
Przeczytałam o klonie srebrzystym faktycznie idealny na moją działkę.Musze go poszukać.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeśli to ten co ja mam koło domu to bardzo żywotny u nas był obcinany do łysa do grubych gałęzi w tamtym roku teraz jest taki -jak znajdę zdjęcie :;230 Obrazek puszcza dużo młodych od korzenia ale ma też trochę lat co najmniej 10. :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”