Maliny - choroby i szkodniki
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: malina, przebarwienia
Teraz co mogę zrobic z tymi malinami? Mszyc aktualnie na nich nie widzę. Jakieś opryski?
Myślałam czy nie podsypać krzaków nawozem ale to raczej już za późno w tym sezonie.
Myślałam czy nie podsypać krzaków nawozem ale to raczej już za późno w tym sezonie.
Pozdrawiam Jola
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem właśnie, obawiam się że to może też być jakiś wirus a wtedy roślinę trzeba spalić żeby inne nie zachorowały
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje maliny jeszcze nigdy nie wyglądały tak żle a mam je 13 lat . Nawet już nie doszukuję się tych wszystkich chorób , za rok będę pryskać chociaż do teraz były ekologiczne i tylko mszycy na niech nie widziałam . Takie plamy i gorsze też są , oczywiście szara pleśń , jakieś rdzawe kropeczki na owocach a niektóre jak po przemrożeniu . Myślę ,że jak by pozbierał te dziady to było by ze 100 litrów a mam 7 rzędów 20 metrowych . Soków już narobiłam, rozdałam też i jeszcze zarobiłam 400 zł. a teraz muszę się pogodzić ,że to chyba koniec . Oczywiście zielonych owoców jest masa a jeszcze sarny się pożywiają . Kupiła preparat na pleśń z dwudniową karencją , ale chyba nie popryskam , już wolę takie resztki .
Pozdrawiam
Beata
Pozdrawiam

- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ja widzę tutaj stu procentową mozaikę maliny po następujących objawach:
- na liściach widać żółte plamki
- końce liści są podwinięte do dołu
- tak jak pisałaś słaby wzrost roślin
Jest to choroba wirusowa przenoszona przez mszyce ( tak jak szarka w śliwach ). Niestety ale nie jest uleczalna, a rośliny zakażone wirusem pozostają chore do końca życia i są zagrożeniem dla roślin zdrowych. Nowe uprawy malin należy lokalizować z dala od starych porażonych plantacji.
Pozdrawiam Paweł
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Paweł mam tam rząd 8 krzaków. Żółte są chyba 2. Mogę je spokojnie wykopać i spalić. Z tej samej odmiany mam jeszcze krzak, nic mu nie jest. Czymś mogę go zabiezpieczyć? Czy zwyczajnie mam pozbyć się mej rocznej plantacji?
Pozdrawiam Jola
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Tak, opryskami natychmiast po zauważeniu szkodnika ( w tym przypadku mszycy )kama_80 pisze:Czymś mogę go zabiezpieczyć?
Najlepiej by było przenieść się w inne miejsce ale możesz próbować także w starym ale ja bym posiał w to miejsce jakiś poplon ( o tej porze to chyba żyto ozime albo wykę ozimą ) aby zniwelować chorobę w glebie.kama_80 pisze:Czy zwyczajnie mam pozbyć się mej rocznej plantacji?
Pozdrawiam Paweł
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lut 2015, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maliny i srodki ochrony roslin grzybowe
Witam szanowne Forum!
Mam pytanie co do stosowania tych srodkow.
W atescie na ten rok jest pięć takich fungicydow,a mianowicie: mythos,rovral.switch,poliversum i jeszcze jeden albo dwa,ktorych nazwa mi wyleciala.... Ale do rzeczy.
Jak Panstwo te srodki stosuja. Czy tak ciagle,zeby nie bylo przerw w karencji? Czy moze sporadycznie tak raz lub dwa w sezonie np. W czasie kwitnienia?
Pytam,bo te srodki maja krotki czas dzialania,max 10dni. I to tak zaczac od maja co 10dni na przemian to sporo tego wychodzi do zbiorow....a to jakby nie bylo to chemia.
Z gory dziekuje za wszelka odpowiedz i pozdrawiam
Mam pytanie co do stosowania tych srodkow.
W atescie na ten rok jest pięć takich fungicydow,a mianowicie: mythos,rovral.switch,poliversum i jeszcze jeden albo dwa,ktorych nazwa mi wyleciala.... Ale do rzeczy.
Jak Panstwo te srodki stosuja. Czy tak ciagle,zeby nie bylo przerw w karencji? Czy moze sporadycznie tak raz lub dwa w sezonie np. W czasie kwitnienia?
Pytam,bo te srodki maja krotki czas dzialania,max 10dni. I to tak zaczac od maja co 10dni na przemian to sporo tego wychodzi do zbiorow....a to jakby nie bylo to chemia.
Z gory dziekuje za wszelka odpowiedz i pozdrawiam
Witam,
Kupiłem działkę, na nich było z 8 krzaków malin, wszystkie przyciąłem najniżej jak się dało. W tym roku ładnie się zabrały, łądne zielone listki wszystko szło super. Natomiast w przeciągu kilku dni na jednym odroście pojawiły się takie brązowe plamy:

W odległości około 4,5 metrów jest jabłonka którą zaczynają atakować mszyce. Natomiast to mi nie wygląda na mszyce, co myślicie ?
Kupiłem działkę, na nich było z 8 krzaków malin, wszystkie przyciąłem najniżej jak się dało. W tym roku ładnie się zabrały, łądne zielone listki wszystko szło super. Natomiast w przeciągu kilku dni na jednym odroście pojawiły się takie brązowe plamy:

W odległości około 4,5 metrów jest jabłonka którą zaczynają atakować mszyce. Natomiast to mi nie wygląda na mszyce, co myślicie ?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - dziwne brązowienie liści na 1 odroście
To objawy fizjologiczne. Mało prawdopodobny zły skład gleby, ale jakieś przenawożenie i owszem. Może też być choroba czopująca pęd i nie dochodzą składniki do liści.
Pokaż pokrój całej rośliny.
Pokaż pokrój całej rośliny.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Re: Maliny - choroby i szkodniki
Darek272727 to są ciągle te same krzewy? Przypomina Rubus stunt phytoplasma http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2463 W najlepszym razie - może stosowałeś jakiś herbicyd w rejonie korzeni?
Możliwe, że to objawy niedoboru wapnia; nietypowe chlorozy, deformacja i zasychanie wierzchołków liści .Pozdrawiam klakier.
Mariusz62 takie objawy na liściach i pędach dają szkodniki żerujące w pędach, u nasady liści itp.
Tu jeszcze taki typowy obrazek szkodników pędów malin, przez nie liście usychają, a młode pędy więdną. Jak są jakieklowiek podejrzane dziurki to uciąć poniżej, a suche/usychające liście najlepiej oberwać
http://www.imgwhoop.com/borer-raspberry-crown.html
http://www.imgwhoop.com/borer-raspberry-crown.html