Na glinie malowane - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na glinie malowane - 2014

Post »

Kasiu gdyby nie ta dodatkowa woda to tej gliny w ogóle by nie dało się ruszyć
Pamiętasz jak eMek robił tą pierwszą, dużą rabatę i motyka starał sie glinę naruszyć? I co, połamał motykę :;230
Trawki pójdą do gruntu i do skrzyni
Red Baron jest już u mnie od zeszłego roku. Posadziłam go w miarodajnym zaciszu i się powolutku rozrasta. A tej sadzonki po prostu nie mogłam sobie odmówić. Jest taka dorodna
Tą nazwę miskanta będę musiała sobie wpisać na znacznik bo znowu mi z głowy wyleci :wink:
Ilonko po tych ulewach różyczki, niektóre, zaczęły mi chorować. Oprysków już nie robię więc obrywam chore liście. Obecnie co niektóre kompletnie nieubrane, ot takie nudyski na rabatach :;230 Ale najważniejsze, że pięknie jak na tę porę kwitną :D
Szkołę to mamy na naszej uliczce pod numerem 45 a my mieszkamy pod 26, kościół w 3-kilometrowej odległości a wielki cmentarz miejski to niecały kilometr. Czyli wszystko w zasięgu ręki ;:209

Ale co do Ikei. Wczoraj był wielki dzień spotkania się przedstawicieli I. z potencjalnymi pracownikami no i poświęcenie rozpoczęcia budowy. Święcącym był Pan Tusk .... nie, nie premier ale nasz proboszcz :;230
Zaraz mi się przypomniała kolęda dobrych kilka lat wstecz jak to nasz dom odwiedzili Tusk z Gołotą czyli proboszcz z wikarym. Uśmialiśmy się wówczas wszyscy serdecznie, wespół z księżmi, bo takiej składanki "nazwiskowej" to nikt nie miał
Ale odnośnie pierwszego zdania - takich tłumów "zgłodniałych" pracy i zapłaty za nią to ja dawno nie widziałam. I ten przedział wiekowy, od bardzo młodych do tych z wyglądu wiekiem przedemerytalnych. Nasza uliczka do późnych godzin popołudniowych była dosłownie zapchana
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczne trawki ;:138 W sumie nie zazdroszczę Ci sąsiedztwa Ikei , ale z drugiej strony fajnie że będzie w Bydgoszczy . Pokazałaś zdjęcia z ulewą jestem w szoku , mieszkamy praktycznie blisko siebie skok przez Brdę a u mnie tak nie lało u mnie susza na dobry szpadel -popiół .
I jeszcze mam prośbę możesz zajrzeć do mnie i zobaczyć czy mój chipek to na pewno chipek , czy znowu mam pecha i nastąpiła pomyłka :wit
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tusk z Gołotą a to dobre ;:306, a a propos ludzi stojących za pracą to wcale się nie dziwię, te dzisiejsze czasy ach szkoda gadać tylu bezrobotnych wiem coś na ten temat ;:223, ale to najwyżej na pw. Moje różyce też w coraz gorszej kondycji, właśnie się zastanawiam czy ich jednak jeszcze nie opryskać, czytałam ostatnio, że o tej porze kiedy zaczynają chorować jest to jak najbardziej jest to wskazane ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu na ulewy i grady nic nie poradzimy jak i na budowę za płotem. Prawdę powiedziawszy nie wiem co będzie gorszę - te mijajace 15 lat kurzawy bo puste pole stało czy warkot silników :?
Zaraz lecę do Ciebie
Ilonko powiadasz, że lepiej jeszcze oprysk zrobić. A sobie myślałam o samoradzeniu panienek :wink:
Muszę podumać w tym zakresie
No to czekam na pw
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dzisiaj jeżówkowo

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ta czwrwona ,to co za piękność :?:
Pozdrawiam. Ewa
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ilonko, zimowały już u Ciebie te piękne jeżówki?
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
W realu są jeszcze ładniejsze. Byłam i widziałam na własne oczy :tan
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu ta czerwona to w Realu jest wręcz amarantowa. Nie znam jej nazwy bo kupiłam u nas na ryneczku. Obecnie wygląda tak Obrazek

Małgosiu część już zimowała i nie miałam kłopotu. Kupiłam sobie w zeszłym roku niziutką Piccolino i niestety pomimo osłoniętego stanowiska nie przeżyła zimy. Na wiosnę podzieliłam sobie sporo jeżówek i jestem baaardzo zadowolona
Ewcia bo my jesteśmy z lekka już zakręcone jeżówkowo
I dlatego sprawiłyśmy sobie jeszcze ?. Obrazek

Obrazek Obrazek

Myślę już z lekka o wiośnie i przygotowaniu gleby. W związku z tym, tam gdzie wolne, wysiałam sobie gorczycę Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Przyszłam zobaczyć czy już postawiono market za Twoim płotem czy nadal masz kurzawę w ogródku? tak jak i ja tylko że u mnie drogę robią :)
Jeżówki piękne ja mam tylko takie pospolite ale je bardzo lubię. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu kurzawę to mam taką, że jak mi połowa roślin przeżyje to będę się cieszyła. Wszystko i wszędzie jest oblepione.
Miałam pomyte rozsadowe pirdółki, doniczki, ułożone w domeczku ogrodnika ale nawet to kurzysko przez zakamarki wlezie bo to z desek drewnianych Pan eM mi stawiał. W ciągu dnia mam okna pozamykane. Otwieram je dopiero ciemnym wieczorem jak robotnicy schodzą z placu
Z roślinami robię coś czego nie powinnam - włączam wodę i staram się zmyć (np. róże wygladaja jakby miały ostrego mączniaka od góry do dołu).
I tak mam od lipca
Ale pocieszam się, że ten stan rzeczy powoli się kończy. Mogę się spodziwać takiej powtórki jak będą kładli nawierzchnię (kostkę) i będą ciąć.
Później pozostanie mi samochodowy hałas i jeśli nie zrobią ograniczeń to zawitają do mnie korzenie bluszczu pięcioklapkowego :evil:
Jeśli w pełni zrealizują założenia zielonej części budowy to będę zadowolona. Widziałam plany, czytałam opisy i ... :D ... i nawet będą mieli osobę odpowiedzialną za zieleń wokół
Zawsze sobie tłumaczę tą bardziej pozytywną stronę całego bajzlu - 15 metrowa niebieska ściana (tyle będzie miał sklep wysokości), przyjeżdżające tiry z załadunkiem (2-3 działki dalej będą rampy magazynowe), 7 dni w tygodniu pełno samochodów i wzmożony ruch na drogach dojazdowych to nieważne, ważne, że będzie zielono na granicy posesji i wierzę, że będą o to dbać. I tego sie trzymam jak brzytwy
;:202 o matulu ale mi bazgraniny wyszło, ale bardzo przeżywam tę część i chciałabym aby zielona część I.ei faktycznie była taka zielono zadbana

Jeżówki uwielbiam i stwierdziłam, że jak im miejsce podpasuje to pięknie się rozrastają i można je dzielić - tu się dopiero rozpisałam :;230
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ilonko, a pomyślałaś też i o tym, że Forumki jadąc a zakupy do niebieskiego sklepu wpadną do Ciebie, skoro tak blisko przez płot?
Pocieszyłaś mnie, że jeżówki przeżyły zimę, bo wszyscy straszą, że te odmianowe są trudne do utrzymania. I czy ja będę umiała je rozmnożyć-podzielić ( jak przeżyją)?
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, zostawiam ślad, że byłam i doczytałam.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Jeżóweczki jak z bajeczki ;:138 . Muszę sobie sprawić na przyszły rok koniecznie, bo gdzie nie popatrzę to je widzę i zaraz pragnę mieć :;230 . A że na działce prawie nic nie mam to jeszcze jestem na etapie że wszystko koniecznie chcę mieć ;:215 .
Ikea jako sąsiadka nie taka zła ( lepiej ona, ta Ikea, niż SZOK: selektywna zbiórka odpadów komunalnych :;230) ...przynajmniej będziesz miała pod ręką różne klamoty dla ręcznorobótkowców i dekupażystów ;:224 .
Ja mam do tego sklepu na "I" całe 60 km... ;:145 .
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś a pewnie, że myślałam i już nawet zostałam w pełni uświadomiona, że będę musiała zwiększyć posiadania zapasów kawy i herbaty :;230
Jak dla mnie to no problemas
Jeżówki podzielisz jak inne roślinki dzielone na wiosnę i będzie więcej :D
Olu :wit i jak tylko masz ochotę to zapraszam
Kasiu ależ Ci się rymło ;:333
Jeżówki to wdzięczne roślinki. Uprzedzam, ze nie za bardzo lubią totalny piach. Mam i takie miejsce i pomimo wzmocnienia jakoś nie są tak dorodne jak te w przygotowanym podłożu
Spoko, ja jakoś przeżyję tą budowę i jej skutki tylko jestem ciekawa co mi wzejdzie i się zazieleni z roślinek po takiej dawce tzw. budowlanego syfu.
Synex po spotkaniu jakie u nas było przyniósł nowy katalog 2015 i już sobie polukałam :twisted: i czekam na wyprzedaże :;230

A teraz trochę roślinek z późnego, pięknego lata

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”