Florą malowane 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Florą malowane 2

Post »

Koniec wakacji ;:145 Psycholodzy mówią, że trzeba szukać dobrych stron w każdej sytuacji. W tym wypadku jest to bardzo trudne, ale spróbuję. No na plus odnotowuję fakt, że turyści wyjechali z morskich kurortów. Brak korków. Można spokojne zaparkować i pojechać na spacerek nad morze. Pozdrawiam więc z plaży w Dębkach.

Obrazek

dorcia07 Moja dabecja rośnie w kąciku dla kwaśnolubnych, gdzie dużo torfu, kory i odpowiednie nawożenie. Dlatego tam jej się podoba. To jej sąsiedzi wrzosy
Obrazek

Marzenka77 Dziękuję i zapraszam. ;:196 Teraz w ogrodzie królują hortensje, trawy i jeżówki.

Obrazek

Aprilku Do leśnej gleby dobra dabecja. Zawilce polubiłam mam z jesiennych 3. Bardzo ciekawy jest Prinz heinrich.

Obrazek

Lisico Hortensji nie kochasz ;:185 To może lisie ogonki w wersji max - czyli budleja White Profusion Cię zainteresują.

Obrazek

Wanda7 Jeszcze raz dziękuję za lekcje o hortensja. Edyta1 podpowiada, że Kyushu powinna mieć gładkie liście, a moja nie ma. Może to jednak Tardiva. Jeszcze poobserwuję. A tymczasem u mnie najpiękniejsza jest hortensja Vanille fraise, rośnie pod oknem kuchennym, więc cały czas mam ją na oku.

Obrazek

Edyta1 Sorry, że dopiero teraz odpowiadam, ale początek roku to dla mnie zwariowany czas. Ale już powoli ogarniam plany dzieci, moje i zaczynam funkcjonować normalnie. Jeśli chodzi o basen wybraliśmy metodę tlenową, bo wydawała nam się bezpieczniejsza i mniej woniejąca. Nie mam jednak porównania bo nie stosowałam nigdy chloru.
Temperatura wody oscylowała między 20 na początku sezonu, potem ustabilizowała się na 24, w upały miał 29 stopni, pod koniec spadła znowu do 20. Moje dzieciaki taką akceptują.
Trzy lata doświadczeń nauczył nas, że rozkładać musimy już w czerwcu (długi dzień) i z końcem sierpnia składamy (noce już krótsze i chłodniejsze)
Róża hansestadt rostock nie ma czysto żółtego koloru. Zresztą każda ma trochę inny odcień, w zależności od temperatury, ilości wody. Warto ją mieć. Jest zdrowa i długo trzyma kwiaty.
Moje miejsce basenowe zamieniło się już w ogniskowe.

Obrazek
CDN.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dabecja i u mnie rośnie bez problemu :D Ich słodkie dzwoneczki zwracają uwagę gości :heja
A od vanilki wolę Grandiflorę.
Pustawą plaże i ja lubię. Tam, gdzie byłam taka właśnie była.
PS/Mamusia solidnie ubrana, a dzieci ;:224
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdybyś pokazała te zdjęcie za 3 miesiące,pomyślałabym,że masz dzieci morsy ;:306
mam nadzieje,że się nie rozchorowały bo sądząc po Twoim ubranku to trochę wiało.
Apropos wiatru czy to nie Twoje włosy zahaczyły o obiektyw na ostatnim zdjęciu? ;:306
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.. Kontynuuje
Drewutnio :;230 To nie moje włosy ;:306 , tylko prezentem od mojej kochanej mamy. Ostnica Niżej do Ciebie napisałam wcześniej odp. :wit
Obrazek

Klarysa
Faktoria wspólnie - fajny pomysł. ;:138 Zaproponuj termin.
klarysa pisze: A jak ten ostatni zakup hortensjowy z Lubania?
Jak siebie znam to nie będzie ostatni zakup hortensji :;230 Tamten zakup popełniony afekcie nie do końca pewnie będzie udany, bo doczytałam już w domu, że hortensja dharuma nie kwitnie na jednorocznych, bo to mieszaniec bukietowej i miękkowłosej. Pewnie podzieli los ogrodowych, które nie kwitną.
Jak dla Ciebie to muszą być róże, teraz mają u mnie swoje drugie kwitnie. Abraham Darby i New dawn.
ObrazekObrazek

Anabuko 1 Tak bardzo się cieszę że zakupiłam w ubiegłych latach trochę bukietówek. One z roku na rok piękniejsze.
A jeżówki takie trwałe, kwitną 2 miesiąc. Dla Ciebie Marmalade i Secret Lust.

Obrazek Obrazek

JagiS Casanova mówisz? To dobrze, że planuję pozbyć się dzieci i M., by spokojnie bez nerw pobuszować przy roślinkach.
Wiem, że Casanova to facet nie dla Ciebie więc go chętnie przygarnę, ale Goethe pamiętam że wpadł Ci w oko. Mój Casanowa cieszy się na towarzystwo.
Obrazek Obrazek

Drewutnia No to zrobimy najazd na Faktorię, niech tylko Klarysa zaproponuje jakiś termin. W Renku będę w sobotę. Będę miała Twoją kolkwicję jakbym Cię spotkała. Jako matka-polka na pewno kojarzysz nazwę Pinky-winky, jako ogrodniczka pewnie też.

Obrazek

Krysiu do spotkania w Renku, szykujesz się na bukietówki? Ja u Wandy widziałam taką piękną Bombshell, że będę się rozgląda. A to mój ubiegłoroczny zakup z Jesieni w ogrodzie hortensja Diamond Rouge

Obrazek

malgocha1960 Dziękuję za miłe słowa pod adres ogrodu. U Ciebie agra, u nas Renk. Coś pewnie nowego pojawi się w naszych ogrodach. Dla Ciebie kwitnący miskant niestety nie wiem czy to 'Sielberfeder, Rotfuchs, Gracillimus, a może całkiem coś innego. Nie umiem jeszcze go zidentyfikować.

Obrazek

Sweety Dzieci trzeba hartować, prawda? :wink: Na usprawiedliwienie dodam, że powietrze zimne, ale woda dużo cieplejsza niż w tegoroczne upały.
Ode mnie pięknie przebarwiona żuraweczka Golden Zebra.

Obrazek

Pozostałych skrytoczytaczy poczestuje malinami.

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Cudne fotki,ale pierwsza-szczęsliwa Mama z dziećmi z tęczą w tle ;:215 rewelacja ;:oj
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Alu
pięknie zakwitł miskant, myślałam, że nie zdąży, bo nie widziałam, na nim pąków, chyba osiągnął ponad 2m wysokości? Twoja Winky Pinky piękna, moja w tym roku nie kwitnie, przesadziłam, chyba się jej to nie spodobało. Hortensje Hayes Starburst, Blue Deckiel i Bombshell prezentowane w przeglądzie hortensji, którą mi poleciłaś ciekawe, poszukamy na targach.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Alu, Faktoria jeszcze czynna, chociaż zmienili godziny.
Sobota może Renk, niedziela odpada.
W kolejnym tygodniu pasuje mi chyba niedziela.
Cudne fotki ;:oj . Ta nad morzem ;:oj .
Ostnica to kolejny rarytasik.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne fotki:) Mamusia z dzieciaczkami ;:333
Hortensje,trawy coraz bardziej je lubię i wszędzie ich szukam ;:224
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Ustaw sobie fotkę 1 na pulpit ;:215
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Alu :) Śliczna jest ta Pinky-winky. ;:oj Czy ona trzyma sztywno te kwiaty, czy je jakoś podpierasz ?

Tak naprawdę powinnam się szykować wyłącznie na Wasze towarzystwo a nie na zakupy. :;230
Nabyłam już z pomocą Jagody hortensję Kyusiu , posadziłam i muszę zostawić miejsce na zamówione róże. :;230
Chyba w tym roku już nie dam rady wykarczować następnej rabatki. ;:306
Co wcale nie oznacza, że czegoś nie kupię, jak siebie znam. :;230
Do miłego spotkania :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Alu Twój ogród nieodmiennie zachwyca. Bajecznie prezentuje się taka duża ilość traw..... naprawdę cudnie to wygląda. Trawy wprowadzają mnóstwo tajemniczości, romantyzmu i zwiewności..... cudnie ;:167
Super fotka znad morza ;:167
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Mama miała rację ten variat to złotlin.Nie ma kwitnącego na żółto żylistka ;:306
Właśnie sprawdziłam
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w piękny jesienny dzień, w którym udało mi się zakupić kilka nowych roślinek na targach ogrodniczych i spotkać z kaszubskimi forumkami ;:138 Dzięki za miłe spotkanie.
Teraz wracam do mojego ogródka, by powitać gości.

Obrazek

Asma ;:196 resztę na pw.

Obrazek

Klaryso Faktoria - Co powiesz na weekend za 2 tygodnie. Ostnicę jeszcze jedną kupiłyśmy sobie dziś na targach :heja

Obrazek

Ignis05 Pinky-winky - niczym nie podpieram, ma bardzo sztywne gałęzie.
Ignis05 pisze:[
Tak naprawdę powinnam się szykować wyłącznie na Wasze towarzystwo a nie na zakupy. :;230
(...) Co wcale nie oznacza, że czegoś nie kupię, jak siebie znam. :;230
Do miłego spotkania :wit
No właśnie dobrze siebie znasz :;230

Obrazek
Annes 77 Jesienią to czas hortensji i traw. Tu turzyca palmowa od izaziem

Obrazek

Agness Dzisiaj na targach ogrodniczych nabyłam kolejne trawki. Miały w tym udział kaszubskie forumki, które wyszukały stoisko z fajnymi trawami. Dołączą do tych które już były:

Obrazek

drewutnia Żylistek nie żylistek, i tak dziękujemy. ;:196 Cały czas się uczymy. Może wiesz jak taka żółta jeżówka z podwiniętymi płatkami się nazywa. Bo jest u mnie NN

Obrazek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Widzę, że spotkanie mnie ominęło :cry: dopiero wróciłam do domciu po wywczasach nad morzem ;:3 Nawet spacerowałam w wodzie z gołymi nogami bo woda była cieplejsza jak latem. Dobrzyca zaliczona ale niestety bez zakupów, ceny jakieś kosmiczne...
A jak tam na renku, warto zajechać?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na zdjęcia traw mogę patrzeć bez końca. A jeszcze gdy są tak pięknie skomponowane i wyeksponowane... Można je podziwiać z każdej strony i dopiero wtedy widać ich urok. Ja mam swoje zdecydowanie za gęsto. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”