Thuja Brabant - 35-40cm gleby i beton ! POMOCY!

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
nanikosz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sie 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Thuja Brabant - 35-40cm gleby i beton ! POMOCY!

Post »

Drodzy forumowicze. Zakupiłem mieszkanie z niedużym ogródkiem nad parkingiem podziemnym. Wizualnie wyglądało to jakby gleby było ok 1,5 ale dziś sprawdziłem i okazało się, że jest 35-40cm. Chcąc odgrodzić się przed niechcianymi spojrzeniami zamówiłem Thuje Brabant w szkółce po fakcie. Gleby jest bardzo mało ale jednak chciałbym spróbować je posadzić. Jak często podlewać przy tak małej ilości gleby żeby miały wilgotno, czy Thuje sadzić w doniczkach czy bezpośrednio do gleby żeby nie narobić problemu z sufitem parkingu, jakich donic użyć jakiś izolowanych, ocieplanych? Chciałbym aby Thuje tworzyły żywopłot o wysokości gdzie 180cm. Pomocy bo krzewy już zapłacone;/
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Thuja Brabant - 35-40cm gleby i beton ! POMOCY!

Post »

Nic się nie da zrobić, dla amatora ogrodnika ciężko będzie utrzymać takie rośliny w donicach nie mówiąc już o 2m żywopłocie. Nie sadź w takiej ilości ziemi bo to nie ma sensu
nanikosz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

wpadłem na pomysł zrobienia donicy 12m/0,5m/0,3m-wysokość napełnić ją ziemią i wtedy dać tuje. Ma to sens? Czyli powiększę o 30cm wysokość gleby. Druga opcja to takie donice tylko bez warstwy dolnej http://olx.pl/oferta/donica-drewniana-d ... f31dec1a97
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żywotniki to potężne drzewa które nie nadają się na uprawę w donicach, system korzeniowy rozkłada się po ziemi. W donicach się tylko duszą... ile masz tych drzew?
nanikosz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tylko 20. zdecydowałem, że zrobię ścianę drewnianą wysokości 20cm długości 12m i szerokości 40cm. Dół wykopie do betonu obłoże folią. dzięki tej ala donicy bez dna powierzchnia gleby będzie miała ok 60cm, na żywopłot ok 1,6m starczy chyba. Może dobrym rozwiązaniem będzie posadzenie ich rzadziej, np. co 1,5m
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

W donicy bez otworu wszystko padnie.Po pierwsze za płytkie to, nawet jak zrobisz 'nadstawkę', a po drugie złe warunki dla korzeni. Te drzewka nie będą zdrowo rosły w takich warunkach, o ile w ogóle będą rosły. Jeżeli kupiłeś, to możesz odsprzedać je komuś i zrezygnuj z tego przedsięwzięcia z góry skazanego na niepowodzenie, nie na sezon je sadzisz.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nanikosz pisze:Dół wykopie do betonu obłoże folią.

Tak tylko że przy deszczach zrobi Ci się staw. Ja już nic więcej nie mam do dodania bo widzę że czekasz aż ktoś Ci napisze "sadź je nic im nie będzie" , upierasz się przy swoim, szkoda tylko roślin. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”