Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Post »

Szkoda tylko, ze to ciagłe pielenie jest mało skuteczne. Zawsze jakieś kłącze zostanie w ziemi i niebawem podagrycznik rozgości się na dobre...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja walczę z podagrycznikiem od wielu, wielu lat. Raz roundupem, innym razem podważam każde wypatrzone kłącze łopatką, aż wszystko wyciągnę. Jak to mówią: "każdy Cyryl ma swoje Metody" ;:7 . Zależy też, ile tego jest ;:131 . Kiedyś było go mnóstwo, teraz jest 'pod kontrolą' ;:14 . Z nim, jak z perzem, każdy zostawiony centymetr - odrośnie, to fakt. Jak mi czasem pomagano w pieleniu i resztki poszły na kompost, to była to tzw. 'niedźwiedzia przysługa', bo ja za rok miałam znowu co robić ;:306 .
Widzę, że u Ciebie kwitną już marcinki. Moje dopiero w pączkach, chociaż w pełnym słońcu ;:174 . A trawy i dalie 'oplatają' mnie z każdej strony. Pewnie ulegnę :;230.
Dzisiaj kropi od rana i jest pochmurno - kicha ;:145 . Siedzę w domu i podjad ;:36 am.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maryniu, dobrze, że napisałas gdzie rośnie u Ciebie jarzmianka. Wynika z tego, że ona lubi półcień
Moja rosła w gąszczu, może dlatego kwitła
Teraz zrobiłam jej więcej światła i chyba to jej nie posłużyło
Natomiast jarzmianki, które się wysiały z półcieniu rosną cudownie, i w przyszłym roku pewnie będą cieszyły oko
Muszę pomyśleć nad tym.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Anusiu ;:196 sama nie wiem od czego dzisiaj zaczynać będę ... ;:131 na działce ...no od obchodu na pewno ;:7 a następnie ... się zobaczy bo plany to ja mam wielkie...ale czy sił starczy ?? Się zobaczy ale jak nie będzie / a nie będzie ;:173 / zbytniego upału to powinno być nieźle ...
Po raz pierwszy M użył jakieś 2 m-ce temu chwastoxu między płytkami a ja podebrałam trochę do podagrycznika w jednym miejscu spróbowałam...Najpierw trawka zrudziała ale odrodziła się już ze zdwojoną siłą jest tak gęsta i żywo zielona aż miło! :twisted: Na szczęście to niewielki kawałek ścieżki wejściowej więc ręcznie dam radę się z nią uporać. Roundapu nie stosowałam nigdy u siebie.Nie lubię ciężkiej chemii a i potrzeby takiej nie miałam. A z podagrycznikiem muszę wygrać ,żeby mi nie przelazł do ogrodu.

Gosiu czekam na wysianie mojej jarzmianki zostawiłam 2 pędy z nasionami ! ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poranna porcja fotek , coraz mniej forumowego entuzjazmu obserwuję a i mnie się przestaje chcieć ... :? Coraz więcej osób znika bez wieści ... coraz mniej zaprzyjaźnionych wątków i ich właścicieli... ;:110
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu -nie martw się za bardzo ;:145 , to był szok dla wszystkich, takie nagłe przejście od ogromnych upałów do zimnicy jesiennej. Jeszcze jest lato i już ;:172 . Sama widzisz, że Tobie też się nie chce chcieć :roll: . Jestem tu za krótko, żeby wiedzieć, jak jest zimą. Pożyjemy - zobaczymy ;:131 . Coś wymyślimy :;230 .
Co do roundapu, to ja nim walczę z pozostałościami dzikiego wina, które było na siatce. Korzenie są grubości 5 cm i cały czas wychodzą odnóżki. Dopiero, jak wykopię korzenie, to jest spokój. Ale na podagrycznik działa. Litrową butelkę mam od 7 lat, tak, że nie nadużywam chemii :lol: . A teraz czekam na lilie we wrześniu - trochę miejsca już mam ;:65 .
Kolorowych snów ;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Maryniu piękne faty jak zawsze ;:138
Czytam ,że masz problem z chwastami. Ja stosuję sól posypuje między szczelinami i po kłopocie na długo. Też tak robię na cmentarzu wokół grobu.Polecam :wit
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu!
Nie mów, że nie ma ruchu u Ciebie, bo w większości to "skrytoczytacze" ;:306
Pozdrawiam Lidka
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,znowu pobiegałam po pięknym Twoim ogrodzie ,widzę ,że marcinki już zaczynają u Ciebie kwitnąć ,ale hortensje masz cudne,pozdrawiam i buziaki dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Maryniu, czasem wychodzi "zmęczenie materiału" i aktywność samoistnie zamiera.
Przyjdzie zima, zaczniemy tupać nóżkami z niecierpliwością oczekując wiosny a ona doda nam nowych sił i chęci do działania. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

O forum tez trzeba nieraz odpocząć ,jak od wszystkiego..a Twój watek wiele osób odwiedza bo ogródek masz piękny,roślinność bujna i różnorodna i jak zbyt długo zdjęć nie wstawiasz to czegoś zaczyna brakować, u mnie dzisiaj brzydki jesienny dzień,mży deszcz,zimno,teraz nie żal bo w pracy jestem ,ale jak takie popołudnia będą ;:145
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Maryniu, u Ciebie jeszcze tyle pięknych kolorów ;:138 piszesz "werbenka ogrodowa" czy to znaczy, że ona zimuje w ziemi, bylina???
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Maryniu tak to jest.
Mnie też się nic nie chce, bo ciągle pada, rośliny chyba zaczynają zagniwać bo żółkną im liście.
Ogród w takim stanie, że ręce opadają, i nic na to nie można poradzić.
Niby sezon wczasowy i lato, ale chyba nie u mnie. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych Gości w moim smętnym ;:131 wątku...i dziękuję za wspierające słowa . ;:180
Brak odzewu byłby niegrzecznością z mojej strony . A i ;:204 się dobijają licznie co też mnie bądź co bądź cieszy i stanowi zachętę w chwilach zwątpienia ! :)

Anusiu,Jadziu,Lidko,Marto,Mariolko,Dorotko,,Grażynko,Iwonko/ werbena jednoroczna/serdeczności dla Was ślę i ciepłe myśli kieruję ;:196

Drugi dzień mżawka i u mnie... już się znudziło ale strat jakichś poza nawodnieniem roślin nie widać . Moja przepuszczalna ziemia pozwoli już jutro normalnie pracować .Świetny czas na "wykopki" wszelkie z czego skwapliwie skorzystam. Ostatnio zawalczyłam z podagrycznikiem ale przerwałam tę pracę na rzecz przesadzenia sporego miskanta , powalczyłam skutecznie z odętką wirginijską i omanem oraz przy użyciu eM wyeksmitowaliśmy hostę olbrzymkę- uff... :heja . Wylądowało bractwo na wysypisku ...dojrzałam ,żeby zacząć pozbywać się chabazi lekką ręką na rzecz odzyskiwania nowego miejsca a i rozluźnienia w ogrodzie...

trochę wklejanek z mojego ogródka sprzed 2 dni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastanawiałam się, czy już dzwonić pod "112", czy jeszcze poczekać :;230 . Poszłam z rana wykopywać dalej liliowce, a teraz zrobiłam sobie przerwę i zajrzałam na forum. Jakiś czas temu pisałaś do kogoś, że Ciebie nie 'ima' się depresja ani jakieś tam spadki nastroju, a tu co? ;:222 . Kilka dni niepogody i taaaki 'dół' ;:oj . Jak już 'nakrzyczałam', to wracam do ogrodu, Twojego oczywiście ;:173 .Czyżbyś wywaliła S&S?. Ja swój chcę przesadzić w mniej 'eksponowane' miejsce, bo on zajmuje całą rabatę ;:161, a tam na dodatek jest dobra ziemia.
Ładnie wyglądają jeżówki 'w kupie' ;:173 . Jeszcze jedno: która to hortensja tak różowieje na koniec lata? Może tak bym sobie 'sprawiła'? ;:224 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusiu deprechy nie mam a dół dotyczy tylko tu i teraz wyłączam dostęp do FO i no problem ! ;:306 Tyle jest innych zajmujących rzeczy poza nim... :roll: Nie samym forum wszak żyjemy nieprawdaż?
Doły kopałam ostatnio na działce ;:192 ale je od razu zasypywałam! ;:190
Hosta wywalona to nie s&s..jedną już wiosną dałam koleżance a ta zostaje.. Ma miejscówkę pod jabłonią w trawniku i tam już będzie bo jest widoczna i podziwiana z alei ogrodowej ! :)
Pozbyłam się olbrzymiej zielonej rozdętej ventricosy przy rabacie wejściowej , właściwie to ją lubię za kolor kwiatów, głęboki fiolet ale mam jeszcze jedną trochę mniejszą choć i ją planuję przesadzić.
Na tej rabacie mam 2 hortensje obydwie różowieją ale chyba bardziej vanilla fraise bo pinky vinky jeszcze końcówki ma nie wybarwione.A...dosadziłam ostatnio im jeszcze białą koleżankę z innej rabaty przesadzoną bo miejsce się zrobiło!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”