Drzewa wieloodmianowe

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Drzewa wieloodmianowe

Post »

Czy ktoś może polecić szkółkę,lub sklep internetowy gdzie można kupić drzewa wieloodmianowe jabłoni.
Dwa razy sadziłam zakupione w punktach sprzedaży ogrodniczej jabłonie.
Pierwszy raz okazały się nie tymi odmianami (chociaż miały metryczki),które kupowałam i były niesmaczne.
Teraz mam Freedom i Jonicę .Tak przynajmniej jest na nich napisane,ale nie dosyć że późno dojrzewają to w smaku także żadna rewelacja. Mam miejsce tylko na dwa drzewka i pomyślałam,ze posadzę wieloodmianowe to od lata do jesieni będę sobie mogła podjadać jabłuszka podczas pobytu na działce, bo teraz wożę wcześniej kupione w sklepie.
próbowałam na moich zaszczepić gałązki od sąsiadów,ale widać nie mam do tego zdolności ,bo nie udało się ani w zeszłym ,ani w tym roku.
Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewa wieloodmianowe

Post »

Dobry pomysł, też będę takich szukać.
Waleria
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z kupnem wieloodmianowej jabłoni może być spory problem. Ale spokjnie możesz sama wyprodukować takie drzewko ( posadzić jedną odmianę i część gałęzi przeszczepić pożądanymi odmianami).
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Próbowałam szczepić i okulizować,ale niestety bezskutecznie.
Mam dwóch znajomych ,którzy skończyli technikum ogrodnicze i nie potrafią szczepić to się zniechęciłam i nie będę więcej próbowała.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Czyżby w tym technikum ino zajęcia teoretyczne były?
Waleria
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Szczepienie nie jest skomplikowanym zabiegiem, a wyhodowanie swojego drzewka daje dużo satysfakcji.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Mam pytanie techniczne do tematu. Po której stronie jabłoni powinienem zaszczepić odmianę zapylającą? Chodzi mi i strony świata i czy to ma większe znaczenie? Na jakiej wysokości zrobić szczepienie. Mam miejsce tylko na 1 drzewo.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Dużego znaczenia nie ma. Nie wiem jak zapylacz, ale jak się robi doszczepkę do istniejącego drzewa (reszty drzewa nie skracając czy coś) to lepiej od strony doświetlonej słońcem, żeby sprawnie naszczepka rosła.
:wit
Krzysztof_DD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2014, o 23:51

Szczepienia drzewa owocowego - GRUSZA

Post »

Ile mieliście maksymalnie szczepień drzewa owocowego? Moja grusza miała trzy odmiany gruszek. Od czego zależy ilość szczepień? Od starości/wielkości/gatunku drzewa?
Ostatnio zmieniony 9 lip 2014, o 17:46 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odmiana ? rodzaj
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Re: Szczepienia drzewa owocowego - GRUSZA

Post »

Ilość odmian zaszczepionych na jednej podkładce jest ograniczona tylko rozmiarami podkładki oraz fantazją właściciela. Ja sobie kiedyś na kikutach jabłonki która była do wycięcia poszczepiłem kilka odmian, 5 - 6 może, sam nie wiem.. W praktyce niewielki to ma sens ale jest to zawsze jakaś ciekawostka. Mam jeszcze jedną i tam chyba zrobię mix jabłoni ozdobnych z 10 odmian, może więcej jak się zmieści, będzie prawdziwy Quasimodo bo walnę tam odmiany o różnych kolorach liścia, różnych owocach, plus odmiany zwisłopędowe. Nie żebym miał takie pomysły ale jabłonka to siewka do wycięcia, a jak z niej coś zrobię to zostanie uratowana, przynajmniej na kilka-kilkanaście sezonów...
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34

Re: Szczepienia drzewa owocowego - GRUSZA

Post »

A ja przeprowadziłem mały eksperyment , na dwóch kilkuletnich, niepotrzebnych gruszach azjatyckich( Kumoi i Tse-Li) zaszczepiłem tej wiosny, metodą wiosennej okulizacji po dwie grusze europejskie( Dicolor, Bojniczanka i Uta), nie bylem pewien efektu, ale teraz w lipcu mogę już powiedzieć, że szczepienie było udane, wyrosły gęsto ulistnione pędy, które mają od 20 do 40 cm długości i wykazują zdrowe, zielone ulistnienie. Polecam takie szczepienie nie tylko dla zabawy, ale także po to aby nie wycinać zbyt pochopnie niechcianej odmiany .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”