Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
-
- 50p
- Od: 8 maja 2014, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
Ja część liści w cytrynku groniastym oberwałam zanim ktoś napisał, żeby zdrowych nie obrywać. Ale on tak się rozkrzaczył i rozrósł, że musiałam mu zrobić nieco cięcia, bo był jeden wielki zielony gąszcz (nie obrywam wilków z kwiatami).
Czymś dokarmiacie teraz swoje balkonowe? Na moich masa zawiązanych owocków różnej wielkości. 1, który po sąsiedzku piętro niżej ma balkon z pelargoniami łapie jakieś plamki na liściach, ale obrywam. Drugi idealny. To mój pierwszy rok, w którym są owoce - doradzi ktoś czym je podlać? Pokrzywą już chyba nie - boję się, że owoce będą mikroskopijne. Ktoś? Coś?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Pożywka z florovitu do pelargonii 

A coś bardziej naturalnego? Ma to Małolat jeść, a nie przypomina kwiatka
takich na sztucznych nawozach to w sklepie do woli 
Na balkonie mam 2 krzaczki pomidorowe, truskawki i borówki. Chciałabym chociaż tyle mieć bez sztuczności. Dostarczać azot jeszcze czy już nie? Pokrzywę mam na myśli.

Na balkonie mam 2 krzaczki pomidorowe, truskawki i borówki. Chciałabym chociaż tyle mieć bez sztuczności. Dostarczać azot jeszcze czy już nie? Pokrzywę mam na myśli.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A ile ta pokrzywówka ma faktycznie azotu? I w jakich dawkach w takim wypadku dawać ją przy podlewaniu? Wspomniana przeze mnie pożywka ma optymalny skład, co do wymagań pomidora, a pokrzywówka, to skład wielu niewiadomych, bo nie wiem jak była zrobiona i jak jest dawkowana . A przedobrzyć można i nią.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A jaka to różnica miedzy azotem z nawozu, a azotem z pokrzywy?
Dawkując nawóz z butelki przynajmniej wiadomo jaka jest jego ilość, jeśli się to robi z głową.
Chyba pierwiastki chemiczne są takie same.
Jak czytam takie uwagi, to naprawdę nie wiem co myśleć.
edit.
BobejGS mnie ubiegł.
Dawkując nawóz z butelki przynajmniej wiadomo jaka jest jego ilość, jeśli się to robi z głową.
Chyba pierwiastki chemiczne są takie same.

Jak czytam takie uwagi, to naprawdę nie wiem co myśleć.
edit.
BobejGS mnie ubiegł.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ja dokarmiam florovitem do pelargonii.
W/w jest polecany tu na forum /konkretnie poleca znawca tematu Pan forumowicz/
Ma idealne proporcje składników dla rozwoju pomidorów.
W/w jest polecany tu na forum /konkretnie poleca znawca tematu Pan forumowicz/
Ma idealne proporcje składników dla rozwoju pomidorów.
pozdrawiam
Lena
Lena
Jako pomidorowa debiutantka muszę się pochwalić: zgodnie z Waszymi radami przesadziłam moje krzaczki i zaczynają kwitnąć!!
Pełnia szczęścia!! 

- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Moje megagrony mają w pierwszym gronie tylko kilka, góra 10 kwiatków, dlaczego? Następne grona chyba są liczniejsze, choć jeszcze zbyt małe, by policzyć.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Larysa ,jeżeli to megagron ,pojawi się więcej kwiatków. Chyba ,że to jakiś rozczepieniec 

Też mam takiego jednego?. ma dokładnie na każdym gronie po 9 owoców (wielkości piłeczki do tenisa stołowego) lub kwiatów. Reszta krzaków megagrona w normie, aczkolwiek nie są to giganty.Laryssa11 pisze:Moje megagrony mają w pierwszym gronie tylko kilka, góra 10 kwiatków, dlaczego?
Kasia
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też mam jednego megagrona z 9 owocami na pierwszym gronie i więcej już nie będzie. Drugie grono ma ok 20 kwiatków, ale widać, że jeszcze będzie rosło, trzecie jest jeszcze liczniejsze. Ponadto moim megagronom coś się porobiło z kształtem owoców - kilka ma pomidorki beczkowate (w tym ten z 9 owocami na 1 gronie), jakby bardziej grube niż klasyczne a jeden wręcz przeciwnie podłużne sopelkowate, niektóre maja już długość ok 5 cm przy średnicy ok 1 cm. Ten chudzielec cały jest jakiś wysmukły, nawet grona ma jakby wydłużone. Nie wiem czy to skutek pogody czy jakieś rozszczepienie. Nasionka miałam zebrane ze swoich 2 krzaków, które mi się najbardziej podobały jeden miał meeega grona o średnicy dobre pół metra (owoców nie byłam w stanie policzyć, bo jedne już zbierałam, a inne dopiero zaczynały kwitnąć), drugi był za to wyjątkowo zdrowy, bez śladu szarej pleśni. Oba miały owoce jak najbardziej typowe dla megagrona.
Dorota
Takie grona miałam w zeszłym roku. W tym o wiele mniejsze, ale i tak jest ich dużo. Jeden z ośmioma gronami już ogłowiony.
Kasia