Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Paula - kiedy mi właśnie o to chodzi, żeby sobie sprawić przyjemność, choćby kupując lub dostając / dawając małą roślinkę. Stokrotkę, bratka, sasankę, skalniaka, itp. - nie mówię o konkretnych zakupach jeśli na nie z wielu względów nie jest odpowiednia pora. Do tego nie namawiam, bo sama muszę trzymać pion w tej kwestii.
Ale przynajmniej mi poprawia się nastrój jak poprzebywam w takich klimatycznych roślinnych lub widokowych miejscach lub nabędę jakąś nawet skromną roślinkę.
Więc zupełnie Cię rozumiem, że czasami warto podjechać tylko pooglądać roślinne starości i nowości. Jednakże jeśli coś ujmie za serduszko, to jak się to nabędzie, to żeby nie mieć do siebie pretensji ale żeby się potrafić z tego cieszyć a nie wypominać sobie tego jako słabość.
Będzie dobrze! Znam śmiech przez łzy - ale najważniejsze, że co złe to mija i u fajnych ludków zawsze obraca się na korzyść! ;:168
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Chwilkę" temu rozmawiałyśmy o krwawnikach i Renia zaoferowała mi łososiowy... Już go mam :D Ale na ten czerwony i terracotę będę polować na pewno.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

To moje niecierpki z zeszłego roku ,niestety tej zimy nie przetrwaly bo zjadły je przędziorki ,i musiałam kupić nowe , ale nie ma tego złego bo mam inne kolory.
Obrazek

A to zeszłoroczne z własnego siewu ,każdy kwiatek był inny
Obrazek

BBeatko dobrze że mi przypomniałaś ,obiecałam sobie wczesną pobudkę ,choć jak znam narzeczoną syna obudzi mnie po pprzekroczeniu granicy polskiej ,czyli za jakąś 1.15 h. :;230

!
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Jakie piękne te niecierpki. Az się wierzyć nie chce, że to z własnej hodowli. Ile w tej wielkiej donicy było sztuk?
No z pewnością jeśli mi się coś spodoba i nie będzie wygórowanej ceny, to zastanowię się nad zakupem. Mam nieciekawe doświadczenia jeśli chodzi o tego typu giełdy. W sensie ze zgodnością odmian. Zobaczymy, co tu gdybac :wink:
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te akurat były kupione w Auchan , jedna mała doniczka, bardzo łatwo się je rozmnaża, gałązka do wody,szybko puszcza korzonki ,w tej skrzyni prowadziłam 5 sadzonek w takich doniczkach p9,rozmnażać w lutym . W tym roku pełne kupione na targu po 3 zł.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie te drobne niecierpki miałam na myśli - są rewelacyjne! Przyznam, że nie wiedziałam iż się tak łatwo ukorzeniają, jakoś nie próbowałam. Dobrze wiedzieć! W ogóle niecierpki bardzo lubię, i te pełne, i te zadarniające i te duże - kwitną wystarczająco długo by cieszyć. Zresztą - który z kwiatów balkonowo-tarasowych nie jest ciekawy? A niecierpek jeszcze przecież i w gruncie być lubi...
Reniu - daj znać jak pelargonia ukaże już swoje oblicze - tzn. czy kolorek trafiony. Mnie jak dotąd najsłabiej kwitła jasno fioletowa, a le z kolei miała bardzo ładne liście... Być może nie jest to regułą, tylko ja trafiłam akurat na takie sadzonki z tego koloru.
Paula - poczekamy do niedzieli. :D Nie bywam na takich giełdach, więc nic nie mogę podpowiedzieć.
Po 30 maja - możemy podziałać z sadzonkami ;:65
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wybieram się w sobotę na targi w Gdańsku. Mam zamiar odbić sobie trochę przymrozki i cały stres z nimi związany 8-)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, Ewuś - pewnie odbijesz sobie nie tylko te przymrozki... Może być niezły zawrót głowy, z tego co widzę co się w tym roku dzieje z ogrodowcami - pozytywnego oczywiście. Zazdroszczę takiego wyjazdu, więc proszę - ciesz i moje oczy oraz serducho tam na miejscu.... ;:167
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj cały dzień sadziłam do donic , ostatni rok tyle sadzę ;:14 ,(co roku to powtarzam ) a jeszcze mi zostały do wysadzenia cynie , godecje ,aksamitki , astry ,trojeść ,lawenda , kolendra , cząber,fenkuły,dynie ,paprykę
pomidory ,posiać ogórki , popikowac orliki ,katalpę . ;:223
BEATKO teraz sadzę pelargonie zwisajace te nazwyklejsze bo one najlepiej wyglądają z daleka ,au mnie tak są ,miałam piękne dwa lata temu pełne w kilku kolorach posadzone z wilczomleczem ,cudny widok ale z bliska .nie wiem gdzie mam zdjęcia ,ale jak znajdę to pokaże ,co do teraz kupionych sama się zastanawiam jakie będą ,na dodatek dodałam do nich lobelie ,ale oczywiscie pogubiłam znaczniki i też nie wiem gdzie jaki kolor będzie .Ale nie martwię się tym ,co będzie to będzie . :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie "co będzie to będzie" to może być. :tan Czyli bardzo pracowity dzień miałaś. A do zrobienia też jeszcze sporo zostało. z tego co piszesz. Masz lobelie, a ja jej nie mogę podejść. Ponieważ w zeszłym roku juz były kłopoty z jej dostaniem to wysiałam sobie w tym roku, ładnie wzeszły - ale przy przeprowadzce ślad po nich zaginął. Ale gdzieś kupię, bez lobelii się nie obejdę :D
Dynię mi od razu wyżarto - długo nie było nic nowego sadzonego u mnie i od razu wywęszą nowinki. Więc nie wiem czy wszystko mi się utrzyma, ale wyjścia nie mam, dosadzać trzeba nowymi zakupami i już.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak bardzo pracowity ,ale jakze przyjemny , ja nasiona kupuję przez internet już w styczniu i lutym ,lobelię mam co roku w kilku kolorach , petunie pełne ,późnej jest trudniej kupić .dynie też sadzilam dwa razy ,niektóre odmiany jakoś trudniej wschodzą , ale na szczęście amatorów poza mną na nie nie mam ,wczoraj wieczorem natomiast znalazł się amator na psie jedzenie ,konkretnie dwa amatory o bardzo kłujacym futerku ,musiałam zabrać psa do domu ,niech sobie jeżyki pojedzą ,zresztą ptaki też się częstują :D .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżyki w ogrodzie to bardzo dobry znak! Zawsze się cieszę jak się pokazują :D
Z lobelii zarówno stojących jak i zwisających (nie tych ogrodowych) widziałam tylko białą, jasno i ciemno niebieską oraz jasno różową. Są jakieś inne jeszcze kolorki? Ja to tradycyjnie: ta szafirowa jak na razie góruje u mnie... Może białą kiedyś wplotę i tę błękitną...
Pełne petunie też tylko miałam jednokolorowe (jasno fioletowe), ale były bardziej "zbite" w jedną całość. Te Twoje też są extra!
U mnie zimno i bardzo deszczowo, a trawa rośnie, kosić się nie da.....
Ale już za niedługo ma być cieplutko! I wreszcie do ogrodu będzie można wyruszyć :heja
Truskawki tylko wypatrują słoneczka, już są bardzo duże, tylko jakoś jak na razie nie chcą poczerwienieć.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Truskawki bardzo duże ;:oj a u mnie dopiero kwitną ,ja to najbardziej lubię ta szafirową lobelię ,ale miałam też niebieską ,tyle że ona jakby mniej zwisała, pierwszy raz mam białą i stojące ,już widać że biała ma większe listki .U mnie nie pada dzisiaj ,ale wieje i jest zimno , ale sadzę do gruntu , bo to najlepszą pogoda ,mokro ,chłodno ,słońca brak , tyle że zrobiłam sobie przerwę bo zmarzłam :;230 , chyba wezmę coś na rozgrzanie ;:136
Niezawodny i bezproblemowy na deszczowy dzień dla Ciebie .

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - oj, miły to podarunek na te deszczowe i zimne dni - tym bardziej, że nie nie mam takowego w ogrodzie. Dzięki ;:113
Duże wg mnie już są te truskaweczki, 2-3 cm i sporo ich. Myślę, że świetna odmiana... Już rozdałam ponad 50 sadzonek.... - wszystkie się przyjęły, mimo, że były bardzo późno przesadzane.
U mnie nadal baaaaardzo deszczowo i wieje zimny, mocny wiatr.
Spodobała mi się ta Twoja rozgrzewka ;:215
Z nowości to oprócz host, krwawnika, lnu dostałam jukkę, wiesiołka, małe marcinki, parzydło leśne, floksy, tawułkę i coś wiosennego kwitnącego na biało (dostałam to w formie szczypiorku ;:172 ).
A w ogrodzie puściła bordowe listeczki chyba ostrężyna.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko a znasz nazwę odmiany twoich truskawek ,szukam nazwy odmianowej takich małych bardzo ciemnych i bardzo słodkich ,przez niektórych nazywanych murzynkami , te wielkie bywają niektórymi latami mniej słodkie .
B
No i widzę że kolekcja roślin się powiększa ,jukę posadź na piaszczystej ziemi ,w urodzajnej może nie zakwitnąć
Parzydło zajmie Ci dużo miejsca ,u mnie zimno ,czekam żeby sadzić pomidory i jestem wkurzona na siebie bo pomyliłam się przy sianiu i zamiast baklażanów wysiałam na paletę pomidory i ;:223 ,no i w tym roku ajwaru nie zrobię .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”