Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Jasne, Paula!
Na razie to tylko plamki w ogrodzie, ale i tak już całość nabiera rumieńców.
Jeśli ktoś się zastanawia nad chabrami górskimi - to bardzo polecam, są urocze!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U Ciebie jest na tyle ciepło, że nie powinnaś mieć kłopotu z cięciem róży po zimie aż do poziomu gleby. Jeśli jeszcze okryjesz jej pędy późną jesienią, możesz mieć piękną różę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
ela z NW
50p
50p
Od: 28 sty 2014, o 21:39

Post »

Cześć Beatko. Ja chciałam się dopytać o ten wilczomlecz. Czy to jest ta roślinka z drobnymi fioletowymi kwiatkami ? Właśnie poszukuję czegoś do doniczek ze zwisającą pelargonią, bo bakopa mi się już trochę znudziła :(
Pozdrawiam - Ela z NW
Zapraszam na: Wiejskie podwórko w siedlisku
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Wilczomlecz to ten z małymi bialymi delikatnymi kwiatuszkami .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, to pocieszające, że w razie zimowej draki można różę przyciąć i, że powinna odbić.
Elfe się nie tnie, ale pewnie czasami trzeba będzie. Różnie to zimą bywa...
Już ją posadziłam i czekam teraz co dalej.

Witaj, Elu! Jest tak jak Renia pisze - wilczomlecz to ten z lewej strony obok komarzycy. Bardzo go polecam! Jest bezobsługowy, sam się czyści i całe lato kwitnie właśnie tak delikatnie jak widać. Rozrasta się ale nie zagłusza np. pelargonii, bo kwiaty ma takie subtelne. Potrafi zwisać nawet do 50 cm, ale nie musi - zależy od warunków jakie mu się da. Pasuje chyba do wszystkich balkonowych i do każdej kompozycji.

A nazwy tej roślinki z różowo-fioletowymi kwiatuszkami jak na razie nie znam - liczę na podpowiedzi, bo też jest rewelacyjna i też kwitnie całe lato, ale to jest taka krzewinka... Więc jeśli do pelargonii to do stojących raczej tylko. Ale to jest moje zdanie i moja propozycja.

-- 8 maja 2014, o 23:37 --

A jeśli kompozycja będzie z wysoka to bardzo polecam także jaśmin balkonowy - też pięknie kwitnie (może zwisać lub piąć się do góry - wedle życzeń).
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

Ale super roślinki , takie zdrowe ;:215 Hakuro też uwielbiam ;:173
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Jak tam moja 'pieszczoszka' :D Chwal się w końcu zdjęciami z ogródeczka, tak malutko go pokazujesz
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Przepiękny masz ten bez koralowy...a już myślałam, że już koniec na razie z zakupami ;:14 no ale jak go zobaczyłam, to już przepadłam!!

Pozdrawiam serdecznie. Bogusia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Bogusiu :wit
Kochane: Paulo, Dominiko, Bogusiu - miło mi bardzo, a tym roślinkom jeszcze bardziej, że podzielacie moją radość! Takie małe "bele co" a jak cieszy!
Bogusiu - no jak mi Paula podpowiedziała ten krzew to też od razu się zdecydowałam ale dopiero teraz poczyniłam zakupy.
Kup i Ty koniecznie! :heja Zawsze można kolejną listę zakupów otworzyć.... jeśli poprzednią uznano za zamkniętą :D
Paula - mały ogródek to i wydaje się, ze mało jest zdjątek. Ale wiesz, że zaraz jest obfocione jak coś nowego... ;:oj
Dominiko - roślinki są małe ale rzeczywiście trzymają pion, są ładnie prowadzone. No właśnie - ta Hakuro coś w sobie ma!
Reniu - szacun! Jeszcze raz bardzo bardzo! ;:196 Jestem bardzo zadowolona! Jutro już będą sobie rosły u mnie.... ;:215
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haha widzę, że moim chciejstwem zarażę niechcący pół forum :;230 Ah ten bez koralowy ;:224
Ja bym na przykład była chętna jak to ogólnie teraz wygląda. Takie zdjęcia są później bezcenne. A i łatwiej się zorientować gdzie co rośnie i jaka to część działki.
A co do wielkości to ja mam chyba mniejszy kawałek :wink:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sama przyznam się bez bicia, że bardzo się cieszę, że mnie namówiłaś na ten bez...
Dzisiaj z kolei nie mogłabym się oprzeć kalinie - ależ teraz pięknie kwitnie!
Gdzie co rośnie, heh- u mnie widać od razu, taki mam mały placyk, więc muszę tam jakeiś zakamarki tajemnicze wpleść.
Teraz to tak jak pisałam - to są tylko jakieś małe plamki ale nadające już konkretniejszy klimacik na działce. Sadzone w trawie, nie na rabatach (oprócz derenia).
A derenia "tam" (???) dałam gdyż jest to bardzo wietrzne miejsce, a on powinien sobie poradzić.
Byłam pewna, Paula, że masz większą działkę ode mnie... No ale skoro tak mówisz, że jest inaczej, to tak jest.
Myślę, Paula, ba - wiem, a nawet jestem przekonana, że nie tylko bzem koralowym zarażasz, ale też i wieloma innymi cudnościami ogrodowymi. ;:215
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale bez zakrawa już na większą skalę :;230 No ale kurczę piękny jest :tan
O proszę i kalinkę kupiłaś :D Jaka odmiana? No przecież ja też kupowałam! Mamy podobne gusta ogrodowe jak widzę.
Mój skrawek ma parę metrów dosłownie. W pierwszym wątku powinny być jakieś ogólne zdjęcia z nich można się zorientować. Na oczko 10mx10m? No góra tyle. Ale można porządzić. Lepsze to niż doniczka :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawda, że ten bez korlowy jest piękniejszy w naturze niż na zdjęciach? Nawet mały prezentuje się wspaniale.
Co do Twojego areału to ja sobie po prostu przemnożyłam 90x80 i wyszło tego sporo (80/90)...... A na zdjęciach na prawdę nie widać, że faktycznie masz tego mniej niż myślałam.
A z kaliną było tak: jechałam autobusem i wsiadła pani z luźnym bukietem pięknej kaliny. Położyło mnie na lopatki - i wyjścia nie było.... Zachwyt, zachwyt, zachwyt!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy okazji coś się tam jeszcze na wózek napatoczyło; oto lista:

sosna czarna Pinus Nigra
Kalina koralowa Compactum
Kalina koralowa Roseum
Berberys Superba
Berberys Maria
Hortensja bukietowa Vanille Fraise

Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj prawda, prawda. Piękny jest :heja
Malutki ogródek mam. Dziś postaram się cyknąć całość to sama zobaczysz.
No nie wierzę- 'Compactum'. Na prawdę mamy podobne gusta ogrodnicze. 'Roseum' i mi chodzi mocno po głowie (ba!nawet tupie ;:65 :) ) ale zdaję się, że nie mam na nią obecnie miejsca. Jest piękna. A ja się szczerze muszę przyznać- nawet nie wiem jak pachnie kalina :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”