Na starym po nowemu.
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na starym po nowemu.
Jasne, Paula!
Na razie to tylko plamki w ogrodzie, ale i tak już całość nabiera rumieńców.
Jeśli ktoś się zastanawia nad chabrami górskimi - to bardzo polecam, są urocze!
Na razie to tylko plamki w ogrodzie, ale i tak już całość nabiera rumieńców.
Jeśli ktoś się zastanawia nad chabrami górskimi - to bardzo polecam, są urocze!
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U Ciebie jest na tyle ciepło, że nie powinnaś mieć kłopotu z cięciem róży po zimie aż do poziomu gleby. Jeśli jeszcze okryjesz jej pędy późną jesienią, możesz mieć piękną różę 

Cześć Beatko. Ja chciałam się dopytać o ten wilczomlecz. Czy to jest ta roślinka z drobnymi fioletowymi kwiatkami ? Właśnie poszukuję czegoś do doniczek ze zwisającą pelargonią, bo bakopa mi się już trochę znudziła 

- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Wilczomlecz to ten z małymi bialymi delikatnymi kwiatuszkami .
- Beaby
Ewuś, to pocieszające, że w razie zimowej draki można różę przyciąć i, że powinna odbić.
Elfe się nie tnie, ale pewnie czasami trzeba będzie. Różnie to zimą bywa...
Już ją posadziłam i czekam teraz co dalej.
Witaj, Elu! Jest tak jak Renia pisze - wilczomlecz to ten z lewej strony obok komarzycy. Bardzo go polecam! Jest bezobsługowy, sam się czyści i całe lato kwitnie właśnie tak delikatnie jak widać. Rozrasta się ale nie zagłusza np. pelargonii, bo kwiaty ma takie subtelne. Potrafi zwisać nawet do 50 cm, ale nie musi - zależy od warunków jakie mu się da. Pasuje chyba do wszystkich balkonowych i do każdej kompozycji.
A nazwy tej roślinki z różowo-fioletowymi kwiatuszkami jak na razie nie znam - liczę na podpowiedzi, bo też jest rewelacyjna i też kwitnie całe lato, ale to jest taka krzewinka... Więc jeśli do pelargonii to do stojących raczej tylko. Ale to jest moje zdanie i moja propozycja.
-- 8 maja 2014, o 23:37 --
A jeśli kompozycja będzie z wysoka to bardzo polecam także jaśmin balkonowy - też pięknie kwitnie (może zwisać lub piąć się do góry - wedle życzeń).
Elfe się nie tnie, ale pewnie czasami trzeba będzie. Różnie to zimą bywa...
Już ją posadziłam i czekam teraz co dalej.
Witaj, Elu! Jest tak jak Renia pisze - wilczomlecz to ten z lewej strony obok komarzycy. Bardzo go polecam! Jest bezobsługowy, sam się czyści i całe lato kwitnie właśnie tak delikatnie jak widać. Rozrasta się ale nie zagłusza np. pelargonii, bo kwiaty ma takie subtelne. Potrafi zwisać nawet do 50 cm, ale nie musi - zależy od warunków jakie mu się da. Pasuje chyba do wszystkich balkonowych i do każdej kompozycji.
A nazwy tej roślinki z różowo-fioletowymi kwiatuszkami jak na razie nie znam - liczę na podpowiedzi, bo też jest rewelacyjna i też kwitnie całe lato, ale to jest taka krzewinka... Więc jeśli do pelargonii to do stojących raczej tylko. Ale to jest moje zdanie i moja propozycja.
-- 8 maja 2014, o 23:37 --
A jeśli kompozycja będzie z wysoka to bardzo polecam także jaśmin balkonowy - też pięknie kwitnie (może zwisać lub piąć się do góry - wedle życzeń).
- sniezek
- 100p
- Od: 19 lis 2011, o 20:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale super roślinki , takie zdrowe
Hakuro też uwielbiam 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Jak tam moja 'pieszczoszka'
Chwal się w końcu zdjęciami z ogródeczka, tak malutko go pokazujesz

- bunia79
- 500p
- Od: 25 cze 2012, o 23:27
Przepiękny masz ten bez koralowy...a już myślałam, że już koniec na razie z zakupami
no ale jak go zobaczyłam, to już przepadłam!!
Pozdrawiam serdecznie. Bogusia

Pozdrawiam serdecznie. Bogusia
- Beaby
Witaj Bogusiu
Kochane: Paulo, Dominiko, Bogusiu - miło mi bardzo, a tym roślinkom jeszcze bardziej, że podzielacie moją radość! Takie małe "bele co" a jak cieszy!
Bogusiu - no jak mi Paula podpowiedziała ten krzew to też od razu się zdecydowałam ale dopiero teraz poczyniłam zakupy.
Kup i Ty koniecznie!
Zawsze można kolejną listę zakupów otworzyć.... jeśli poprzednią uznano za zamkniętą
Paula - mały ogródek to i wydaje się, ze mało jest zdjątek. Ale wiesz, że zaraz jest obfocione jak coś nowego...
Dominiko - roślinki są małe ale rzeczywiście trzymają pion, są ładnie prowadzone. No właśnie - ta Hakuro coś w sobie ma!
Reniu - szacun! Jeszcze raz bardzo bardzo!
Jestem bardzo zadowolona! Jutro już będą sobie rosły u mnie.... 

Kochane: Paulo, Dominiko, Bogusiu - miło mi bardzo, a tym roślinkom jeszcze bardziej, że podzielacie moją radość! Takie małe "bele co" a jak cieszy!
Bogusiu - no jak mi Paula podpowiedziała ten krzew to też od razu się zdecydowałam ale dopiero teraz poczyniłam zakupy.
Kup i Ty koniecznie!

Paula - mały ogródek to i wydaje się, ze mało jest zdjątek. Ale wiesz, że zaraz jest obfocione jak coś nowego...

Dominiko - roślinki są małe ale rzeczywiście trzymają pion, są ładnie prowadzone. No właśnie - ta Hakuro coś w sobie ma!
Reniu - szacun! Jeszcze raz bardzo bardzo!

- Steasi
Haha widzę, że moim chciejstwem zarażę niechcący pół forum
Ah ten bez koralowy
Ja bym na przykład była chętna jak to ogólnie teraz wygląda. Takie zdjęcia są później bezcenne. A i łatwiej się zorientować gdzie co rośnie i jaka to część działki.
A co do wielkości to ja mam chyba mniejszy kawałek

Ja bym na przykład była chętna jak to ogólnie teraz wygląda. Takie zdjęcia są później bezcenne. A i łatwiej się zorientować gdzie co rośnie i jaka to część działki.
A co do wielkości to ja mam chyba mniejszy kawałek

- Beaby
Sama przyznam się bez bicia, że bardzo się cieszę, że mnie namówiłaś na ten bez...
Dzisiaj z kolei nie mogłabym się oprzeć kalinie - ależ teraz pięknie kwitnie!
Gdzie co rośnie, heh- u mnie widać od razu, taki mam mały placyk, więc muszę tam jakeiś zakamarki tajemnicze wpleść.
Teraz to tak jak pisałam - to są tylko jakieś małe plamki ale nadające już konkretniejszy klimacik na działce. Sadzone w trawie, nie na rabatach (oprócz derenia).
A derenia "tam" (???) dałam gdyż jest to bardzo wietrzne miejsce, a on powinien sobie poradzić.
Byłam pewna, Paula, że masz większą działkę ode mnie... No ale skoro tak mówisz, że jest inaczej, to tak jest.
Myślę, Paula, ba - wiem, a nawet jestem przekonana, że nie tylko bzem koralowym zarażasz, ale też i wieloma innymi cudnościami ogrodowymi.
Dzisiaj z kolei nie mogłabym się oprzeć kalinie - ależ teraz pięknie kwitnie!
Gdzie co rośnie, heh- u mnie widać od razu, taki mam mały placyk, więc muszę tam jakeiś zakamarki tajemnicze wpleść.
Teraz to tak jak pisałam - to są tylko jakieś małe plamki ale nadające już konkretniejszy klimacik na działce. Sadzone w trawie, nie na rabatach (oprócz derenia).
A derenia "tam" (???) dałam gdyż jest to bardzo wietrzne miejsce, a on powinien sobie poradzić.
Byłam pewna, Paula, że masz większą działkę ode mnie... No ale skoro tak mówisz, że jest inaczej, to tak jest.
Myślę, Paula, ba - wiem, a nawet jestem przekonana, że nie tylko bzem koralowym zarażasz, ale też i wieloma innymi cudnościami ogrodowymi.

- Steasi
Ale bez zakrawa już na większą skalę
No ale kurczę piękny jest
O proszę i kalinkę kupiłaś
Jaka odmiana? No przecież ja też kupowałam! Mamy podobne gusta ogrodowe jak widzę.
Mój skrawek ma parę metrów dosłownie. W pierwszym wątku powinny być jakieś ogólne zdjęcia z nich można się zorientować. Na oczko 10mx10m? No góra tyle. Ale można porządzić. Lepsze to niż doniczka

O proszę i kalinkę kupiłaś

Mój skrawek ma parę metrów dosłownie. W pierwszym wątku powinny być jakieś ogólne zdjęcia z nich można się zorientować. Na oczko 10mx10m? No góra tyle. Ale można porządzić. Lepsze to niż doniczka

- Beaby
Prawda, że ten bez korlowy jest piękniejszy w naturze niż na zdjęciach? Nawet mały prezentuje się wspaniale.
Co do Twojego areału to ja sobie po prostu przemnożyłam 90x80 i wyszło tego sporo (80/90)...... A na zdjęciach na prawdę nie widać, że faktycznie masz tego mniej niż myślałam.
A z kaliną było tak: jechałam autobusem i wsiadła pani z luźnym bukietem pięknej kaliny. Położyło mnie na lopatki - i wyjścia nie było.... Zachwyt, zachwyt, zachwyt!
Co do Twojego areału to ja sobie po prostu przemnożyłam 90x80 i wyszło tego sporo (80/90)...... A na zdjęciach na prawdę nie widać, że faktycznie masz tego mniej niż myślałam.
A z kaliną było tak: jechałam autobusem i wsiadła pani z luźnym bukietem pięknej kaliny. Położyło mnie na lopatki - i wyjścia nie było.... Zachwyt, zachwyt, zachwyt!
- Beaby
- Steasi
Oj prawda, prawda. Piękny jest
Malutki ogródek mam. Dziś postaram się cyknąć całość to sama zobaczysz.
No nie wierzę- 'Compactum'. Na prawdę mamy podobne gusta ogrodnicze. 'Roseum' i mi chodzi mocno po głowie (ba!nawet tupie
) ale zdaję się, że nie mam na nią obecnie miejsca. Jest piękna. A ja się szczerze muszę przyznać- nawet nie wiem jak pachnie kalina 

Malutki ogródek mam. Dziś postaram się cyknąć całość to sama zobaczysz.
No nie wierzę- 'Compactum'. Na prawdę mamy podobne gusta ogrodnicze. 'Roseum' i mi chodzi mocno po głowie (ba!nawet tupie