Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Magdo, tak się przebarwia ta moja brzoskwiniowa. Już ma dwa takie "listeczki". A poniżej jej widoczny jest wspomniany pączek meduzy....

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - a tu zasuszony z zeszłego roku eukaliptus, celowo tak koloryzowany na szaro - fioletowy. Przyjmuje kolorki jak limonium, tzn wszelkie....

Obrazek

Do suszenia kupuję te z pączkami bo ładnie się prezentują. A Twoja metoda siatkowa będzie tu najlepszą jeśli chodzi o suszenie.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Bo po nocach na forum siedzisz :D
Ładnie ten suszek wygląda, prawie jak by był sztuczny
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Beatko a czym go koloryzowalas ,bo zrozumiałam jakbyś coś dodawała do wody ,a suszyłaś bez barwienia ? Jaki ma wtedy kolor ? A lubisz len ( po przekwitnieciu ) do suszenia ?
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Beaby pisze:Magdo, tak się przebarwia ta moja brzoskwiniowa. Już ma dwa takie "listeczki". A poniżej jej widoczny jest wspomniany pączek meduzy....

Obrazek
Noo, brzoskwiniowa faktycznie dostaje kolorku :) Fajnie tak zaczyna wyglądać :) czekam więc na przebarwienie u mojej :) No i ciekawe kiedy i jak zakwitnie T. medusae :) proszę o fotorelację. Moja póki co wcale nie zamierza kwitnąć ...
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz, Paula jakie to fajne Forum? Nawet po nocach spać się nie daje i ;:11 z jednego wątku na kolejny....
W rzeczywistości ten suszek prezentuje się tysiąc razy lepiej niż tu na zdjęciu - i nie gubi niczego...
A co tam ze złotokapem?

Reniu - nie wpadłam na to by suszyć len... miałam tylko ten niebieski, śliczny ale nie był u mnie długo - może jakieś 3 latka. Potem już na niego nie natrafiałam i teraz też nie mam...
Eukaliptus jest taki szaro zielony, pięknie pachnie jak się mu potrze listki. Nie dziwię się tym misiakom, że siedzą tyle na drzewie/krzewie, też bym siedziała jakbym się tam zmieściła ;:100
Po zasuszeniu jest bliższy szarości.
Suszone barwię sprayem do kwiatów - do kwiatów ciętych też się nadaje, ale ja jestem za naturalnymi kolorami co do ciętych i dlatego używam go tylko do suszonych - jeśli jest taka potrzeba oczywiście...
Tak samo właśnie z limonium czynię, z hortensją, itp...
Na BN pięknie z takimi koloryzacjami wychodzą kompozycje świąteczne / kolory: złoty, srebrny, bordowy, czarny, szafirowy, fioletowy, biały - najbardziej mi się podobają/ - ale nie robiłam miksów kolorów, tylko zawsze stonowane, jakby co.
Rozejrzę się za tym lnem, no i z tą cynią też popróbuję...
Są farbki do ciętych ale ja tego celowo nie stosowałam z powodów j/w - jestem przeciwna.
Można różę zrobić np. w pięciu kolorach - bardzo latwo...

Magdo - moja zamierza kwitnąć, bo miała ułatwiony start, jak wiesz....
Ale i tak jestem pełna podziwu, że kwitną Twoje i tylko Twoje, wyłącznie dzięki Twojej ich pielęgnacji - super!
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

Tak przyjrzałam się tej Twojej Caput-medusae, ma całkiem inaczej powykręcane liście, fajne to jest, bo każda rośnie trochę inaczej. Super ona jest. Moja jest taka bardziej jakby dłuższa, i mniej się na boki rozchyla, u Ciebie jakoś to fajniej wygląda. A może ona tak się zmienia jak zaczyna kwitnąć? też tak może być przecie... :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może jest to tylko sprawa jak się ja obróci. To ta sama tylko w innej odsłonie:

Obrazek

A w ogródku wreszcie zakwitły: Obrazek

Lepiej później niż wcale. Ładnie się prezentują.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taką bidulkę znalazłam w zaciemnionym, zachwaszczonym miejscu, bez mozliwości wzrostu i bez warunków pokarmowych... Została przeniesiona i ostatnio dała oznaki życia - będą nowe przyrosty. Powoli nabiera także kolorku....

Obrazek

Przekwitająca laurowiśnia:

Obrazek

Rosną bardzo blisko siebie - kosodrzewina i bukszpan:

Obrazek

Kwitnący na konwaliowo bluszcz:

Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co tam ze złotokapem?
Ja nie mam nawet złotoklapu :wink: Nie wiem więc o co chodzi

Po tych kilku fotkach stwierdzam, że udało Ci się już całkiem ogarnąc swój zielony kawałek. Schludnie to wygląda, widac, żę ktoś coś przy tym robi ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uuups - jakoś sobie zakodowałam, że rozmyślasz nad złotokapem czy go zostawić, czy wyciąć - sorki.
Może to Renia? Albo mi się już to po prostu śniło, że to gdzieś u Was wyczytałam.....
Ogarniam ogród, Paula, stale ogarniam - po kilka godzin dziennie.... Ile tylko mam możliwości czasowej.
Jest przygotowane do obsadzenia - to fakt. Zatem czekam co mi przysyłki przyniosą.... ;:oj
Jak skończymy remont w środku to będzie wykonywany drenaż, potem walona szopka no i wreszcie będzie można już działać w ogrodzie jak należy i przesadzać roślinki na swoje miejsca. Teraz to gł. sprawa pielęgnacyjno - odkrywcza no i oczywiście sadzenie zdobycznych bylinek i czekanie na wysiane jednoroczne....
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z takim zacięciem to szybko to ogarniesz :wink:
Jeśli chodzi o żółte to może o żarnowca CI chodziło? To by się nawet zgadzało :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula - sprawdziłam, to Reni drzewko Ci wcisnęłam przez pomyłkę ;:170
Reniu - zatem to do Ciebie było pytanie - "co z tym złotokapem?" (Zdjęcie z końca marca br.)

Zacięcie jak zacięcie - nikt za mnie tego nie zrobi, więc pracuję w ogrodzie bardzo chętnie. Ktoś remontuje domek, a ja zajmuję się ogrodem.... Stale robię zdjęcia, więc potem będzie co porównywać.... I jedno i drugie już teraz zmieniło się diametralnie...
Myślę, że ważny jest pomysł, troszkę smykałki, podstawowa wiedza, cierpliwość i nieustawanie nawet jeśli coś nie przychodzi łatwo (mam tu na myśli np, zrywanie darni, hahahha - dzisiaj się ruszać przez to nie mogę, ale co tam....).

Co do żarnowca i do innych takich ślicznych roślinek to zostawiam to już na samo kosmetyczne wykańczanie obsadzenia ogrodu - czyli za jakieś 2 latka...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Mój Złotokap niestety chyba padł niektóre gałązki ma suche i coś nie puszcza listków ,a cieszylam się że zima lagodna to nie przemarzł i obficie zakwitnie ,ale jeszcze mam nadzieję
Obrazek

A to len o który pytałam ,tu razem z ostróżką ,zdjęcia robię komórka bo inne nie chcą wyjść a tableta ,nie wiem czemu ,więc i jakość niespecjalnie dobra.

-- Pt 02 maja 2014 22:37 --

Beatko cudne kwiaty laurowisni ,nawet nie wiedziałam że tak kwitnie, po co zdejmowałaś darń ?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Laurowiśnia jest faktycznie ok, tak tak!
Delikatniusi ten len, dobrze wiedzieć. A może żeby mi nie uciekał to warto go choć ciutkę wysiać, żeby był na pewno? Dosiewasz czy po prostu jest?
Z tego co widzę to suszki lnu też chwycą kolorki, gdyby trzeba było...
U mnie zdjęcie wyświetliło się dobrej jakości...
A darń zrywałam żeby nadać odpowiedni kształt rabatce pod przyszłościowym skalniakiem. Troszkę tego było, ale chyba wartało.
Dzisiaj zimnica, deszcz - ale troszkę odpoczynku od pracy fizycznej także się przyda.... Bo przecież myśli o ogrodzie usunąć się u mnie nie da...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”