Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 5

Post »

Mieczysławie, dziękuję za wsparcie! ;:333

Żaneto - i tak będę eksperymentował, dlatego każda dorada dobra.
Czarne matowe... Może takie też znajdę, bodaj zastępczo chociaż podobne do tego o którym piszesz. Jednak na chwilę obecną to białe tło mi najlepiej podchodzi. Może tylko trzeba by próbować pod innym kątem roślinę ustawiać aby było więcej światła? Bo wczoraj tu było bardzo deszczowo i ponuro...
Dziękuję za rady. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trudno nazwać to, co napisałam radami, to tylko po prostu nasze eksperymenty. Najważniejsze ma być to, co Tobie się podoba. Jak dotąd, Twoje zdjęcia i Twoje kwitnienia były jedne z najlepszych na Forum, więc cokolwiek zdecydujesz - zdecydujesz dobrze. Jestem tego pewna. A kwitnienia i tak będziemy oglądać z zapartym tchem ;:108
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Tło jak tło - co kto lubi. Żeby mieć dobre zdjęcia trzeba mieć dobry aparat, a to już inna sprawa. Ja np. strasznie cierpię z powodu tego, że nie mam porządnego pstrykacza ;/

Natomiast moja preferencja tła to tło naturalne - czyli zieleń, bądź jakieś elementy skalniaka - w zależności co za roślina.

Ten piękny epifit to jak dla mnie by na zielonym tle już w ogóle pozamiatał.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Henryku chciałabym mieć takie problemy: czarne, białe...ja modlę się o kwitnienia ;:173
Oczywiście wszystko dokładnie przeczytałam, bo może kiedyś wymienię mój dwa razy wykąpany w rzece "turystyczny" aparat i wtedy zdobyta wiedza, będzie, jak znalazł.
Jak widziałeś zaczyna kwitnąć mój epikaktus. Mam nadzieję, że choć w połowie będzie, tak uroczy, jak twój ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

hen_s pisze:
Obrazek
Henryku jestem pod mega ogromnym wrażeniem tego kwitnienia. ;:oj Kwiat cudny i jak dla mnie wybarwiony
wprost prześlicznie. ;:138 Gratuluję z całego ;:167 ;:180
I wtrącając swoje "trzy grosze" szepnę, że dla mnie białe tło jest idealne i pięknie podkreśla estetyczne walory kwiatu ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Heniu - podsumowując, musisz robić zdjęcia na różnych tłach, żeby wszystkim dogodzić! ;:306
Można rzec - ładnemu we wszystkim ładnie :wink: - tu słowa uznania dla epikaktusa. ;:108 I oczywiście Hodowcy!
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Przede wszystkim zachwycę się kwitnieniem: istne cudo ;:oj Rzadko widzi się TAKIE kwitnienia kaktusów, więc tym bardziej gratuluję ;:63
Też się jeszcze wtrącę do dyskusji na temat tła - prawda jest taka, że najważniejsze jest światło, nic nie zastąpi promieni słonecznych, no chyba że masz profesjonalne oświetlenie. Niestety, nie zawsze można na ;:3 liczyć, ale jak tylko się pokaże, łapię za aparat i robię fotki. Efekty widziałeś ;:224 Z 2 zdjęć lepiej wygląda białe tło, bo jest całkiem gładkie - spróbuj może je trochę oddalić (kiedy fotografuję kwiaty stoją one zazwyczaj jakiś metr od ściany której używam jako tło). Niebieskie niebo też jest świetne, ale trzeba się trochę pogimnastykować aby nie złapać okna/budynków/drzew, to psuje cały efekt. Najlepiej będzie jak zrobisz tak, jak piszesz - poeksperymentuj trochę, zobacz co się Tobie podoba. Powodzenia życzę ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pieknie zakwitl, aż dech zapiera Henryku ;:138
Awatar użytkownika
Meir
100p
100p
Od: 17 maja 2013, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Henryku, musisz robić naprawdę różnokolorowe wersje dla każdego z nas :D Ja poproszę błękitne tło! ^^

Ale tak serio teraz wam powiem tak - jeżeli obiekt jest dobrze oświetlony, to praktycznie na każdym tle wyjdzie ładnie ;] Co znaczy dobrze? Tło nie odbija się na obiekcie, obiekt jest oświetlony w miarę równomiernie i nie ma mocnych cieni i blików - chyba, że chcemy bardzo konkretny rezultat.
Przy moich echinopsisach, które mają porównywalnie wielki kwiat do tego epi, miałam metodę taką: ciemne pokojowe światło (ogólnie u mnie ciemno jest w mojej jaskini :P ), balans bieli na światło zachmurzonego dnia (będzie cieplejsze zdjęcie) i flash. Wtedy korona wychodziła cała podświetlona elegancko, a tło czarne choć w praktyce nie było czarne ani ustawione jakieś, tylko po prostu mocny błysk na kwiecie wyciemnił wszystko, co było za kwiatem. No chyba, że odblaskowe białe coś się ustawi za kwiatem, to wtedy się nieco odbije. Ale na neutralnie ciemnym matowym (np stół) jest git.

Epikaktus jest mega wspaniały! ;:138 Jeszcze te ciemniejsze paseczki na środku każdego płatka ;:173
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Dziękuję za wizyty, pochwały i porady. Miło, że zaglądacie. :D

Nowe fotki będą na dniach, ostatnio jestem bowiem bardzo zajęty i brakuje mi czasu na wszystko...

W związku ze znaczną zmianą profilu hodowli i z braku miejsca zmuszony jestem z prawdziwym bólem serca pozbyć się części swoich długo hodowanych roślin.
Są to głównie duże, dość szybko i w kępach rosnące haworcje (Haworthia) oraz nadwyżki kaktusów - gymnokalicji, rebucjowatych, turbinikarpusów, mammillarii i innych.

Dziś otworzyłem wątek sprzedażowy tu na FO, link do niego w moim podpisie. :)

Wstawiłem tam na razie haworcje, jutro-pojutrze będzie i kilka(naście) kaktusów.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

No proszę, więc to nie tylko mój problem - przeprofilowanie i trudne pożegnania. Ale tak trzeba - kto stoi w miejscu, ten się cofa :wink: Będzie miejsce na nowinki i będzie co oglądać, choć ty i tak zawsze miałeś nam co pokazać. Powodzenia w przemeblowaniach.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Heniu, aż mi się wierzyć nie chce :( Zajrzałam sobie w wątek sprzedażowy i widzę tam ogrom haworcji. Poza gymno i parodiami to była taka Twoja wizytówka. Aż korci zapytać, na co szykujesz miejsce, skoro jeszcze część kaktusów na wylocie?
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

No przecie wiadomo jakie są jedyne słuszne rośliny :tan

Ciebie sokolica też nawrócenie na słuszną drogę czeka, nie znasz dnia ani godziny ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Zamiast tutaj propagandę uprawiać, powiedz Marku lepiej niezdecydowanym, jakie warunki - głównie chodzi o zimowanie - muszą mieć te Wasze cuda. Z tego, co zdążyłam się już zorientować, to potrzebują raczej "zimnego"? Tylko jak bardzo... ;:131 ?
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Ja tam nie wiem, co to za jedyne słuszne rośliny. Ale Marku, np rebucje już u mnie były i wyobraź sobie nie dały rady przy mojej wystawie wsch. Inszych słuszniejszych więc nie przewiduję :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”