Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino są po prostu boskie. :roll:
Mój jeden właśnie odpoczywa a z listków, które otrzymałam od Lila31 wychodzą maleńkie listeczki(tfu tfu) i mam nadzieję, że na wiosnę zakwitną. :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko , fiołeczki bardzo mi się podobają :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj, Elżbietko :)
Witaj Anetko :) - a Twoje fiołeczki aktualnie kwitną?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Ja postanowiłam swoje fiołeczki odmłodzić, bo stare już skarłowaciały
Maluchy mają się całkiem dobrze, mam nadzieję, że w przyszłym roku pięknie zakwitną
Obecnie kwitną mi tylko fiołki zakupione w biedronce

Obrazek Obrazek Obrazek
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Ewelina pisze: Witaj Anetko :) - a Twoje fiołeczki aktualnie kwitną?
Aktualnie kwitnie mi tylko jeden , pozostałe przekwitły , ale zauważyłam że wypuszczają kolejne maluteńkie pączki :)

Obrazek
Nadia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2008, o 13:40

Post »

Poradźcie mi coś, proszę. Mam straszny problem z moimi listeczkami. Po wypuszczeniu korzonków (w wodzie) przesadziłam je do ziemi. Było ciepło (lipiec!) więc myślałam, że maluchy mają dobre warunki. Tylko 1/3 się rozwinęła, a reszta nic nie wypuszcza. Listki są jeszcze zielone, ale niektóre już brązowieją i mają zasuszone, obumarłe korzonki.
Wszystkie sadzonki były podlewane tak samo, więc nie wiem skąd takie różnice. Czy da się je jakoś jeszcze uratować?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No właśnie, ja też nie umiem powiedzieć, czemu moje fioŁki stoją w miejscu. Listeczki dostałam od "forumek" pod koniec maja. Poszły od razu do ziemi i... stoją. Ani drgną!!! Wyrwałam kiedyś z ciekawości jeden listek, zeby zobaczyć czy korzenie się tworzą i NIC!! W końcu stoją juz tak trzeci miesiąc. co robię nie tak????
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

myslę, ze te zółte 'nasiona" to nie nasiona, ale otoczka, w której znajdują sie nasionka, które w rzeczywistości ponoć są bardzo maleńkie. ja tez myślałam, ze te żółte kuleczki to nasionka i też próbowałam wysiewac. nic mi z tego nie wyszło. a i listki często zawodzą... np. ostatnie stoją od trzech miesięcy w doniczkach i nie puszczaja jeszcze korzonków :cry:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeden, ale za to śliczny :) I fajna doniczka/ osłonka.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Mek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 15:16

Post »

Hmm... Szkoda, jeśli to nie byłyby nasiona :? Jak je w takim razie uzyskać z własnej rośliny? Rozłupać delikatnie żółtą otoczkę? Próbowałem przed chwilą, ale nasion nie znalazłem.

Chyba spróbuję w związku z tym sposób z listkiem. Włożę ogonek do wody i poczekam na korzonki. Listek odetnę ostrym nożykiem. Doniczka z 'nasionami' na razie jednak pozostanie.
Through the Looking Glass
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne, ze nie wyrzucaj tej z nasionkami, moze coś wyrośnie...
Ja właśnie z braku miejsca na pojedyncze doniczki poprzesadzałam poszczególne listki fiołków do multidoniczek. Mówię o tych listkach posadzonych jakies trzy miesiace temu. I oto moje spostrzeżenia: im krótszy ogonek pozostawiłam na listku, tym dalszy jest rozwój roślinki. Te z najkrótszymi ogonkami miały dobrze rozbudowany system korzeniowy i maleńkie zaczątki mlodych listków, natomiast te z długimi ogonami dopiero zaczynają wykształcać korzonki, niektóre dalej tkwią w martwym punkcie...
Zatem zostaw jak najkrótszy ogonek na listku. I myslę, że lepiej od razu wsadzać listki do ziemi. Te które najpierw ukorzeniałam w wodzie też sa dalej w rozwoju niż te wsadzone od razu do ziemi... Tzn. lepiej rozwijają sie te w ziemi niż te z wody.
Ufff... Mam wsadzone 46 różnych listków, niektóre się powtarzają jeśli chodzi o odmiany, ale generalnie sadzone były +- w jednakowym czasie.
Podsumowując: najkrótsze ogonki i wsadzane wprost do ziemi są najlepiej rozwinięte.
Powodzenia i zdawaj relacje z postępów w ukorzenianiu :D
Awatar użytkownika
Mek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2008, o 15:16

Post »

Dzięki ;)
Zaraz włożę do torfu dwa listki z krótkimi ogonkami i przykryję to torebką. Oby coś z tego wyszło :D

Update:
Już posadziłem :) Teraz tylko trzeba czekać na wyniki.
Through the Looking Glass
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p
Od: 22 wrz 2008, o 10:53

Post »

z mojej wiedzy wynika, że aby otrzymać zarodek w nasionku musi dojść do zapylenia czyli powinieneś nanieść pyłek innego fiołka pędzelkiem do kwiatka tego pierwszego aby mogło do tego dojść, gdyż fiołki chyba nie są roślinami samopylnymi. niektóre rośliny mają mechanizm który powoduje , że nie dojdzie dio zapylenia z jednego kwiata gdyż pylniki są zdolne do zapłodnienia wcześniej niż słupek i nie dojdzie do samozapylenia.

ale metoda zapylenia pędzelkiem nie daje gwarancji zapylenia również więc jest także jakieśtam ryzyko uprawy:)

no ale warto spróbować chyba: )
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p
Od: 22 wrz 2008, o 10:53

Post »

prześliczne te Wasze fiołeczki :)

ja mam tylko kilka starych fotek moich fiołeczków :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Fiołki piękne, ale też piękne Te Wasze koszyczki, doniczki - fiołki super wyglądają dobrze wyeksponowane.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”