To będzie kiedyś ogród Julki - odcinek I

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To będzie kiedyś ogród Julki - odcinek I

Post »

Świetny pomysł z podwyższonymi grządkami warzywnymi! :) I doskonałe wykonanie.
Ziemia szybciej się nagrzewa, to i plony będą wczesne i wysokie, a do tego żaden chwast nie wejdzie ze ścieżki.

Muszę o czymś takim pomyśleć dla moich gladioli. :)

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p
Od: 24 sie 2010, o 15:05

Post »

Dzękuję Adamie. Mój M będzie zadowolony z pochwały za wykonanie ;:173 A ja z niecierpliwoscią oczekuję twojej dalszej "instrukcji obsługi " co do sadzenia mieczyków :D
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Ogród owszem i może będzie jak prace będą się posuwały. A fakt, że w moim wątku nic się nie dzieje może świadczyć, że tak nie jest. Otóż, pracuję ciężko, już chyba żaden fach nie jest mi obcy: rowy kopię, muruję i troszkę stolarki tez już liznęłam :)
Ale do szczegółów. Rozpoczęłam od zagospodarowania działki od tyłu. Nie wiedziałam, że zrywanie darni to taka ciężka praca. Powstała rabata z własnoręcznie wymurowanym obrzeżem z kamieni polnych, których na naszym terenie nie brakuje. Na niej od początku rosnące brzózki i sosenka - samosiejki, są też bzy ( jeszcze miniatury :)), forsycja, kilka małych wrzosowatych i na posadzenie czeka nowy nabytek - tawuła. Co będzie więcej... tego nie wie jeszcze nikt :)
Obrazek Obrazek
W międzyczasie zakwitły sasanki między tujami oraz cebulowe. Aż miło się zrobilo i dodało i powiało wiatrem w skrzydła :)
Obrazek
Parę dni później floksy, które będą miały zagwarantowane miejsce w moim ogrodzie :) Długo tez już kwitnie gęsiówka.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Z przodu domu, musiałam skupić się na ratowaniu umierających RH. Ale po zastosowaniu się do rad forumowiczów (przekopanie darni i podsypanie torfu, nawożenie dolistne itp.) żyją i już zaczynaja kwitnąć. Może nie są jeszcze w super stanie ale i tak cieszę się że przetrwały.
Obrazek
Obrazek
Przy wejściu parę cebulowych i innych kwitnących aby od samej wiosny motywowały do pracy :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

:wit
Widać jak dużo pracy włożyliście w zakładanie ogrodu a roślinki pięknie Wam się odwdzięczają ;:63 Będę z uwagą śledzić dalsze poczynania.
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Aniu bardzo Ci dziękuję za odwiedziny mojego skromnego wątku ;:109 Dużo jeszcze pracy przede mną. W ten weekend były w mojej okolicy targii ogrodnicze. Poniżej jeden z zakupów. Ten żarnowiec tak mnie urzekł, że od ręki zabrałam go do siebie, choć nie wiedziałam gdzie go posadzić :roll:
Miejsce się znalazło i moim zdaniem wygląda jak fontanna z drobnych kwiatów.
Obrazek
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Witam Julkę! :wit Byłam u Ciebie już kilka razy, ale dopiero teraz się wpisuję. Widzę dużo podobieństw w powstawaniu Waszego i mojego ogrodu, wiosną tego roku też cieszyłam się z pierwszych cebulowych i gęsiówki, też oczy mi wyszły z wysiłku jak pierwszy raz zrywałam darń pod rabaty :shock: , oprócz wyrywania ostów i perzu to chyba najgorsza robota w ogrodzie. Zachwyciła mnie sasanka u Ciebie, masz może jeszcze jakieś jej zdjęcie w pełni kwitnienia? No i te lilie..., kochana jak wszystkie Ci zakwitną, to będzie istny szał. Mam kilka z tego samego sklepu, czekam niecierpliwie na kwiaty.
Widzę, że też korzystasz z kamienistych dobrodziejstw natury :wink: , kamienie w ogrodzie zawsze są piękne. A to obrzeże murowałaś na mokro, czy w suchym betonie? Bo ja zrobiłam sobie taki bruk przed wejściem do warzywnika, zupełnie na sucho, bez cementu i póki co wszystko z nim w porządku.
Skrzynie z podwyższonymi grządkami są super eleganckie, ten żwirek pomiędzy nimi to świetne rozwiązanie, żeby po błocie nie chodzić. Bardzo jestem ciekawa dalszego ciągu, pracy teraz wszyscy mamy mnóstwo, ale fotografuj co się da i wrzucaj, czekam!
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit Szykuje się kolejny piękny ogród...śliczne miałaś kwiatuszki na okienkach. Niedługo zakwitną Twoje nowe nabytki lilie i piwonie to będzie widok :)
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udany zakup ;:63 Żarnowiec może nie rzuca się zwykle w oczy ale jak już rozkwitnie to po prostu burza kwiatów.Ja mam w żółtym kolorze a niedawno dokupiłam odmianę Red Wings.Nie mogę doczekać się aż rozkwitnie.
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Kasia79, persymona witam Was serdecznie :wit
Aniu, jest mi niezmiernie miło, że zglądasz do mnie.
Kasiu, moje sasanki już przekwitają ale zrobiłam jeszcze dzisiaj fotkę, choć już nie jest tak ładna jak w pełni kwitnienia.

Obrazek

Co do obrzeży z kamienia, to murowałam "na mokro" bo mam paru szkodników na terenie: dwa psy, dzieci i ... M, który przy koszeniu trawy bardzo zrzędzi, że nie może wjechać kosiarką. Teraz przynajmniej nic nie zepsuje :) Ale kupuję gotową zaprawę murarską do której dolewam tylko wody.
Dzisiaj - jak co dzień ostatnio - do wieczora działałm na ogrodzie. Zaraz Wam pokażę co udało mi się zrobić. Jestem otwarta i będę wdzięczna za wszelkie Wasze sugestie. I te merytoryczne co do nasadzeń ale także estetyczne :)
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Dzisiaj już obowiązkowo musiałam zająć się powojnikami, bo biedne mają już pąki a nie miały po czym się wspinać. W ubiegłym roku były takie same podpory ale z leszczyny. Niestety nie przetrwały zimy, strzelały jak torpedy i wyrywały powojniki z korzeniami :cry: Dlatego w tym roku zamówiłam metalowe, które pomalowałam Hammerite z dopiskiem "młotek" w kolorze natury :D aby choć troszkę przypominały korę. Na początek przymocowałam roślinki mało estetycznym sznurkiem ale tylko do czasu gdy same wytworzą swoje haczyki. Na razie wygląda to tak ale liczę, że jak zarosną będzie ładniej.

Obrazek Obrazek

W tym roku pierwszy raz będą kwitły piwonie drzewiaste, które miały swój gorszy okres. Chociaż jeszcze nie "milionem kwiatów" ale i tak jestem bardzo ciekawa :D
Obrazek

Poniżej jedno z moich weekendowych zakupów - klon palmowy, który już po kilku dniach dostał ładnego bordowego koloru.
Obrazek

A na koniec dzisiajszego dnia róża pienna, która zaczyna kwitnąć. Podobaja mi się jej pełne kwiaty i soczysty różowy kolor.

Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Jestem ciekawy, jak będzie wyglądała kompozycja powojników, gdy już się rozrosną.Chyba trzeba będzie je podwiązywać co kawałek do konstrukcji?
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p

Post »

Witam Cię Jurku. Sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądało ;:140 Przymocowałam stabilnie na początek u nasady i liczę, że dalej sobie same poradzą. Jeżeli nie, to im pomogę jakimiś klipsami :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczna sasanka i jak długo kwitnie ;:63 Mam do nich słabość ale zawsze jak kupię to mi gdzieś znikają.Widocznie im u mnie nie służy.Jestem ciekawa Twojej piwonii drzewiastej.Ja mam tylko zwykłe piwonie ale marzy mi się właśnie drzewiasta.Trzymam kciuki za Twój pomysł z powojnikami.Kupiłam ostatnio kilka nowych odmian ale na razie są jeszcze w donicach bo brakuje mi dla nich podpór.
Awatar użytkownika
cashmir1975
100p
100p
Od: 26 kwie 2013, o 10:08

Post »

Wpadam z rewizytą i ...podziwiam. Ależ u Ciebie elegancko ;:oj U mnie to wieczny chaos :wink: A co do powojników to uzależnia, ja mam już 10 a 2 lata temu były 3, więc wszystko przed Tobą :wink:
pozdrawiam wszystkich ..Tamara
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”