Jak widać, moje maskotki już wypuściły pąki. Szukałam polecanej ziemi Hollas Sterlux, ale nigdzie nie mogę jej dorwać. Jaką inną polecacie w zastępstwie ? I co zrobić z tymi pąkami, mają sobie rosnąć ? Przesadzać do donic będę we wtorek dopiero.
forumowicz pisze:Paula
To podłoże z Tesco odpowiada mniej więcej podłożu uniwersalnemu Sterlux'a. .
Tak się jednak szczęśliwie składa, że nabyłem woreczek tego podłoża , które pokazujesz po lewej stronie i wysiałem bazylię oraz wsadziłem cebulę do pędzenia i powiem, że jest zupełnie przyzwoite. Dodatek piasku powoduje, że nie wysycha ono tak szybko jak podłoże z samego torfu, to po prawej . Dodatek perlitu jeszcze zwiększy pojemność wodną.
Z powodzeniem może być użyte tak do siewu jak i pikowania.
Chyba w każdym tesco będzie
Ja bez problemu kupiła tą ziemie w tesco w Bielsku.
pozdrawiam
Krystyna
Nie były nawożone.ewa2019 pisze:"O bozie"Torf wysoki +produkty pochodzenia roślinnego, zawiera substancje organiczne oraz nawóz pełny NPK. Uszlachetniona dodatkiem glinki i składników mineralnych. Zawiera również dawkę nawozu, łagodnie uwalniającego składniki pokarmowe.
Te pomidorki sprawiają wrażenie jak gdyby albo miały za mokro, za zimno albo w tym podłożu nie ma nic. Nie rozumiem po co kupować jakieś badziewie zamiast zwykłego podłoża i samemu sprawiać sobie problemy.ewa2019 pisze:Nie były nawożone.
Myślę że przez moją nieuwagę, pomidorki zaczęły marnieć.Przeniosłam do innego pomieszczenia, okazało się, że brakuje ziemi w kubełkach, po przepikowaniu (w wielu miejscach)! Moja winaforumowicz pisze:Te pomidorki sprawiają wrażenie jak gdyby albo miały za mokro, za zimno albo w tym podłożu nie ma nic. Nie rozumiem po co kupować jakieś badziewie zamiast zwykłego podłoża i samemu sprawiać sobie problemy.ewa2019 pisze:Nie były nawożone.
Moim zdaniem maskotka do takich skrzynek nie nadaje się . To krzaczasty pomidor , dość sporych rozmiarów. Do takich doniczek mogę Ci polecić pomidorki niskie ,o ziemniaczanymi liściach , ktore są sztywnołodygowe . Np. Balkoni Red F1 , villma , z żółtych Aztec. Gdyby to miały być pomidorki wiszące to pendulina red F1 lub gartenperle.MonkaD pisze:Z pomocą przedstawiciela firmy Hollas znalazłam hurtownię w Dąbrowie Górniczej, w której kupię tę ziemię i polecane przez forumowicz nawozy, więc sprawa rozwiązana
Teraz sprawa nr 2: na balkonie mam skrzynki z tworzywa sztucznego o długości 60 cm, szerokości 18 cm i wysokości 14 cm. Jeżeli posadzę w nich Maskotkę, to będzie bardzo źle ?