Pomidorki koktajlowe - 4 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p
Od: 22 lip 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.

Post »

Obrazek
Jak widać, moje maskotki już wypuściły pąki. Szukałam polecanej ziemi Hollas Sterlux, ale nigdzie nie mogę jej dorwać. Jaką inną polecacie w zastępstwie ? I co zrobić z tymi pąkami, mają sobie rosnąć ? Przesadzać do donic będę we wtorek dopiero.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Ja używam 2 sezon ziemi Hollas z Pasłęka - jest ok. Z pąków się tylko cieszyć - ja mam w dużych kubkach Betaluxy - nie dość, że kwitną, to niektóre mają już małe pomidorki :wink: ostatnio zaczęłam je dokarmiać Florovitem, bo dolne liście zaczęły żółknąć, ale moje muszą jeszcze poczekać na donice - na cieplejsze noce, żebym nie musiała wnosić ich do domu.
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p

Post »

A może wiecie gdzie można tą ziemię kupić w pobliżu Katowic ?
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Jest dostępna w Castoramie - ja akurat kupuję w Żorach, ale pewnie w każdej jest.
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p

Post »

Właśnie dzwoniłam do Castoramy - nie ma.
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

PaulaPola pisze:Zamieszczam zdjęcia ziemi do wysiewu Sterlux i uniwersalnej z Tesco. Chyba się prawie nie róznią? forumowicz które lepsze? Obrazek Obrazek

Zielone opakowanie to ziemia uniwersalna.

To Sterluxa, zawiera magnez i ma chyba mniejsze zasolenie.
forumowicz pisze:Paula

To podłoże z Tesco odpowiada mniej więcej podłożu uniwersalnemu Sterlux'a. .
Tak się jednak szczęśliwie składa, że nabyłem woreczek tego podłoża , które pokazujesz po lewej stronie i wysiałem bazylię oraz wsadziłem cebulę do pędzenia i powiem, że jest zupełnie przyzwoite. Dodatek piasku powoduje, że nie wysycha ono tak szybko jak podłoże z samego torfu, to po prawej . Dodatek perlitu jeszcze zwiększy pojemność wodną.

Z powodzeniem może być użyte tak do siewu jak i pikowania.

Chyba w każdym tesco będzie

Ja bez problemu kupiła tą ziemie w tesco w Bielsku.

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ewa2019 pisze:"O bozie" ;:218 Torf wysoki +produkty pochodzenia roślinnego, zawiera substancje organiczne oraz nawóz pełny NPK. Uszlachetniona dodatkiem glinki i składników mineralnych. Zawiera również dawkę nawozu, łagodnie uwalniającego składniki pokarmowe.
Nie były nawożone.
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Hoga24
50p
50p
Od: 21 lut 2014, o 14:06

Post »

Kiedy wysialiście pomidory, że już kwitną? U mnie to takie rachityczne maluchy :-/ Część bardzo powoli rośnie. Niezależnie od gatunku. Chyba takie słabiaki. Zastanawiam się czy warto je wysadzić po 20.05 czy dokonać selekcji? Co robicie za swoimi słabszymi sadzonkami?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

ewa2019 pisze:Nie były nawożone.
Te pomidorki sprawiają wrażenie jak gdyby albo miały za mokro, za zimno albo w tym podłożu nie ma nic. Nie rozumiem po co kupować jakieś badziewie zamiast zwykłego podłoża i samemu sprawiać sobie problemy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

Dzięki-na pewno za zimno,balkon otwieram dość często. Będę musiała je przenieść do innego pomieszczenia-chyba ;:218
Pozdrawiam Ewa
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Powiem Wam, że niektóre moje pomidorki tylko patrzeć jak się kwiatki rozwiną, aż mi ich żal że w tych małych doniczkach są. Ale właśnie te mają być na balkonie powieszone do góry nogami więc jeszcze nie mogę ich poprzesadzać bo w domu nie będę miała ich gdzie powiesić. Trzymać je dalej czy może poprzesadzać do większych donic???
Obecne doniczki mają ok 1l.
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p

Post »

Z pomocą przedstawiciela firmy Hollas znalazłam hurtownię w Dąbrowie Górniczej, w której kupię tę ziemię i polecane przez forumowicz nawozy, więc sprawa rozwiązana :)
Teraz sprawa nr 2: na balkonie mam skrzynki z tworzywa sztucznego o długości 60 cm, szerokości 18 cm i wysokości 14 cm. Jeżeli posadzę w nich Maskotkę, to będzie bardzo źle ?
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Monka ja w takich skrzynkach zamierzam też posadzić maskotkę ale fasolę, a pomidory....z tego co już wiem dla nich lepiej wąska a wysoka i jakieś 10l, choć to od odmiany też zależy. Czy maskotce będzie dobrze w takiej skrzynce, chyba nie. Ale jeśli forumowicz uważa inaczej to na pewno się wypowie. W przeciwieństwie do mnie ma On ogromne doświadczenie.
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p

Post »

forumowicz pisze:
ewa2019 pisze:Nie były nawożone.
Te pomidorki sprawiają wrażenie jak gdyby albo miały za mokro, za zimno albo w tym podłożu nie ma nic. Nie rozumiem po co kupować jakieś badziewie zamiast zwykłego podłoża i samemu sprawiać sobie problemy.
Myślę że przez moją nieuwagę, pomidorki zaczęły marnieć.Przeniosłam do innego pomieszczenia, okazało się, że brakuje ziemi w kubełkach, po przepikowaniu (w wielu miejscach)! Moja wina :oops: tak myślę.Posiałam nasionka do kwadratowych doniczek torfowych,póżniej do okrągłych kubków 0,5l. Na szczęście było kilka kubków przeżroczystych, dlatego dojrzałam ubytki ziemi.Oczywiście podosypywałam ziemi(rączką łyżeczki odchylałam pojemnik torfowy i dosypałam) Uff , ale mi zeszło czasu - mam nauczkę-myślę, że tu winowajca?
Pozdrawiam Ewa
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

MonkaD pisze:Z pomocą przedstawiciela firmy Hollas znalazłam hurtownię w Dąbrowie Górniczej, w której kupię tę ziemię i polecane przez forumowicz nawozy, więc sprawa rozwiązana :)
Teraz sprawa nr 2: na balkonie mam skrzynki z tworzywa sztucznego o długości 60 cm, szerokości 18 cm i wysokości 14 cm. Jeżeli posadzę w nich Maskotkę, to będzie bardzo źle ?
Moim zdaniem maskotka do takich skrzynek nie nadaje się . To krzaczasty pomidor , dość sporych rozmiarów. Do takich doniczek mogę Ci polecić pomidorki niskie ,o ziemniaczanymi liściach , ktore są sztywnołodygowe . Np. Balkoni Red F1 , villma , z żółtych Aztec. Gdyby to miały być pomidorki wiszące to pendulina red F1 lub gartenperle.
Aga
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”