Ogród w sercu Borów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów

Post »

Witaj Uleczko :wit
Ja też muszę zobaczyć ten miesięcznik :D
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam wczoraj to czasopismo,po zapowiedź przeczytałam chyba w "Magnolii". Oczywiście wpierw przeleciałam wzrokiem zdjęcia. I .... o ;:oj ja ten kawałek znam ;:108 .
I powolne czytanie i smakowanie ;:215 . Trudno cokolwiek powiedzieć, ogród piękny, wysmakowany, z detalami.
Zazdroszczę , że potraficie razem go budować ;:224 A efekty są niesamowite ;:215 .
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Uleńko ,ale piękną masz wiosnę ...cudownie kolorowa ;:167
I te Twoje cacuszka ...co to za dziwna lilia ;:oj Skąd Ty bierzesz te roślinki ?
Pozdrawiam serdecznie ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witam miłe ogrodniczki :wit
Iwonko, każdy ogród jest piękny, a nie ma co ukrywać wysyła się te zdjęcia, które ładnie wyszły. Ogród to dzieło nie skończone, zawsze można i chce się coś pozmieniać. Ja stale coś zmieniam, coś przesadzam, dosadzam, dostawiam i tak to już jest. Cieszę się, że mój M mi pomaga, więc zawsze jak wysyłam zdjęcia do czasopism czy też do konkursów podpisuję nie tylko swoim imieniem. We dwoje zawsze łatwiej i przyjemniej też;:306
Danusiu, dzisiaj byłam na targach, i można było kupić tę lilię za 80 zł. Jeśli ktoś już widział cebulę Lilii himalajskiej to nie pomyli jej z żadną inną. Na kilku stoiskach polecali kupienie lilii himalajskiej za 5 zł. Chciałam się z jedna wystawczynią założyć o jej cały stragan, że oszukuje ludzi i kobitka zwątpiła. Powiedziałam jej że tak nie można, ona na to że oni chcą z czegoś żyć i też muszą zarobić. Trzeba bardzo uważać jak się coś kupuje, podobna sytuacja z lilią Św, Józefa. Te lilie kosztują nawet do 20 zł. za sztukę, czasami mniej, ale nie 5 zł. A za taką cenę też oferowali. Cebula tej lilii ma żółty kolor i nie jest to duża cebula, a te oferowane dzisiaj były bardzo duże i o białym kolorze.

Dzisiaj wstawiam 2 zdjęcia wilczomleczy i poproszę Marysię (mar33) o identyfikację
Ten pierwszy czy to taki jak w Twoim wątku - wilczomlecz słodki 'Chameleon'
Obrazek

a ten to już inny (przywiozłam go z Kamenn - Niemcy) - nie znam nazwy, ten się nie rozsiewa
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Ula, ładne masz te wilczomlecze. ;:138
Tak często bywa, że to co ciekawsze, wartościowsze i rzadsze, nie chce nam się mnożyć. ;:185
U nas leje od rana. Do ogrodu się nie pójdzie. Chyba, że do zimowego. :;230
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

:wit U Ciebie chyba cieplej bo magnolia rozkwita ;:138 ,moja jakoś nie może się zdecydować ,za to na parapecie begonie idą jak burza ,te od Ciebie też ;:180
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaka duża Magnolia, to jest już coś mieć taką. Ładnie kwitnie.
Prymulki są ładne i dorodne. ;:333
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Uluś ten pierwszy to wilczomlecz słodki 'Chameleon' natomiast ten drugi ;:185 gdzieś go widziałam ale nie pamiętam nazwy, P.Staś dostał zadanie poszukać nazwy ;:306 i przy okazji ;:180
Teraz oczekiwanie na kwiaty lilii :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Ulka gazetę kupiłam,ale mama mi ją porwała,znaczy pożyczyła sobie. Poczytam jak ona poczyta.
U siebie w wątku zamieściłam zdjęcie szałwii od Ciebie,możesz zerknąć i mi doradzić?
Pozdrawiam-Ewa
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Piękne są Twoje wilczomlecze.

Często czytam "Przepis na ogród" i uwielbiam Twoje porady ;:196
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Kibicuję Twojej lilii himalajskiej, wstawiaj fotki ;:108
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ula kiedys widzialam w ogrodzie bot. lilie himalajska jak kwitła ta pieknosc. Czy zimuje u ciebie w ogrodzie bo moja mi wygnila :(
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
JaSNa
100p
100p
Od: 11 kwie 2014, o 20:48

Post »

Witaj Ulu, spaceruję sobie po Twoim ogrodzie. Piękne te wilczomlecze. Gdzie one lubią rosnąć?
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witam serdecznie wszystkich :wit
Ale mam zaległości, ale już nadrabiam, coś ostatnio więcej czasu poświęcam na wizyty w Waszych ogrodach, bo tyle piękności każdy pokazuje, a jak zrobi się już bardzo póżno to na swój wątek to już czasu nie ma.
Marysiu (chinanit) ten wilczomlecz z pierwszego zdjęcia - wilczomlecz słodki 'Chameleon' rozsiewa się dosłownie wszędzie, dobrze rośnie i na słońcu i w cieniu i między kamieniami nawet, ten drugi to po zimie słabiutki jest, ale już zaczyna wypuszczać nowe liście.
Olku ja kibicuję Twoim begoniom i często podglądam jak rosną. Masz już ładna kolekcję. Ukorzenił mi się ostatnio listek begonii, to mój sukces, a Twój sposób, dziękuję.
Robercie, witam Cie jako nowego gościa, miło że odwiedziłeś. A ta magnolia to nie taka duża, to tak na zdjęcia wygląda, ale rośnie ładnie i każdego roku sporo przyrasta. Do prymulek mam ostatnio słabość i chciałabym posadzić u siebie nowe piękne odmiany.
Marysiu(mar33) dziękuję za podanie nazwy wilczomlecza, ciekawa jestem czy Pan Stasiu ustali nazwę tego drugiego.
Ewuniu, byłam u Ciebie i jestem pełna podziwu ile to też doniczek z nowymi roślinkami do Ciebie dotarło, a w to że już więcej nie będziesz zamawiać to ja nie wierzę, ile to ja razy sobie to obiecywałam ale jak widzę nowe roślinki to już nie pamiętam o tych obietnicach.
Izuniu, dziękuję za odwiedziny, do Ciebie też zaglądam, chociaż tak nie zauważalne są moje wizyty.
Dorotko, lilia już sporo urosła, a właściwie to jej pęd kwiatostanowy, może jutro zrobię zdjęcie, będą kwiaty. Unas kilka ostatnich nocy był przymrozek, ale ją na noc okrywam.
Izabelo, jeśli ta lilia kwitła u Ciebie, to jest to naturalne, że potem wyginęła, ale one chyba nie lubią zbyt mokro w okresie jesienno - zimowym, więc może wygniła. Moja ma bardzo dobry drenaż pod sobą, ok. 2 wiaderek potłuczonej cegły. Dodatkowo już jesienią nakładam na nią dużą plastikową wanienkę, aby ziemia nie była bardzo mokra, a na zimę na tę wanienkę nakładam warstwę liści i takich innych ogrodowych resztek. Pisałam już wcześniej, że kwitła u mnie chyba cztery lata temu, a na wiosnę następnego roku pojawiły się tylko dwa małe liski z odrostu, dwa lata poprzednie rozeta liści była coraz to większa, no a teraz odwdzięczy mi się za te wszystkie lata troski. Teraz rosną dwie małe cebulki, więc może za 3 lub 4 lata będzie kolejne kwitnienie, jeśli będę miała siły o nią dbać.
JaSNa witam nowego gościa, cieszę się z odwiedzin i zapraszam ponownie. wilczomlecze, zwłaszcza ten z pierwszego zdjęcia rośnie wszędzie, bo wszędzie się rozsiewa, a tam gdzie się rozsieje to jest mu najlepiej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Uleńko u Ciebie jak zwykle coś ciekawego można zobaczyć ;:108 wilczomlecze bardzo fajne. Pierwszy raz widzę te piękności koniecznie wstaw zdjęcia jak zakwitną.
Słoneczka i wszystkiego dobrego na święta ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”