Różnica między thują 'Smaragd' a thują 'Spiralis'
-
- ---
- Od: 18 maja 2010, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Różnica między thują 'Smaragd' a thują 'Spiralis'
Jaka jest różnica między tymi dwoma gatunkami poza tym,że 'Spiralis' ma ułożone gałązki spiralnie.Która szyszkuje ?Czy zmieniają kolor na zimę tzn czy brunatnieją?
Re: Różnica między thują 'Smaragd' a thują 'Spiralis'
Spiralis wolniej rośnie,gorzej znosi suszę i osiąga znacznie większe rozmiary.W dobrych warunkach wyrasta z tego drzewko na ponad 10m wysokie i 3 szerokie.Na szpalery nie należy go sadzić w odstępach mniejszych niż 1,2m.
Te dwie odmiany bardzo się od siebie różnią, 'Spiralis' ma luźny pokrój, ciemnozielony, matowy kolor igieł i bardziej brązowieje, 'Smaragd' jest zwarty, igły żywozielone, błyszczące i teoretycznie nie brązowieje w ogóle. A nasiona moga sie pojawić na obu, to nie jest kwestia odmiany tylko stanowiska i odpowiednich warunków dla rośliny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- ---
- Od: 18 maja 2010, o 16:22
Dziękuje za odpowiedź.No to chyba zamiast 'Smaragd' sprzedano mi 'Spiralis' bo na zimę lekko zbrązowiały i dlatego zadałam to pytanie by się upewnić czy sprzedano mi prawidłowe...
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może wstaw foto? Te dwie odmiany trudno pomylić.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Czy słyszał może ktoś o odmianie Szmaragd Spiralis? W 2012 r. kupiłam malutką sadzonkę tej odmiany (podobno) w sklepie internetowym Ogrody Maryli. Poza stronę tego sklepu nie mogłam znaleźć nic w Internecie ma temat tego iglaka.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.