Kilka gatunków w jednym pojemniku
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kilka gatunków w jednym pojemniku
Marzy mi się stworzenie ruchomej skrzyni-wyspy z roślinami domowymi. Kiedyś miałam coś podobnego, ale był pożar (dzieci sąsiadów bawiły się rzucaniem na balkony zapalonych pudełek z zapałkami) i ok. 150 duuużych roślin ugotowało mi się. Wiele odratowałam - odbiły od korzeni. Od dawna szukam odpowiedniego pojemnika i niestety nic mi nie pasuje.
Zauważyłam, że rośliny o podobnych wymaganiach rosnące w jednym pojemniku, rosną o wiele bujniej, są bardziej zwarte, wspierają się o siebie. Przypuszczam, że duże znaczenie ma możliwość rozrastania się korzeni.
Macie doświadczenia z taką uprawą roślin ?
Zauważyłam, że rośliny o podobnych wymaganiach rosnące w jednym pojemniku, rosną o wiele bujniej, są bardziej zwarte, wspierają się o siebie. Przypuszczam, że duże znaczenie ma możliwość rozrastania się korzeni.
Macie doświadczenia z taką uprawą roślin ?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- cofina
- 100p
- Od: 8 sty 2012, o 20:22
Re: Kilka gatunków w jednym pojemniku
To chyba nie łatwa sztuka....
Z mojego doświadczenia nawet kompozycje zakupione w kwiaciarniach /teoretycznie stworzone przez fachowców/ często nie pozwalają na długotrwałe uciechę z ładnie rozrastającej się i efektownej ozdoby...
Jeśli ktoś zna się na tworzeniu takich kompozycji to podziwiam
i mocno kibicuję
Anna
Z mojego doświadczenia nawet kompozycje zakupione w kwiaciarniach /teoretycznie stworzone przez fachowców/ często nie pozwalają na długotrwałe uciechę z ładnie rozrastającej się i efektownej ozdoby...
Jeśli ktoś zna się na tworzeniu takich kompozycji to podziwiam

Anna
Pozdrawiam
Ania
Ania
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja mam juki z dracenami i do tego bluszcz i trzykrotka i kompozycja ma z 7 lat
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Gotowe kompozycje, kupowane, mają zdecydowanie za małe pojemniki, płaskie i mocno zwężające się do dołu i podejrzewam, że ziemia jest mocno nawieziona, żeby rośliny przez jakiś czas były ładne. A po miesiącu lub dwóch padają.
Zestawienie roślin i dobór gleby to nie trudne. Mam problem ze znalezieniem/wymyśleniem odpowiedniego pojemnika.
Zestawienie roślin i dobór gleby to nie trudne. Mam problem ze znalezieniem/wymyśleniem odpowiedniego pojemnika.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia