Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Moniczko!
Teraz jest dobry czas na takie prace. Po tych opadach jak ziemia jest wilgotna i trawkę wycina się bardzo łatwo.
Poszłam za ciosem i wycinam rowki po drugiej stronie ogródka. Tym razem bez piły. Wystarczył nóż kuchenny, który wchodzi w wilgotną glebę jak w masełko.
Ten deszcz był zbawieniem dla moich roślinek.

Aniu!
Widziałam zdjęcia.
Sadź cebulki do ziemi. Pamiętaj tylko o drenażu z piasku pod cebulkami.
U mnie lilie już pokazują pióropusze. Jak będą zapowiadać przymrozki będziemy robić osłonki z butelek.

Irenko!
Zaglądam do Ciebie dość często ale ostatnio troszkę nas zaniedbujesz. Ja też boleję nad tym,że nie mogę spędzać więcej czasu na ogródku. Mały za bardzo nie chce ze mną być na ogródku bo się nudzi a tak marzy mi się dzień,żebym mogla sobie spokojnie podłubać w ziemi. Dobrze,że szkołę mam blisko działki i mogę wyskrobać kilka chwil dla siebie jak Troll jest w szkole.
Cieszę się już na tę trawkę. Nie znalazłam w Tesco tego niebieskiego prosa ale podebrałam moim papugom ziarenka czarnego prosa a właściwie sorga i wysiałam do doniczek. To chyba będzie to samo co te twoje nasionka. Ma też takie piękne fioletowe pióropusze. Wysiałam też jednoroczny kanar ozdobny. Muszę jeszcze poszukać rozplenicy japońskiej. Jest śliczna.
Oczywiście, że Cię odwiedzę. Poczekajmy jeszcze troszkę na ciepełko. Będzie przyjemnie posiedzieć na powietrzu przy herbatce bez szczękania zębami.
Czy masz może białe floksy? Nie rosły u Ciebie przed ogródkiem? Dobrze dedukuję czy coś mi się posmerfowało?

Madziu!
W programie "Maja w ogrodzie" prezentowali te nożyce do podcinania trawy. Są długie i pracuje się nimi bez wysiłku i schylania.
Musze poszperać w internecie.Może znajdę.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!
Znalazłam te nożyce.
http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/no ... pH-bentley

Opis:

"...Tradycyjne, angielskie nożyce do precyzyjnego cięcia krawędzi trawnika pomiędzy kostką lub rabatą, dzięki czemu nasz trawnik zawsze będzie idealnie wyglądał.

Zaprojektowane dla naszej wygody, ponieważ długie rękojeści z drewna dębowego zapewniają nam dobrą pozycję, bez schylania i klękania. Ostrze ze stali nierdzewnej. Wysokość 90 cm.

Narzędzie nieznane w Polsce, korzystamy z doświadczenia ogrodników angielskich.

Ostatnio kilkakrotnie prezentowane w programie "Maja w ogrodzie". Polecamy - jest doskonałe..."
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Anna55 pisze: Poszłam za ciosem i wycinam rowki po drugiej stronie ogródka. Tym razem bez piły. Wystarczył nóż kuchenny, który wchodzi w wilgotną glebę jak w masełko.
Sadź cebulki do ziemi. Pamiętaj tylko o drenażu z piasku pod cebulkami.
U mnie lilie już pokazują pióropusze. Jak będą zapowiadać przymrozki będziemy robić osłonki z butelek.
Potwierdzam - nóż , największy nóż kuchenny jaki mamy jest najlepszy do formowania rabat :lol:
Aniu dzięki za radę z drenażem pod cebulki ;:196 . Można już sadzić azjatyckie ?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Anna55 pisze:U mnie lilie już pokazują pióropusze. Jak będą zapowiadać przymrozki będziemy robić osłonki z butelek.
Troszkę się martwię bo u mnie lilii nadal nie widać do tej pory tylko jedna korona cesarska wyszła z ziemi .

Genia
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Aniu, mam nadzieję, że wyrwę się w niedzielę. Zasypać całą cebulkę, żeby ten mały pióropuszek był tak z 5 cm jeszcze pod ziemią? Czy jeszcze coś extra pod ten piasek, czy później nawóz do kwitących?Pozdrawiam słoneczie.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Mariola!
Sadź te azjatki. Zanim wyjdą z ziemi już nic im nie zagrozi(miejmy nadzieję). Na pewne rzeczy nie mamy wpływu. Pamiętam jak Forumowicze pokazywali swoje zdjęcia roślin, które padły po przymrozku w maju. W ciągu jednej nocy takie straty. Wyrośnięte prawie metrowe lilie leżały na rabatach. Pamiętam ten dzień jak przyszłam na ogródek i zobaczyłam smętnie zwisające liście lilijek. Wtedy myślałam,że zaszkodziłam im moją gnojówką z mniszka a wieczorem przeczytałam na forum o tym nocnym przymrozku.

Gieniu!
Z tego co pamiętam to masz troszkę orientpetów a wiesz, że one nie spieszą się tak jak azjatki. U mnie lilie gramolą się ale tylko na jednej rabacie. Po drugiej stronie ogródka na razie cisza. Też się martwię bo jesienią jak przesadzałam azjatyckie zabrakło mi piasku i posadziłam je bezpośrednio do ziemi. Oby się nie pogniewały za takie bezceremonialne sadzenie.

Aniu!
Powiem Ci jak sadziłam moje azjatki. Kopałam dołek, na dno, którego dawałam kamyczki lub kulki z keramzytu. Na to ziemia wymieszana z mieloną korą i torfem ( dla azjatek może być kwaśny). Można dodać dobrze rozłożonego kompostu - bardzo ważne. Zanim ułożyłam cebulkę robiłam kopczyk z piasku , na to cebulka i dopiero zasypywałam ziemią.
Cebulkę wsadź razem z pióropuszem. Jak pokażą się zielone listki nad ziemią możesz podsypać azofoską lub nawozem z większą ilością azotu.

Fragment mojej liliowej ściągi ściągi

Jaka ziemia pod lilie

Lilia azjatycka (A)
- przeciętna ziemia ogrodowa ,lekko kwaśna. Stanowisko słoneczne.
Mieszańce azjatyckie ( skrzyżowane azjatyckie z longiflorum) (L.A) - przeciętna ziemia
ogrodowa, lekko kwaśna.Stanowisko słoneczne.
Mieszańce martagon - ziemia gliniasto- piaszczysta z zawartością wapna. Stanowisko lekko
zacienione.
L. candidum i jej mieszańce - ziemia gliniasta , wapienna.
Mieszańce trąbkowe (T) - ziemia dość zwięzła. Stanowisko lekko ocienione.
Mieszańce orientalne (O .R) - ziemia próchnicza,b kwaśna. Stanowisko osłonięte, najlepiej w
półcieniu.
Orienpety ( skrzyżowanie orientalnych z trąbkowymi) O.T - ziemia kwaśna. Stanowisko lekki
półcień
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Takie ściągi ma chyba każdy z nas.Tylko każdy dla innych roślinek,a dla swoich faworytów na pierwszym miejscu :)
Oczywiście pozwolę sobie ściągnąć tę ściągę :)
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Ciepełko plus słoneczko i akumulatory podładowane.
Po pniu ani śladu i kolejny zabrany kawałek trawnika po nową rabatkę z kratką.Z tyłu już przygotowany fundament pod wylewkę na murek. Niestety bez wody stanęliśmy z pracami "budowlanymi".
Wczoraj forsycja miała pączki dziś już kwitnie. Rozświetliła troszkę ten kącik.

Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

ANNO,przepraszam,że po kilku dniach ale zaglądam do Twego ciekawego ogrodu :!:
Ponieważ lilie to nasza wspólna pasja,to musieliśmy się spotkać /nie znając się/ na rybnickiej Wystawie,
gdzie jesteśmy co roku :!:
Będę zaglądał,
Sławek
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Witaj Sławku!
Miło mi gościć takiego ogrodniczego konesera.
Czekam z niecierpliwością na tegoroczną wystawę i na pewno będę więc nic straconego. Być może ocieraliśmy się o siebie na sali wystawowej. Mój M na pewno rzucał się w oczy. Wszędzie go było pełno z aparatem.
Ciekawa dlaczego mój ogródek jest ciekawy? Teraz wydaje mi się taki pusty. Większość moich roślin to lilie i liliowce.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Bo są lilie i liliowce :!:
Lilie mam niezłe a liliowce oglądałem na żywo w ogrodzie u TADEUSZA - Tadeo.
Ale to inny świat liliowców...
Dlatego podobają mi się ogrody z liliami i liliowcami ;:108
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Byłam w ogrodzie u Tadeusza.Jego liliowce rzucają na kolana przy wejściu.
Tatusiem moich tegorocznych siewek jest Red Bull i Open Season Tadeusza.
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Aniu, dziękuję z całego serca za wszystkie wskazówki. Stanie się jak mówisz.... ;:180 ;:168 Będzie pięknie.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Aniu- widzę ,że z pracami ruszałaś całą parą ;:138
Będzie pięknie :wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Aniu, a ja nigdy nie podsypuję piasku pod lilie. Mam bardzo przepuszczalna ziemię.
teraz jak będę sadzić lilie, to bedę tak robić.
Nie ma słoneczka :(
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”