Marysiu
Wyobraź sobie, że jeszcze dwa lata temu miałam tylko kępę ametystowych , bródkowych przesadzoną ze starego ogrodu. Jak zwykle forumowicze nie zawiedli -
Ewa - eminenta , Tadzik z lubelskiego i Jacek P. 
Przesadziłam też dostane kiedyś karłowe od
Marcina - Mutariego i
Adamiana
Irysy są bodaj najbardziej ukochanymi przeze mnie kwiatami....
Nic to , że wczoraj kret wywalił monstrualne kopce na irysowej rabacie....
Posadziłam trzy iryski od
Magdy
Chyba zajrzę do Anity, potrzebuję ciemnofioletowych i jakiś z zielonkawymi naciekami mieczyków a p.Smoleń nie odpowiada na maila
Los sprawił iż mimo ciężkiego , jak żelazko na duszę piątku pojechaliśmy wieczorem na wieś
Całą sobotę i niedzielę działaliśmy.
Pierwszego dnia w oku cyklonu bawiłam się w sadzenie bratków i porządkowanie rabatki widocznej z okna kuchni i wzbogacanie kompozycji w pojemnikach o stokrotki.
Dobrze, że trafiliśmy na wichurę, daszki pozrzucało z uli i Z. mógł od razu zadziałać.
Ja z przekleństwem na ustach sprzątałam igły i patyki zrzucane ze świerków.
Dobrze, że poprzedniego razu spaliłam większość liści na podwórku....
Niedziela na działce - powiększanie bordowo - czarnej rabaty , pięknie wkomponowały się konwalniki i tymczasowo irgi od Magdy.
Tulipany i czosnki rosną ,jak szalone. Nie dałam rady obfocić malutkich niebieskich klejnocików - iris reticulata, które rozkwitły teraz całymi bukiecikami - aparat się rozładował...
Zrobiliśmy ze Z. performance pt. ''Wyniesienie ze stodoły prastarego , spróchniałego jak się okazało płociku'' i przetransportowanie go oraz zamontowanie w dziadkowym ogródku.
Kosztowało to Z. rozdarciem spodni i skaleczeniem nogi
Zawzięłam się, jak Kaszub
Którym w istocie jestem po pradziadku i dorobiłam metodą gospodarczą resztę płotu aby zamknąć ostatecznie tą część siedliska od drogi.
Ogrodzenie wygląda, jak na Białoruskiej wsi z lat trzydziestych.
W przyszłości i tak ogrodzimy cały teren siatką.
Drugi równie uroczy płotek - stołp będzie bronił dojścia do warzywnika.
Jestem zadowolona, bo kwiaty zabezpieczone, jeszcze udało się wywalić część klonów samosiewek i przesadzić sporego żylistka z działki.
Na początek łupy....

Tulipany i konwalniki od Rodzicieli.

Bratki Rococo.

Tulipany na balkonie posadzone w styczniu.

Krokusy obok garażu. Niewyraźne zdjęcie ale takie malarskie mi się wydało...