Dzika skarpa i nie tylko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dzika skarpa i nie tylko...

Post »

Misiu, no właśnie, oszczędzaj się i nie wszystko na raz.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Misiu moje gratulacje z narodzin wnusia ;:196

...ale masz tych arów, że ho ho, nie pokazywałaś, i ja myślałam, że tylko to przed ulicą jest Twoje, a tu proszę ;:oj ...
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Bogusiu ten zakątek jest po drugiej stronie domu nie miałam co pokazywać bo zielsko było tak wielkie że wstyd ...tam też jest stromo ja nie bardzo mogę wchodzić a że sąsiadka zaofiarowała mi pomoc to korzystam ja na dole ona na górze...he, he...
jutro zrobię zdjęcie z góry ...
Asiu ja robię pracę stojącą a druga osoba chodzi no bo z chodzeniem mam troszkę kłopotów... :)
zwłaszcza jak są nierówności... :)
Aniu nawet nie wierz jak mnie uskrzydla praca w ogrodzie ja fruwam...to jest dla mnie wspaniała odskocznia... :)
Iwonko mam problem z tym konarem miałam go zostawić na ognisko ale znając właścicieli posesji z której on spadł obawiam się że w pewnym momencie jeszcze by chcieli odszkodowanie...nie uwierzysz ja go z drugą no młodszą babką ściągnęłyśmy same po prostu na zasadzie dźwigni... widziałam niedowierzenie jednego osobnika męskiego ...który miał przyprowadzić jeszcze dwóch chłopów żeby z nimi uporać się z konarem i jeszcze chciał 50zł...tak się wściekłam że same to zrobiłyśmy...czuję troszkę ramiona od cięcia nożycami ale co tam aspirynkę wezmę i będzie dobrze... :)
Jaguś ta... wapno tańsze... :) dwa sezony wytrzyma... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Oj wzięłaś się za porządki. Tak. Jasnota się tam przyda ;:108 Już ją chcesz?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MISIU.....zdrówka dla potomka i dla babuni także.......to pierwszy wnuk u Ciebie :?:

:wit
Awatar użytkownika
Joanna_68
200p
200p
Od: 3 lip 2008, o 20:42

Post »

Misiu oj to się urobiłaś z tym konarem, dobrze że miał Ci kto pomóc.
Jeszcze Ci nie gratulowałam wnusia, niech dobrze się chowa ;:196
Pozdrawiam Aśka
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Maryniu ;:138 Najpierw gratulacje dla Dziadków i Rodziców. Ja urodzona 10.03. , a maluszek 11.03. Będzie dobrze . Dużo zdrówka.
Fajny kawałek ogrodu nie zagospodarowany- skarpa. Ścianę pomalować farbą specjalną , która zawiera środki nie pozwalające rozwojowi grzybów i mchu. A może inny kolor niż biały, trochę rozweseli zakątek ( jasny wrzos?). Ja jeszcze takich porządków gruntownych na grządka nie robiłam, czekam aż wszystko wzejdzie, podrośnie. Nie odkrywałam zbytnio róż. U mnie ta temperatura nocą jest zdradliwa , na minusie.
W domu na parapetach mam " szklarnię". Wszystko zastawione. A wszystko to w jednym pokoju i to salonie, który teraz jego nie przypomina. Misiu , ja się nie dziwię kwitnieniu Twojego grudnika, bo to jest na pewno grudnik( kształt liści i kwiata o tym świadczą), mój w zeszłym roku zakwitł sobie w maju. Pozdrawiam serdecznie i wiosennie.
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lora pisze: Obrazek
Misiu :wit ten teren to bajka ;:215 . Ja tu widzę piękny salon pod chmurką. Ściany wzdłuż ogrodzenia i na skarpie dałabym zielone z krzewów iglastych. Podłogą byłby trawiasty dywan w plamy z różnych cieniolubnych bylin.
Mur bym obsadziła zimozielonym bluszczem. Konieczny byłby duuuuży stół, jakieś siedziska, grill, piaskownica i huśtawka dla Fabianka. Dominik też bardzo by się cieszył ;:138 gdyby można go było tam czasem przetransportować. ;:196
ciocia Dorota
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Misiu ale się napracowałaś ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Misiu, gratuluję wnusia ;:138 Napracowałaś się z tym bzem, tak właśnie się zastanawiałam, czy sąsiad sobie po niego przyjdzie :roll: Mnie dziś spotkały aż dwie serdeczności ze strony sąsiadów - jeden wyciął młodego jesiona na moją prośbę z brzegu swojej działki, drugi zgodził się na wyrzucanie darni i ziemi na ich działce (dopiero kończą budowę i będą wyrównywać teren). Przyznam, że ten drugi rozwiązał naprawdę niemały problem, inaczej musielibyśmy ją wywozić do rodziny, kilkadziesiąt kilometrów... Wbrew pozorom z jednego dołu pod różę wychodzi taczka z czubkiem - do tego jeszcze darń, ilości masakryczne. Powiedz, co to za zielona kępka po prawej stronie zdjęcia? https://lh5.googleusercontent.com/-4Bku ... e-0011.jpg
Miłego weekendu, całusy dla Ptysia! ;:196 ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Misiu, zgodnie z prawem, z tego co wiem, to konar należy do Ciebie, bo był po Twojej stronie działki, analogicznie do owoców z drzew, które możesz sobie obrywać i utylizować, jeśli drzewo sąsiada wystaje na Twoją stronę. Więc nie szarp się jeszcze z przerzucaniem przez płot bo szkoda Twoich sił. Gigantyczny kawał roboty już wykonałaś, a zakątek bardzo fajny. Wapno rzeczywiście dość szybko schodzi, ale nie aż tak...ja teraz malowałam powapnowane słupki ogrodowe, które farby na pewno kilka lat nie widziały i jeszcze tak źle nie wygladały. A generalnie na to ogrodzenie posadziłabym jakieś szybko rosnące krzewy, może pęcherznice?

Na skarpę mogę Ci podesłać wiadro fiołków, też fajnie zadarniają...i drugie poziomek u mnie - wbrew mojej woli - w rok zrobiły z warzywnika lity poziomkowy kobierzec :)
halinowska
200p
200p
Od: 16 wrz 2010, o 23:37

Post »

Misiu - gratuluję serdecznie wnusia! Podziwiam Twoje prace ogrodowe. Ja też ostatnio cały wolny czas spędzam w ogrodzie i właśnie dzisiaj dotarłam do moich goździków kamiennych. Pamiętasz - obiecałam Ci siewki, więc jeśli jesteś nadal zainteresowana, proszę podaj mi namiary na PW. Serdecznie pozdrawiam - Halina.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit jestem po całym dniu tyrania z gałązkami wiązałam jak snopki tylko sznurkiem dla chętnych ...
palić nie można to zrobiłam wystawkę... ;:306 ciekawe czy przez noc zniknął wystawione dwa "snopki"...
zdjęcia dziś nie będzie znowu moja komórka przestawiła się i muszę troszkę nad nią popracować ...
ale dokumentacja będzie ... :)
Halinko nie zrezygnowałam oczywiście przyjmę każdą ofiarowaną roślinkę... :)
Pati podpowiedziano mi jeszcze że można do wapna dodać farby najtańszej wymieszać i będzie też się trzymało ... zdjęcie nie oddaje że tej ściany jest dość dużo do pomalowania...
a co do przepisów masz rację kilka dni temu tez się dowiedziałam i teraz nie mam wyrzutów sumienia... :) a za fiołki dziękuję bo mam he, he ...a ja mogę Ci przesłać dzikie truskawki... :)
Milenko to świetnie że masz takich sąsiadów ...dalsi sąsiedzi są super ale Ci bliscy to :oops:
o rany to aż tak musisz kopać...
a pro po czy pod róże można dać kurzy nawóz w granulkach...rozpuszczony czy same granulki ...mam ja tego a mam tak jak i dolomitu...he, he w prezencie od rodzinki dostałam...a woreczki jeden 5kg a drugi 10kg...w sklepie ogrodniczym tak im podpowiedzieli... ;:306
Romciu wreszcie dorwałam się do ogródka... ;:306
Dorotko mur nie może być zarośnięty grozi to wilgocią tak mi mój domowy budowlaniec zasugerował...musi oddychać...tak mam zamiar ciemnolubne roślinki posadzić...
a Dominik jak tylko zrobi się cieplej to jest wywożony na leżąco na dwór...zwłaszcza jak już zaczynają kwitnąc jabłonie...oby tylko było słonecznie... :)
Mirko dzięki poddałaś mi myśl ..kolor ...tylko musi być leciutki by rozjaśniał ten kąt bo tam słonka to prawie nie widać... :)
Basiu masz racje jak zobaczyłam kiełki koron cesarskich to dostałam niemal skrzydeł ;:306
Joasiu pokonałam konar a w raz z nim wątpliwości że kobieta sobie nie poradzi... ;:306
Krysiu ;:196
Paula a już jest :?:
wszystkim dziękuję że jesteście ;:180
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Misia to jest zimozielone :wink: Przynajmniej u mnie
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula tak ,tak mam parę roślinek ale one są takie jakieś blade...
może poczekamy jeszcze z dwa tygodnie bo straszą deszczem i śniegiem...ale przyjmę , przyjmę... ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”