Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Czesławem. Cz.12 - wspomnieniowa

Post »

Witam jeszcze jedną szczęśliwą ogrodniczkę po pracach w ogrodzie. ;:306
Wandziu faktycznie jak się człowiek teraz napracuje w ogrodzie to zaraz mu lepiej.
Jak tam wiosenne kwiaty czy już coś kwitnie ?
Pochwal się co już zrobiłaś. :uszy
Miłego dnia. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Wandziu jak najbardziej wymień ziemię zanim posadzisz nowe róże.
Wymień jej sporo nie żałuj. ;:108
Piękna dziś pogoda...... :D mi też się marzy jakakolwiek praca w ogrodzie. ;:173
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu a nie masz przypadkiem parę takich nasionek tego mikołajka? ;:180
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Wandziu ale Ty szalejesz z tym porządkowaniem ogrodu, różyczki na zdjęciach super, wyrastaja u Ciebie jakieś wiosenne cebulowce ?
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Wydawało mi się, że liliowce będą dobrze wyglądać z trawami, a na Twoich rabatach prezentują się naprawdę świetnie-nie pomyliłam się :D Traw jeszcze nie będę ciąć, bo u mnie jest nieco chłodniej. Wolę poczekać tydzień czy dwa, zanim się za to wezmę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dorcia7, dostałam tego liliowca od forumki, obie nie znamy odmiany.
Małgocha, mikołajek się rozsiewa, nie bardzo mi to na rekę, bo to dosyć duża roślina. A z pzegorzanem mam to samo co ty. Od podstolca to w ogóle od razu padły, a inne mam marniutkie.
Ula, a chodź, posiedź u mnie, tym badziej, że dzisiaj jakiś szary dzień się zapowiada. ;:108
Kogra, u mnie jeszcze ani jeden kwiatek nie zakwitl. U ciebie to aż zatrzęsienie wiosennych cebulowych i innych. Ja na razie tylko tnę, sprzątam, trochę pielę. Róż parę wyrzuciłam. Za iglaki się wezmę do strzyżenia.
Majka, dzisiaj liczyłam na słońce, ale jakoś pochmurno na razie. Ale i tak będzie można coś zrobić. A ty? Jedziesz dziś na działeczkę?
Mateusz, teraz nie mam już żadnych nasion, wszystkie badyle poszły na śmieci. Ale przypomnij się jesienią ;:108
JSZFRED, a wiesz, że u mnie jakoś słabo z cebulowymi. Wzeszło tylko kilka tulipanów zeszłorocznych, a te nowe jeszcze calkiem pod ziemią. Zaczynam się niepokoić. Czyżby cebule byly felerne? Ale kupowałam z róznych źródeł :(
Ewamaj, liliowce z trawami dobrze stroją. Zesztą jak nie kwitną, to same też trochę wyglądają jak trawy. Muszę niektóre liliowce pzesadzić z cienia na słońce, bo zauważyłam że słabo kwitły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przegorzan miałam okazję widzieć w odpowiednich dla niego warunkach-pełne słońce przez cały dzień i piach pod korzeniami. Rosły ogromne 2 m chaszcze :D Mój rośnie, ale sięga pół metra ;:306 Wydaje mi się, że ma za mało słońca, ocieniają go floksy i ostróżki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Uwielbiam ten gąszcz roślin u Ciebie.
Na zdjęciu z leżącym pniem drzewa - podziwiam całą tę kompozycję, każdy szczegół. Pięknie. :)
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Liliowce to jedne z moich ukochanych kwiatów, zawsze oglądam je z prawdziwą przyjemnością.....a u Ciebie Wandziu naprawdę jest czym się zachwycać.... masz ich tak dużo i wszystkie takie piękne ;:167
Wciąż zachwyca mnie sposób w jaki pokazujesz swój ogród...... wydaje się ogromny ;:180
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Wandziu - bardzo lubię oglądać Twoje słoneczne zdjęcia. Masz takie ciekawe światło w ogrodzie, to pewnie zasługa Czesława :lol:
Ciekawe to co napisałaś o mikołajku, że dobrze sobie radzi w cieniu. Ja w tym roku będę zakładać zupełnie nową cienistą rabatę ( słońce tylko rano) Będzie tam dość łyso zanim hosty się rozrosną więc wykorzystam sobie mikołajka jako zapychacza tymczasowego. Zawsze wyrzucam większość samosiejek - to tym razem je sobie poprzesadzam ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu ach ta Twoja ścieżka spacerowałabym po niej cały dzień ;:224
To prawda,że Twój ogród wygląda na duży ;:108
Ciekawe jak moje tulipany,trochę ich posadziłam na jesień...
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wandziu z cebulowymi u mnie to samo .
Te z poprzednich lat już mają ładne szczypiorki , natomiast te z ubiegłego roku dopiero w niektórych miejscach przebijają ziemię .
Ale to normalne . Co roku tak jest , że świeżynki wychodzą później .
Pozdrawiam sobotnio :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Tak naprawdę to jest mikołajek płaskolistny, bo nadmorski ma inne liście :D
Wandziu zazdroszczę energii.
Ja nadal nic nie zrobiłam w ogrodzie, a potem dziwię się, że u was jest tak gęsto i kolorowo.
Chyba już czas ruszyć się z kanapy, skoro chce mieć, tak pięknie, jak u ciebie ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

ewamaj, bardzo by mi się marzyły takie wysokie przegorzany. Ale widzisz, u mie rośnie on na "patelni", pod korzeniami ma piach, tak jak piszesz, a mimo to jest słabiutki. Ja myślę, że tutaj jakąś rolę odgrywa jeszcze odczyn gleby. No nic, może spróbuję go powtórnie posadzić, bo bardzo by mi pasowały te niebieskie kuleczki.
Linetko, dziękuję. Ta kompozycja z pniem powstała właściwie samoistnie, jakby bez mojego świadomego udziału. Mąż nie miał gdzie położyć pnia i zostawił go "na razie" w tym miejscu. Ale spodobało mi się to i tak już minęło kilka lat. :)
AGNESS, ja takie samo wrażenie "ogromności ogrodu" odnoszę u ciebie Agnieszko, a podobno nasze ogródki są prawie identyczne. I również z przyjemnością oglądam twoje liliowce i lilie. :)
Amba, jak miło, że mnie odwiedziłaś :D Wiesz, tak sobie pomyślałam, że może między hostami zasadziłabyś sobie naparstnicę, bo ona faktycznie cień znosi. Natomiast mikołajek właściwie powinien rosnąć w słońcu, na co wskazuje szare zabarwienie jego liści. Jeżeli się sam wysiewa w cieniu, to tylko przez przypadek, a samosiejki wszędzie aczej rosną dobrze. Natomiast jeśli ty je przesadzisz, to już nie ma gwarancji na dobrą kondycję. Tak mi się wydaje, ale może się mylę. Zawsze można spróbować.
Annes77, przy tej ścieżynce rośnie dużo rozmaitości i dlatego też lubię tamtędy chodzić, zwłaszcza w lipcu, gdy kwitną liliowce i zaczynają niektóre hortensje. Mam w pobliżu nawet krzesełko, na którym czasem siadam i tak się wpatruję w te swoje roślinki :) A tulipanki? Czekajmy Aniu, pewnie niedługo się pojawią :)
Agatka123, to całe szczęście, że nie tylko u mnie nowe tulipanki zwlekają. Widać tak musi być. Życzę ci w niedzielę dużo słoneczka :)
Heliofitko, dziękuję Iwonko za poprawienie nazwy mikołajka. Tak dawno go kupiłam, że już zapomniałam, jak się zwie. Z kanapy zejść już czas najwyższy. Jak ty w ogóle możesz na niej wytrzymać tak długo? Trzeba być zwartym i gotowym na powitanie wiosny :D A zatem czym prędzej... do dzieła :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Wandziu, świetny ten mikołajek. Zawsze bardzo mi sie podobał, ale na glinie raczej się męczy niż rosnie, więc nie sadzę. Okres "chcenia wszystkiego" mam na szczęście już za soba. Sadze rośliny (w zasadzie) które mają u mnie szansę rosnąć a ja się przy nich nie narobię ponad miarę.
A z gwiazdnica ciężko wygrać. Ja mam jej potworne ilości i coraz mniej sił na walkę :oops:
Też nie mam litości dla różanych zdechlaków. Jak nie chca rosnąć - wypad. mam miejsce na nastepne :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”