Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Jagódko jak dowiadywałam się o lepszą ziemię to owszem z tym nie ma problemu, jest ale transport taki drogi, że zrezygnowałam. Zawsze coś ważniejszego wypada, wiesz jak to jest z inwestycjami domowymi. Ziemia schodzi na daleki........odległy plan.
Na pewno pojadę na giełdę, ale kiedy nie mam pojęcia wiesz jak to jest u nas wszystkie dalsze wyjazdy dostosowuję do obecności męża.
Wysiałam na razie bratki miniaturowe, co z nich będzie zobaczymy.
Irysy masz przecudne ;:215 nie znam takich odmian. Cudne widoki będą gdy zakwitną obficie. Czy to te kupowałaś u p. P.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iguś , Ty wiedziałaś ,że któraś z miodunek mi przypadnie , ja byłam nieświadoma stąd tak długi wywód :oops: Iryski cudnej urody ;:167 ciekawe jak z ich zimowaniem , u mnie mogą sobie nie poradzić .
To cudo biało niebieskie to skrętnik ?
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagódko w domu masz piękne kolorowe lato.....ależ kolekcja kwitnących kwiatów ;:oj ....cudne fiołeczki , azalki, skrętniki, storczyki..... no po prostu kolorowy raj ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Irys ensata Darling ma przecudny kolor. Muszę go upolować.
U mnie też wiosnę czuć, chociaż śniegu mam jeszcze dużo
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu ... u mnie po śniegu- ani śladu nie ma . Dzisiaj było wyjątkowo słonecznie i ciepło ;:138 . W te pędy pojechałam do Casto..., by kupić ziemię do wysiewu , nasiona kobei , miny , heliotropu i wilca błękitnego oraz krążków torfowych ...przy okazji wpadła mi do koszyka książka Decoupage - wszystkie techniki - wydawnictwa RM ... no i także wylądowały w nim grabki z motyczką , na drewnianej rączce .
Irysy ensata są prześliczne ...zobacz w Sadzawce , albo w Lilie wodne jakie piękne mają odmiany .
Serdeczności ;:168

Obrazek

Witaj Agusiu ...zapewne i u Ciebie takowe są ...bo jak tu wytrzymać bez kwiatów na przednówku ?
Dziękuję ;:196 ...masz rację - nie umiem funkcjonować bez widoku jakichkolwiek kwiatów ...to jest właśnie namiastka raju ...dla oczu i ku pokrzepieniu serc .

Obrazek

Elżuniu ...w rzeczy samej - ja wiedziałam ...ale dla Ciebie na pewno była to niespodzianka - i oto chodziło ;:196 . Nie wiem , o który Ci chodzi kwiat biało niebieski ...bo skrętnik ma kwiaty całe niebieskie .
Co się tyczy irysów ensata - one nie lubią rosnąć w tzw . dolinie , bo korzenie im zgniją zalewane wodą , albo zamrażane z tą że .

Obrazek

Dorciu Kochana - jak pojedziesz , to myślę , że dasz znać i mnie zabierzecie - mam cichą nadzieję ;:168 . No właśnie , tak bywa ,że wiele jest spraw pilniejszych ...a te są drugorzędne ...chociaż - pomyśl ile można nie tylko nerwów zaoszczędzić i kasy . Raz , że rośliny nie będą tak wypadały po kolejnej zimie , a dwa - nie trzeba ganiać w upały co i rusz z konewką / wiadrami wylewać hektolitry wody . Przemyśl tę opcję ...po trochu może ktoś nawet coś kopie i ziemię odda za przysłowiową złotówkę ...np. przy kopaniu pod fundamenty domu , albo doprowadzając kanalizację ( u nas tak było ,że wywozili ziemię tym , którzy robili już doprowadzenia , albo wstawiali dziękuję . )
Irysy mam z cebule.pl ...ale u M.P. też kupowałam ...jeden obleczony był w pleśń , z kożuchem niebiesko białym na korzeniach , podsuszony - nic z niego nie wyszło , a drugi rósł , ale nie zakwitnął .
Serdecznie pozdrawiam ;:196 .

Obrazek

Jadzieńko ...raz lepiej , raz gorzej ;:196 chociaż głowa nie boli jedynie ...to cholerne serce daje o sobie ciągle znać ...już nie wiem co zrobić ...bo , że bić musi to rozumiem - czemu tylko tak kołacze ?
Moja Rosarium Uetersener rośnie w donicy - przenoszę ją do zimowej kwatery ...nie chcę stracić po zimie , a i kłopot z przyginaniem - bo tam miejsca mało i płytko .
Ja irysy ensata mam trzy ;:306 ...w tym dwa nie kwitły jeszcze ...ale myślę kolejne kupić ...a w masie ich siła i urok .
Pozdrawiam :wit ;:167

Obrazek
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Witaj Jagódko! Czytam, że będziesz siała kobeę. Ja miałam siać, ale zapomniałam i myślałam, że może już za późno :roll: Planowałam posiać na początku stycznia, żaby wcześniej zakwitła :wink: Widzę, że nic straconego, jutro kupię nasionka. Dawno nie zaglądałam, wchodzę i patrzę, a tu moje ulubione iryski ;:333 Mam od Ciebie Cambrige, nie mogę się już doczekać kwitnienia!
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No , nareszcie jesteś Bożenko ... ;:196 ...tak , będę siała kobeę , mam też dobrą ziemie i spróbuję też wcisnąć w krążek torfowy po namoczeniu .
Na pewno będziesz z tego irysa Cambridge zadowolona - mnie urzekł od pierwszej chwili , kiedy tylko pokazał kwiaty .
Bożenko ...pamiętasz , kiedyś pytałam przesyłając linka - jak to jest zrobiony szal , że wygląda jakby był malowany na jedwabiu . Doszłyśmy do tego ,że chyba te wzory są wyrywane z jedwabiu . Spróbowałam i ...udało się ...szal wyszedł przepięknie i zaraz został sprzedany mojej przyjaciółce na prezent dla córki pod choinkę . Robiłam go na jedwabiu w tzw .błamie ...z 1,60 /60 wyszły mi dwa rozciągnięte jak sprężyna szale .
Serdecznie pozdrawiam ;:168 ;:167
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Jagódko, cofnęłam się wstecz z nadzieją, że znajdę zdjęcia tego szala, ale albo przeoczyłam, albo nie chwaliłaś się na forum;) Koniecznie go pokaż, bo jestem bardzo ciekawa! Cieszę się, że zaraziłaś się na dobre filcowaniem. Ja ostatnio nic nie robiłam, tylko jeden naszyjnik dla koleżanki. Nie mam zupełnie czasu na filcowanie, a szkoda, bo mam piękna wełnę i sobie leży...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj trochę popracowałam w ogródku i zrobiłam różany i bylinowy przegląd .Ziemia na większej głębokości jeszcze zamarznięta i tylko na górze trochę odmrożona .Na razie wszystko wygląda dobrze ,ale wszystko jeszcze przed nami .Oby już żadne niespodzianki pogodowe nas nie dopadły .Piękna różyczka kim jest ta piękność .Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

A wiesz, Jagódko, że ja za błękitami nie przepadam... jednak w Twoim ogrodzie te niebieskości, złamane często fioletem, nabierają zupełnie innego dla mnie wyrazu... są zwiewne, subtelne, eleganckie... Takie, jak i Ty ;:196
Spokojnej nocy! Jak zawsze z wielką przyjemnością do Ciebie zajrzałam ;:167
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już poszukam ...teraz mam chwilę wolną , bo wszyscy śpią , a komputer nie chce iść spać ;:306 . Ja zrobiłam dwa szale ... a właściwie to trzy wliczając ten z dzwonkami , który wylądował w Krakowie . Ja z kolei teraz nie robię , bo po pierwsze - nie mam jedwabiu 'gręplowanego ' tzw. silk laps , a po drugie muszę dokupić jedwab tussach i melanże .
Szal był w kolorze bieli złamanej popielem ...fotka 1 , 6 i 7 oddają kolor tła .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jadzieńko ...a ja dzisiaj w zasadzie tylko pojechałam do Casto ...a potem się ...zwyczajnie obijałam ...piorąc , gotując i ...tak przeleciała sobota . Ciągnęło mnie do ogrodu , ale w rzeczy samej ...plewić się nie da , górą mokra ziemia , a w cieniu zmarzlina - jedynie bym grzęzła w mokrym trawniku . Grabkami jednak coś bym mogła pograbić , usuwając suche trawsko z rabat , liście liliowców etc...
Ta róża , to Gartentraume .
Tobie również miłej , spokojnej , a nade wszystko słonecznej niedzieli ;:196 .

Obrazek

Aguniu... :oops: ...no to teraz mnie oceniłaś ..., kurcze pieczone , ale ...urosłam - co - prawdę mówiąc - przy moim nikczemnym wzroście ...jest wielkim komplementem . Prawdę mówiąc te niebieskości do mnie pasują - do twarzy mi w nich - podobnie jak i w czerwieni . Dziękuję , miło , że mnie tak postrzegasz ;:196 ;:167 .
Dla Ciebie , z pozdrowieniami z ciepłej Małopolski :wit ...powojnik Carnaby .
Obrazek

Dla pozostałych Miłych Gości ...takie migawki ...

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Do następnego :wit
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko,witaj niedzielnie.W oczekiwaniu na Maję podglądam co dzieję się na forum.U ciebie zawsze piękne widoki.Miłej niedzieli życzę.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jagódko ja wiem, że już to mówiłam..... ale muszę powtórzyć kolejny raz..... jesteś prawdziwą artystką ;:180 Szal marzenie..... jestem pełna podziwu dla Twojego talentu ;:180
Kwiatusie cudne..... jeśli już pogoda się utrzyma i nie wrócą mrozy, to takimi widoczkami będziemy się cieszyć bardzo szybko :D
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Iguniu słonko Ty chyba nie wiesz co robisz zapraszając mnie do siebie :wink: Pokazałaś takie irysy ,że ja nie usiedzę w jednym miejscu na d.... ;:306
Błękity wspaniałe!Ale Irysy ;:167 ;:167 Kocham te rośliny!!
Twój ogród powinien nosić miano ogrodu botanicznego z ta mnogością odmian ;:138 Raj!
Szal ;:180 ;:180 To dzieła sztuki ...zamierzam taki mieć ;:168 Coś pięknego ;:173
Pozdrawiam Cie niedzielnie i tulę gorąco ;:168
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kurcze Iguś wcale nie poznałam ,że to ona chociaż też ją mam .Niestety nie nacieszyłam się jej kwiatami ,ale jesienią została przesadzona w bardziej słoneczne miejsce .Mam nadzieję ,że będę sie delektować jej pięknym zapachem .Piękne geranium chyba Double Jewel .Słonecznej niedzieli ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”