Rośliny doniczkowe - effa

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj po wakacjach. :lol:
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Witaj Moniko i Dorotko :D

Zdjęcia skradzionych listków pstryknę i wkleję później.

Wkleję również efekty mojej juki którą wzięłam z pracy, a właściwie część juki. Pinek zaczął wypuszczać listki (korzonków jeszcze nie widać), a czubek juki wypuścił korzonki :D
Wydaje mi się to jakoś tak szybko, bo jak wyjeżdżałam na urlop to nie było nic widać, a jak wróciłam to czekała na mnie miła niespodzianka :D No bo półtora tygodnia na taki efekt to chyba szybko? :?
Może przyczyniła się do tego duchota w mieszkaniu, bo choć teściowa przychodziła do nas podlać kwiatki i nakarmić mojego futrzaka i przez jakąś godzinę było wietrzone to jednak i tak duchota była.

A propo teściowej :twisted: jestem jej wdzięczna za opiekę nad zwierzakiem i zielonymi ale... wyrzuciła mojego ukorzenionego listka gruboszka który już zaczął puszczać maleńkie listki :evil: bo myślała że listek obleciał :evil: :evil: :evil:
no ale wybaczyłam jej robiła nam przysługę a mogła po prostu nie zauważyć...
Poza tą stratą odnotowałam utopionego rojnika - reszta przetrwała.
Zauważyłam, że jak ja mam tendencję do przesuszania to ona do przelewania roślin :lol:
Chociaż podzielę się z Wami moją wielką tajemnicą... z tegoż powodu, że często zapominałam podlewać kwiatki zrobiłam sobie kalendarz w excelu :wink:
Codziennie do niego zaglądam i podlewam rośliny wg rozpiski i ich wymagań :wink: Trochę żmudna robota bo musiałam monotonnie wklejać nazwy roślin co któryś dzień, ale czegoż się nie robi dla dobra swoich zielonych :wink:

Się rozpisałam tronię a chciałam Wam pokazać trochę zdjątek z ogrodu botanicznego w Koszycach.
Idąc tam, obiecałam sobie, że nie będę niczego tykać żeby czasem ktoś mnie na niczym nie przyłapał.
Poza tym wyszłam z założenia, że jakby zrobić taką wycieczkę dla kwiatomaniaczek to pewnie mało co roślin by tam zostało :;230 no ale... jak pisałam kilka listków przywiozłam, i żałuję bo mogłam sobie jeszcze coś skubnąć choć i tak dręczyły mnie potem wyrzuty sumienia... :oops:

A więc oto kilka fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Wspaniałe wszystkie zdjęcia - ależ tam mają zielonych. Idę się jeszcze poślinić :lol:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakbyś np.udawała obcokrajowca to przecież nie nakrzyczeliby na Ciebie,nie?! :wink:
Boskie widoczki...co za ogrom i różnorodność a kaladium rewelka!Inne zresztą też!
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ale tam pięknie. Zazdroszczę Ci wycieczki :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uwielbiam takie miejsca !! Aż oczy się cieszą na widok takich zieloności Obrazek
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Ale od takiej ilości zieloności to oczka też mogą zzieleniec hi hi
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj tak oczka zzieleniały a z ust szła piana :lol:
...kurcze Basiu, czemu to ja wcześniej na taki pomysł nie wpadłam, mogłam udawać kogoś innego a nie Polkę
ale mówię Wam rączki mnie swędziały okropnie, z jednej strony dręczyły mnie wyrzuty sumienia a z drugiej (jak już wyszłam) to żałowałam że nie skubnęłam kilku roślinek :oops: może następnym razem będę bardziej odważniejsza :wink:
Pozdrawiam Ewa
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

No padłam na twarz :shock:

Jaki piękny kącik z pileą... I moje ukochane agawy... A jakie cudne eszewerie... A co rośnie między sanseweriami?
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kari pisze:No padłam na twarz :shock:

Jaki piękny kącik z pileą... I moje ukochane agawy... A jakie cudne eszewerie... A co rośnie między sanseweriami?
To też sansevieria pstryknęłam ją specjalnie bo pierwszy raz na oczy widzę taką odmianę. Niestety większość tabliczek była niezbyt wyraźnie napisana i nie rozszyfrowałam co to za odmiana :? Miała dużo cieńsze liście od laurenti.
Pozdrawiam Ewa
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

O Mamo, jaka fajna... Ech... nic tylko umrzeć z pragnienia - znowu w nocy nie zasnę ;)
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

efa no nie takie cudne sensywierki liść trzeba było chociaż ciachnąć o jej ale jestem teraz chora Obrazek
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu żebyś ty widziała mnie jak tam latałam - jak oszołom normalnie, co chwile podlatując z jednego na drugi kwiat. Jakbym miała jakąś dużą torebkę z podwójnymi ściankami to bym mogła ukryć dużo liści różnych roślin i wymknąć się z nimi nie zauważona... a co tam sumienie, trochę by się odezwało a potem by przeszło a radość by pozostała :lol:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

wiem wiem jak to jest jak by się chciało to i tamto a tu nie można szkoda ale co widziałaś to twoje i nikt ci nie odbierze Obrazek
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz wklejam obiecane zdjęcia :D

To są zaadoptowane z ogrodu botanicznego:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

a to od przemiłej i sympatycznej słowaczki u której nocowaliśmy:
Obrazek Obrazek
Czy wiecie co to jest z ostatniego zdjęcia? Gdzieś widziałam tą roślinę ale nie mogę sobie przypomnieć jej nazwy :?
Jakbyście coś rozpoznały to proszę o identyfikację :wink:
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”