Prasa o tematyce ogrodniczej

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 maja 2005, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Prasa o tematyce ogrodniczej

Post »

Macie jakieś zdanie o wartości i zawartości polskich tytułów prasowych dotyczących ogrodów i ogrodnictwa? 8)
Co warto wziąć do ręki , a czego nie warto?
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Od: 4 cze 2005, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Hm.....

Post »

Witam serdecznie
Moim skromnym zdaniem godne polecenia są ''Szkółkarstwo", "Hasło ogrodnicze" i od czasu do czasu ale nie za często "Ogrody". Reszta znanych mi czasopism to niestety tylko ładne zdjęcia i dosyć laiczna wiedza. Ale zdjęcia są ładne :lol: . Może lepiej niech te wydawnictwa wydadzą jakiś ładny albumik. Pozdrawiam serecznie Kasia Rokita
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

prasa? nie bardzo w to wierzę. Bardzo dobrym nośnikiem informacji jest internet a w nim np. "murator" i dział ogrody. Tam znajdziesz dosłownie wszystko o ogrodzie:
http://www.muratordom.pl/ogrody.htm
oczywiście publikacje specjalistyczne w postaci książek czy broszur np. na temat kwiatów, chorób, architektury, itp, powinno się mieć w swojej biblioteczce. Jedfnak najlepszym dostarczxycielem wiadomości min. o ogrodach jest internet. |Dodatkowy plus, to wyszukiwanie tematów, co powoduje już częściowe zapamiętanie szukanego tekstu. Wiem to po sobie. :oops:
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Dość dobrym miesięcznikiem jest "Mój piękny ogród".
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

ja mam ksziążkę niemieckiego autora (kupioną w 1985 r) weeckend na działce. Jest to zbiór porad na cały rok o ogrodzie, działce i pracach na nich. Uporządkowany systematycznie na wzór kalendarza gdzie każdy miesiąc podzielony jest na działy: ogólny, sad, warzywnik, kwietnik. Korzystam z niego od lat tym bardziej, że ma różne tabele i tablice na koćcu ksziążki.
Jakub . . . . .
Wiktorxx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2005, o 08:55

Post »

A ja uważam, że prasa też jest niezłym nosnikiem informacji- przede wszystkim NOWOŚCi - zresztą czytam bo lubię :lol: . Godne polecenia jest "Szkółkarstwo". A a propos internetu - owszem duza baza danych a czy na pewno sprawdzonych; wiem świat idzie do przodu internet niedługo zastapi nam nawet te najmilsze przyjemności życia :lol: - ale czy nie lepiej by było robić wszytko po staremu - a o ile przyjemniej. Nie ma jak to wziąść gazetę do ręki lub książkę a nie wpatrywać się w monitor :shock: W
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale przez internet mamy dostęp do szerszej bazy wiadomości i oczywiście nowinek. :wink:
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Od: 4 cze 2005, o 16:22
Kontakt:

Post »

Owszem, owszem...... internet dobra rzecz, dużo wiadomości, łatwy dostęp, ale książka i gazeta to nie to samo. Nie ma jak to przyjemnosć przewracania karteczek :lol: Pozdrawiam Kasia
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu!
Przez internet można "wejść" do biblioteki i poczytać sobie dowolnie wybraną książkę, tylko, że bez przyjemności "...przewracania karteczek..." :D
Do gazet jest też dostęp np: http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/0,0.html
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

szkółkarstwo jest dobre aby poczytać o nowościach.
Ale co do praktyki z tymi nowościami...
Przekonałem się nie tylko ja, że to co kupię do ogrodu ze szkółki lub szklarni (chodzi o nowości) to z reguły pada. Po prostu inne warunki glebowe i klinatyczne.
Ale za to ze szkólki są najlepsze rośliny sprawdzone, wtedy wiem, że mam dobry produkt na 100 % i z gwarancją.
Jakub . . . . .
jaJacek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 paź 2005, o 07:52

Post »

Prasa to jednak Prasa
problem tylko że w naszym kraju jakby w zaniku
Lubię zdjęcia w "Moim Pięknym Ogrodzie" i "Ogrodach" oraz poziom merytoryczny "Działkowca" i "Szkółkarstwa" - gdyby można było to połączyć :wink:
Internet jest bardzo wygodny i szybki i oczywiście tani ale moje doświadczenie są takie że na wiele problemów w ogóle nie znajduje rozwiązania a czasem porady są ze sobą sprzeczne
Macio

Post »

Ja kupuję "Dzialkowca", ale nie podoba mi się że jest w nim tak dużo polityki.
Dociekliwy

Post »

Macio pisze:Ja kupuję "Dzialkowca", ale nie podoba mi się że jest w nim tak dużo polityki.
Więc po co go kupujesz ? Jest kilka pism o podobnej tematyce ale bez tej " polityki , samouwielbienia i obłudy . "
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Powiem tak: każdy może znaleźć to co lubi w tym w czym mu najlepiej pasuje. DFla jednego jest to prasa, dla innego książka jeszcze inny znajduje to w internecie. Nie można wszystkiego i wszystkich mierzyć jedną miarką.
Jakub . . . . .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kupuję jak już pisałem czasopismo "Mój piękny ogród". Polecam. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”