Cynamonowy ogród ... dopiero będzie piękny ;-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wisienko, przyjeżdżaj :D już niedługo sypnie jabłkami przecudnej urody ;)

Obrazek

Na tej jabłonce są dwa gatunki jabłek, różne kolory i różne smaki.

Obrazek

SMACZNEGO !!! ;:168
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko :), już napisałam u Ciebie, że nas w tym roku uratowało upalne, bezdeszczowe lato i opryski. Nie cieszę się z tego, bo zdecydowanie wolę matody ekologiczne, ale w ubiegłym roku robale spałaszowały nam owocki, więc się poddałam i pozwoliłam opryskać chemicznym świństwem drzewa owocowe. Efekty widać na zdjęciach. Pryskaliśmy wiosną tylko dwa razy, wszyscy nas przekonują, że to i tak mało, bo inni pryskają kilka, a czasem i kilkanaście razy w sezonie. Nie poddawaj się, obserwuj i wyciągaj wnioski, może w przyszłości też zrobicie opryski.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zachwyciła mnie Twoja datura,rozumiem,że dopiero kwitnie pierwszy rok ,to musiałaś ja chyba wyrośniętą kupic,że tak kwitnie i jest dośc duża.Pozostałe też super.No i ten sad i tyle owoców,ja w zasadzie na ok 0,20 ha mam też najróżniejsze gatunki i odmiany ,ale są to dopiero drzewka 2 letnie i owoców nie było zbyt wiele.Popisała sie tylko brzoskwinia mimo kędzierzawki.Zyczę sukcesów w dalszym upiększaniu ogrodu.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Zuziu :), datury (2szt.) kupiłam ok. 4 kwietnia (fotka na str. 2 mojego wątku) jedna od dawna bardzo ładnie kwitnie, a druga dopiero teraz wykształciła malutkie pączki, jest nadzieja, że zakwitnie, ciekawam czy będą miały taki sam kolor.
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

Droga Ewo u ciebie to dopiero urodzaj owoców co ty z tym zrobisz :roll: piękny winogron mój dopiero łapie kolor .Powiedz jak będziesz przechowywać agapanty i kiedy je kupić bardzo mi się podobają :lol: :lol:
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu Droga :)
Agapanty
, są fantastyczne, kwitną już kilka tygodni ... a zimą przechowuję je w chłodnym, jasnym pomieszczeniu ( w piwnicy pod oknem), a wiosną, gdy zakończy się ryzyko przymrozków, wystawiam do ogrodu, a kiedyś na zaprzyjaźnioną działkę. Zimą, podlewa się je znacznie mniej, ok. raz na dwa tygodnie, dobrze jest postawić OBOK kuwetę z wodą.

Agapant ma bardzo długie korzenie, wyglądają jak kilkumetrowe poplątane liany :D W tej chwili, w dużej donicy jest 5 kwitnących kwiatów, gdy przekwitną powinnam je rozsadzić do pięciu donic, ale trochę mam stracha, by nie uszkodzić tych długaśnych korzeni.

Nigdy nie widziałam agapantów w handlu ... ja kupiłam (5 lat temu) od zaprzyjażnionego działkowca, ale bardzo drogo je wyceniał, 40 zł za mały, jeszcze nie kwitnący okaz, ale było warto !!! :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś dla odmiany ...

Dalia rozkwitła i ma jeszcze wiele pączków, była jeszcze jej czerowno-biała kuzynka, ale niestety nie wykiełkowała :(

Obrazek

Maczki, przez moje gapiostwo, bardzo późno posiane :oops: , dopiero teraz zakwitły i cieszą moje artystyczne oko, wszak występują na wielu moich obrazach :) Obok nich, do kwitnienia szykuje się cosmos, zwany też onentkiem, bardzo lubię te bezpretensjonalne kwiatki, jakby narysowane dziecięcą ręką ...
;:122

Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuniu, czy ja dobrze widzę na drugim planie,
oszałamiająco pachnącego Apricota?
W drodze na "psie pole" przechodzimy pod piętrowym tarasem,
na którym stoją dwa wielkie drzewa tej odmiany.
A zapach taki, że...aż psom się odechciewa siu :wink:
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Ja popatrzyłam na maczki skoro one został zarekomendowane, i poszłam obie dalej, ale potem popatrzyłam raz wtóry, i otworzyłam sobie zdjęcie na powiększeniu. Piękna malarska kompozycja, ta wijącą się jasna ścieżka w czerwieniach. Obietnica ogrodu.....
Edyta
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Cynamonku, a może masz jakiś dobry przepis na przetwory z maślaczków? Moje ładnie obrodziły w tym roku, a jeszcze wczoraj ku radości całej flory i fauny mocno popadało. Więc wypada znowu wybrać się pod sosenki, ale co dalej...?
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanuś, oko masz wyborne, datura pachnie zniewalająco i szczęśiwie kwitnie już dość długo, a na drugim egzemplarzu, ku mojej radości, pojawiły się malutkie, ledwo dostrzegalne pączki - huuuuura !!!!

Edytko, dzięki za dobre słowo ;) ścieżki ułożyliśmy ze zdobycznych kawałków granitu na podsypce ze złocistego piasku, stąd taki efekt. Na wcześniejszych stronach jest więcej zdjęć tej części ogrodu zwanej "śródziemnomorskim" ;)

Magdusiu, widzę, że maślaczki tego roku u wszystkich obrodziły :) My (tzn. mój M.!!!), zamykamy w słoiczki, w leciutkiej zalewie octowej, lub wcinamy duszone, nie czekając na zimę ... czyli banał ;)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Cymanonku, net, to otwarty świat.
O, choćby nasze forum :P
Serwisy informacyjne potrzebują newsów, zdjęć i można to sprzedawać
za całkiem niewirtualne pieniądze.
Gazety potrzebują artykułów, czasem uda się coś sprzedać. :wink:
Więc " tworzysz, gdy Wena zawita".
Czasem jest tylko satysfakcja, a czasem chlebek.
A może sadzonki Apricota wystawisz na allegro?
Były kiedyś po 30zł/ za 50cm :shock: ,
więc przy kilkunastu sztukach.... :lol:
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Taki sad to marzenie......
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanuś przedsiębiorcza, ja nawet założyłam onegdaj konto na All, alllle ;) niczego nie wstawiłam, bo zorientowałam się, że prace artystyczne (czyt. obrazy) są tam produkowane taśmowo i sprzedawane po kilkadziesiąt zł - czysta abstrakcja (koszt materiałów, a gdzie ok. miesiąc pracy???) no i dałam sobie spokój ... a teraz, może masz rację, mam ze 2000 świerków przecudnej urody, tłoczących się na paru tys. m2, bardzo wskazane przerzedzenie. Sadzonek z daturki, jeszcze nie umiem tworzyć i chyba już w tym sezonie za późno (?), ale z agapanta wiem jak i sama płaciłam, 5 lat temu, 40 zł za swojego mikrusa :D
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dynko :) ... bardzo dziękuję, owocki rzeczywiście pysznościowe ;) i w tym roku wyjątkowo dorodne, ale sad jest spory, więc i pracy trochę trzeba było weń włożyć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”