CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
No to jakos sobie moze z tym podlozem poradze ;-) wlasnie tu na forum znalazlam przepis na mieszanke : zwirek,ziemia do kaktusow+piasek, zwirek. Ale nie mam zwirku (obecnie 'wyszedl' ze sklepu ten drobny ) a jak zapytalam o keramzyt to pan w sklepie nie wiedzial o czym mowie ( nawet mu zdjecie w google keramzytu pokazalam ale dalej nie kojarzyl co to). Wiec wzielam ten wermikulit I ziemie do kaktusow.mam piasek I troche ozdobnych kamykow. Jakos to wszystko razem uloze - byle spodobalo sie mojemu kaktusowi ;-)
Kaktus w nowej ziemi siedzi juz 2 tygodnie.w zimnym pokoju na polce (wysoko,malo ma tam swiatla-lepszego miejsca na zimowanie nie mam)
Ale niepokoi mnie to,ze coraz bardziej zolknie od dolu. Przed przesadzeniem tylko dolna koncowka byla zolta (nie miekka) a teraz dochodzi juz prawie do polowy. Czy to normalne?
Ale niepokoi mnie to,ze coraz bardziej zolknie od dolu. Przed przesadzeniem tylko dolna koncowka byla zolta (nie miekka) a teraz dochodzi juz prawie do polowy. Czy to normalne?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Obawiam się, że roślina gnije. Jeśli zgnilizna dodarła do połowy rośliny to raczej jest to agonia. Możesz wkleić jakieś zdjęcie?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te zażółcenia to efekt chlorozy, czyli uprawy rośliny w podłożu o niewłaściwym odczynie. Jeśli kaktus dostał nową, świeżą ziemię to na wiosnę, gdy zacznie pobierać wodę i sol mineralne jego barwa powinna wrócić do normy. W tej chwili nie ma sensu sobie tym tematem głowy zawracać, bo roślinka śpi i żadnych składników z suchego podłoża nie pobiera.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
blabla Dzięki. No to cale szczescie ze to nie gnicie.
Zostawiam go w spokoju do wiosny
Zostawiam go w spokoju do wiosny

- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten wątek będzie chyba najbardziej odpowiedni do zadania pytania...
Czy siewki na zdjęciach poniżej mają jeszcze jakieś szanse na przeżycie? Czy raczej nie mieć złudzeń?

Czy siewki na zdjęciach poniżej mają jeszcze jakieś szanse na przeżycie? Czy raczej nie mieć złudzeń?

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Ja tu nie widzę nic niepokojącego...chodzi Ci o wyciągnięcie w górę? Jeśli tak to to jest niedobór światła.
Pozdrawiam, Gosia:)
- Ewa1821
- 200p
Właśnie zastanawiam się czy wrócą na wiosnę do normy czy są tak bardzo wyciągnięte że nie przeżyją?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Dobrze by było, by miały stały dostęp (np. z parapetu) do światła słonecznego. Jeśli nie ma takiej możliwości, jedynym wyjściem jest doświetlanie. Mój kaktus żył kilka lat wyciągnięty, bo nie wiedziałam co mu jest. Dopiero tu się dowiedziałam, że to z braku światła. Myślę, że spokojnie przeżyją 

Pozdrawiam, Gosia:)
- Ewa1821
- 200p
Z powodu remontu niestety nie mam dla nich parapetu i dlatego tak bardzo się wyciągnęły... Mam nadzieje, że będzie tak jak mówisz i przeżyją
Dziękuję za odpowiedź 

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
blabla pisze:Te zażółcenia to efekt chlorozy, czyli uprawy rośliny w podłożu o niewłaściwym odczynie. Jeśli kaktus dostał nową, świeżą ziemię to na wiosnę, gdy zacznie pobierać wodę i sol mineralne jego barwa powinna wrócić do normy. W tej chwili nie ma sensu sobie tym tematem głowy zawracać, bo roślinka śpi i żadnych składników z suchego podłoża nie pobiera.
A jednak kaktus nie przeżył...

Przelany czy przesuszony a moze cos innego?
Czesc Wszystkim! Na forum jestem nowa, bo mam problem ze swoim gruboszem. Jest dosc stary, nigdy nie mialam z nim problemow, ale ostatnio listki zaczely sie robic jakby miekkie, potem pojawial sie srebrny nalot, w koncu usychaly. Stracilam tak ok. 30% listkow. Myslam ze robia sie miekkie z braku wody, ale to chyba nie to. Powiedzcie co mam robic.

- kamaska
- 50p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:16
Re: Przelany czy przesuszony a moze cos innego?
Podłączę się do tego pytania, wprawdzie nie widzę zdjęcia, ale z opisu wygląda mi na to, że z gruboszem mojej mamy dzieje się to samo. Z chęcią dowiem się od kogoś doświadczonego co jest tego przyczyną i jak temu zaradzić.