Heliconia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Heliconia

Post »

Witajcie, mam zapytanie jak uprawia się Heliconia "Olympic Dream", pytam bo wyszukiwarka nic mi nie pomogła, a siostra potrzebuje wskazówek na temat tej rośliny. Ma ciemnozielone liście kształtem podobne do skrzydłokwiata i kwiaty dł. 3,5 do 4cm przypominają pazurki kury koloru pomarańczowego.

pozdrawiam i dzięki
martuś
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Heliconia 'Olympic flame' - Helikonia

Post »

Witajcie posiadam tę roślinkę, lecz nie wiem jak dokładnie się nią opiekować, poniżej wstawiam fotkę jak kwitła, może kto poradzi co zrobić by zakwitła jeszcze raz ? wiem tylko że pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych
Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Re: Heliconia 'Olympic flame' - Helikonia

Post »

Czemu sam nie szukasz? Wystarczy wejść na Google, wpisać co szukasz- jeżeli obrazków to w grafice, a znajdziesz i tekst...

np
helikonia

http://www.ogrody-krzekowo.pl/index.php ... &Itemid=54
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
agaw84
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2010, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Heliconia - co się z nią dzieje?

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :wit

Od ok 3 tyg posiadam helikonię. Podlewam ją średnio 1-2 razy w tyg i codziennie zraszam przegotowaną letnią wodą. Roślinka stoi przy wschodnim oknie ale z zewnątrz jest zadaszenie, więc słońce nie pada na nią bezpośrednio. Nie nawoziłam jej jeszcze, bo nie wiem w sumie jak się za to zabrać, jak często i jakim nawozem :oops:
Od paru dni zaobserwowałam kilka zmian na liściach:

końce przysychają
Obrazek Obrazek,

na niektórych liściach pojawiły się dziwne prążki - wgniecenia (nie mam pojęcia co to może być)
Obrazek,

a jeden się zwija
Obrazek.

Czy robię coś nie tak?
Niedawno mieliśmy małe przemeblowanie. Czy to mogło na nią źle wpłynąć? Słyszałam, że helikonia jest wrażliwą i trudną w uprawie roślinką.
A może to z powodu braku nawozu? Nie wiem co mam robić. Czy przestawić ją w bardziej zacienione miejsce?
Dziękuję z góry za pomoc :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Re: Heliconia - co się z nią dzieje?

Post »

To oznaki aklimatyzacji, roślina musi dostosować się do warunków jakie ma obecnie w porównaniu z tymi jakie miała wcześniej, schnące końcówki to objawy zbyt suchego powietrza a zwijanie się liści to ograniczanie poprzez roślinę fotosyntezy z uwagi na brak promieni słonecznych w wystarczającej ilości w ciągu dnia. Zwiększ wilgotność powietrza poprzez ustawienie doniczki z podstawkiem na dużo większym podstawku wypełnionym stale mokrym keramzytem, do tego przynajmniej raz dziennie zraszanie byle nie w pełnym słońcu bo poparzy liście. :wink:
agaw84
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2010, o 19:07

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc ;:180 ;:180 ;:180 Fajny sposób z tym keramzytem ;:108 bo u mnie rzeczywiście jest dosyć suche powietrze, ale skrzydłokwiat i dzbaneczniki świetnie sobie w nim radzą - w zupełności wystarcza im codzienne spryskiwanie letnią wodą. Najwyraźniej helikonia jest trochę bardziej wymagająca pod tym względem ;:139
Rozumiem, że jak przeniosę moją roślinkę w nieco jaśniejsze miejsce to listeczki nie będą się zwijać ;:63 i ten co jest już zwinięty też się rozwinie?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Nie powinny się zwijać natomiast czy rozwinie się ten zwinięty trudno powiedzieć, powinien. :wink:
Robert16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2008, o 12:15

Post »

Witam
Chciałbym zapytać jak się miewa Heliconia? Ja posiadam odmianę Olimpic dream, czyli tą mniejszą, mi jak na razie nie sprawia problemów. Dziś kwiaciarka podarowała mi odmianę tą którą posiadasz, jest w opłakanym stanie i jestem ciekawy czy uda się jej przeżyć? Z tego co wiem, pędy na których kwitła w naturalny sposób obumierają.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Post »

Robercie mam nadzieję, że uda ci się ją odratować, helikonie mają kłącza, którymi się rozrastają w całej doniczce.Moja właśnie wypuszcza już 4 ,,odnogę" w ziemi.Moja skończyła kwitnienie, ale nie zauważyłem na razie, żeby te pędy obumierały. :D :wit Pozdrawiam
Może wstawisz zdjęcie swojej? Twoje spostrzeżenia też będą bardzo cenne, ponieważ mało kto ją posiada, a w internecie nie za wiele na jej temat jest napisane. :D
Mam pytanie: czy komuś udało się, doprowadzić Helikonię do powtórnego kwitnienia?? :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Heliconia ... podobno trudna jest w uprawie w naszych warunkach klimatycznych a w mieszkaniach szczególnie.
Ponieważ często przewija się na forum jej nazwa i ja sama stałam się posiadczką kawałka jej kłącza,
chciałabym byście podzielili się swoimi doświadczeniami w jej uprawie.
Znalazłam dość szczegółowy przedruk warunków jej uprawy z tajlandzkiej firmy Heliconia Paradise? Bangkok,
ale jak wiemy teoria nigdy nie dorówna praktycznym doświadczeniom.
Chętnie więc poznam Wasze spostrzeżenia.
Ponieważ uprawiam juz kilka roślin z tej samej rodziny,mam nadzieję,że uda mi sie i z Heliconia ale na razie stoję raczej w obliczu wyzwania. ;:224
Czy faktycznie trudno się ją prowadzi w naszych warunkach?
Awatar użytkownika
krysia1503
200p
200p
Od: 26 kwie 2010, o 21:27

Re: Heliconia

Post »

Postanowiłam odświeżyć temat bo dziś stałam się szczęśliwą posiadaczką Helikonii OLYMPIC DREAM :D . Nigdy nie miałam tej rośliny więc przede mną nowe wyzwanie. Nie wiem jak będzie nam się układać współpraca, ale mam nadzieję że sprostam jakoś jej wymaganiom.
Tak wygląda ;:108

Obrazek

Zastanawiam się czy przez te dwa lata od ostatniego wpisu coś się u was zmieniło w sprawie hodowli helikonii. Może ktoś wzbogacił swoją kolekcję o tą roślinkę i podzieli się spostrzeżeniami :) .
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

To trudna roślina w uprawie nie wolno jej przelać, a należy ją traktować prawie tak samo jak strelicję. :wit
Awatar użytkownika
krysia1503
200p
200p
Od: 26 kwie 2010, o 21:27

Post »

To pewnie damy obie radę ;:215 . Mam strelicję i nie sprawia mi żadnych problemów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”