Mała Rybka przedstawia swoje miejsce na ziemi (2008r.)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zobaczyłam śliczną hostę u Ciebie w ogrodzie i oczy mi zalśniły, bo na punkcie host mam 'małego bzika' ;:10 Znasz może jej nazwę?
Do wysępienia by była? Może jeszcze nie mam takiej ;:35
Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie 'wącham' rożyczki :wink: piękne, ta herbaciana mi się podoba, oczywiście Uetersen też jest piękna. Bardzo obficie kwitnie i ładnie pachnie, mam ją :D Kosz z niecierpkami, super ;:333
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Weszłam do Twojego orodu 'od tyłu', więc dopiero teraz dotarłam do pierwszej strony i widzę, że masz duuuuże 'pole' do popisu :shock: Całe mnóstwo miejsca pod rośliny. Skarpa wygląda świetnie, tylko trzeba ją jakoś ciekawie obsadzic. Jeśli reflektujesz na rośliny skalne, to napisz, wyślę Ci co nieco :wink: Baaardzo mi sie podobają Twoje różaneczniki i ta różowa, delikatna ostróżka ;:172 Będę Cię odwiedzała, aby śledzic ogrodowe postępy :wink:
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Elu, dziękuję za odwiedziny.
Zobaczę jak będzie z podziałem tej hosty. Może to być max 1 odrost, bo cała roślika ma ich 3-4. Kiedy się je dzieli? Uprzedzam, że liście trochę wypłowiały, bo jednak rosną w mało cienistym miejscu.
Zaczynam zbierać hosty, żurawki, hortensje, bo mnie zauroczyły :). Kilka dni temu kupiłam serduszkę wspaniałą-całe lato jej szukałam :).
Byłam u ogrodnika i zachorowałam. Miał kilkanaście odmian żurawek-od wyboru do koloru! Wspaniałe. Każda po 8-10 zł (ładne, zdrowe i okazałe :) ). Gdybym chciała je kupic to bym zbankrutowała :). Moja kolekcja żurawek to zielona z różowymi kwiatkami, zielona z czerwonymi kwiatkami i jedna o bordowych liściach.
Właśnie kończymy budować ogrodzenie przed domem. Niby proste, a i tak poszło -naście tysięcy :evil: . Ciesze się, bo w końcu Wiktoria nie będzie uciekać na ulicę i będę spokojniejsza.
Ogrod ciągle czeka na swoją kolej. Chcemy nawieźć lepszej ziemi, ale zanim to zrobmy to trzeba przekopać i wyczyścić ok 800m2.
na razie sadzę moje zdobycze po bokach, żeby nie przeszkadzały :). Jak się uda to choć przedogródek zrobimy w tym roku.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

MałaRybka pisze:Elu, dziękuję za odwiedziny.
Zobaczę jak będzie z podziałem tej hosty. Może to być max 1 odrost, bo cała roślika ma ich 3-4. Kiedy się je dzieli? Uprzedzam, że liście trochę wypłowiały, bo jednak rosną w mało cienistym miejscu.
Zaczynam zbierać hosty, żurawki, hortensje, bo mnie zauroczyły :). Kilka dni temu kupiłam serduszkę wspaniałą-całe lato jej szukałam :).
Byłam u ogrodnika i zachorowałam. Miał kilkanaście odmian żurawek-od wyboru do koloru! Wspaniałe. Każda po 8-10 zł (ładne, zdrowe i okazałe :) ). Gdybym chciała je kupic to bym zbankrutowała :). Moja kolekcja żurawek to zielona z różowymi kwiatkami, zielona z czerwonymi kwiatkami i jedna o bordowych liściach.
Właśnie kończymy budować ogrodzenie przed domem. Niby proste, a i tak poszło -naście tysięcy :evil: . Ciesze się, bo w końcu Wiktoria nie będzie uciekać na ulicę i będę spokojniejsza.
Ogrod ciągle czeka na swoją kolej. Chcemy nawieźć lepszej ziemi, ale zanim to zrobmy to trzeba przekopać i wyczyścić ok 800m2.
na razie sadzę moje zdobycze po bokach, żeby nie przeszkadzały :). Jak się uda to choć przedogródek zrobimy w tym roku.
Bezpieczeństwo dziecka jest warte każdych pieniędzy ;:118 , a budowy czy remonty zwykle kosztują więcej niz sobie zakładamy :evil: . Wiem coś o tym, bo niedawno zmieniałam dach na moim domu :wink:
Host mam ponad 30 odmian, żurawek tylko 4 odmiany, wszystkie o bordowych liściach.
Niektóre hosty rosną u mnie już od wielu lat, jednak większośc, to ubiegłoroczne nabytki.
Hosty dzieli się albo na wiosnę po wybiciu pąków lisciowych, albo późnym latem po przekwitnięci kwiatów.
Można to zrobic na 2 sposoby:
1 - wykopac karpę i podzielic szpadlem, albo ostrym nożem
2 - odsłonic fragment karpy, bez wykopywania, i odciąc fragment jednopąkowego kłącza, wyrosłego najbardziej z brzegu karpy, ostrym nożem, wbijając go pionowo w karpę.
Mam odsadzone hosty: 'Stiletto', 'Gold Standard', 'Antioch', 'Wide Brim', fortunei, undulata. Chcesz coś z tego w zamian?
Szkoda, że jeszcze nie mam założonego tematu o swoim ogrodzie, mogłabym Ci wtedy pokazac ich zdjęcia. Muszę to nadrobic :wink:
W ogrodzie czeka Cię jeszcze kupa roboty :( , ale jeśli masz kiepską ziemię, to bez wzbogacenia czymś żyznym ani rusz. Dobrze zrobisz zakładając kompostownik w jakimś ustronnym miejscu, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś. W domu 'produkuje' się całe mnóstwo organicznych odpadków, a i z ogrodu będziesz miała co tam wrzucac :wink: Będę czekała na zdjęcia z przedogródka :wink:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mała Rybko - tu możesz zobaczyc niektóre moje hosty :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=48
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Elu, ta jest śliczna.
Obrazek

Masz może troszkę jej na zbyciu? Ile lat ma ten okaz?
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

MałaRybka pisze:Elu, ta jest śliczna.
Obrazek

Masz może troszkę jej na zbyciu? Ile lat ma ten okaz?
Oczywiście, że dla Ciebie znajdzie się sadzonka :wink: :D Mam sieboldianę jakieś 7-8 lat, ale już 3 razy dzieliłam karpę. Tą na zdjęciu, w doniczce mam 2 rok.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Elu, czy coś jeszcze z mojego ogrodu mam zapakować z liliowcami i hostą?
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mała - Złota :wink: Rybko - masz dobre serce ;:97 , ale spełniłaś wszystkie moje prośby, za które chętnie Ci się zrewanżuję moimi roślinkami ;:79 Czy chciałabyś jakieś rośliny skalne, może jeszcze jakąś hostę, poza sieboldianą :?:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A jakiejś żurawki Ci nie nada :wink: :?:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Eluś, wszystko się nada, bo MałaRybka dopiero urządza ogródek.
I jak widać, pierwsze roślinki już piekne klomby tworzą. :P
Sama nie poprosi, bo jest skromną osobą, ale u Niej nawet 2 ciężarówki roślin,
znalazłyby swobodnie miejsce do mieszkania.
Pozdrawiam Obie , Serdeczne Panie,
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p

Post »

Haniu, zawstydzasz mnie :oops:
Jak miło, że do mnie zajrzałaś. U mnie, jak widać, niewiele się dzieje. Za to u ciebie jeden dzien nieobecności i potem mam 2-3 strony zaległości do czytania.
Nie mogę sobie poradzić z moją magnolią :( . Ostatnio dużo padało i drzewko marnieje. Wczesniej juz pryskałam p.grzybowo, ale chyba nic to nie dało :(
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

hanka55 pisze:Eluś, wszystko się nada, bo MałaRybka dopiero urządza ogródek.
I jak widać, pierwsze roślinki już piekne klomby tworzą. :P
Sama nie poprosi, bo jest skromną osobą, ale u Niej nawet 2 ciężarówki roślin,
znalazłyby swobodnie miejsce do mieszkania.
Pozdrawiam Obie , Serdeczne Panie,
haniu 55 - pięknie dziękuję za pozdrowienia :D Jestem bardzo mile zaskoczona odkryciem, że na Tym forum można znaleźć tak serdecznych przyjaciół, którzy się za sobą wstawiają ;:6 Już ja jej tam 'mały wagonik' roślin wyślę, niech dziewczyna sadzi i się cieszy :wink: :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Zaglądam, zaglądam Kochanie i konstatuje, że coraz mniej zdjęć wklejasz, Rybolku :)
A przeciez roślinki Ci kwitną, berberysy rozrastają sie, ligustry?,
skarpę pięknie zrobiliście i...
mogłabyś ku naszej uciesze, troszkę nowych zdjęc pokazać,
bo tak nagle się urwały sprawozdania.

Ellu, MałaRybka to kochana kobietka, bardzo wstydliwa i delikatna.
Jak można Takiej Duszki nie darzyć sympatią ? :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”