Majkowy zielony dom i cała reszta zieloności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i cała reszta zieloności.

Post »

Cześć Majeczko :wit
ja po raz pierwszy wiosną miałam zadołowane róże w donicach na rabacie. Pięknie sobie radziły, a korzenie powychodziły mi dolnymi otworami. Przy jesiennym sadzeniu do gruntu musiałam rozcinać doniczki, żeby nie uszkodzić korzeni.
Już w pierwszym sezonie mam ładne rozrośnięte krzaczki. Faktycznie ta metoda idealnie się sprawdza jak chcemy z każdym krzaczkiem trafić na właściwe miejsce na rabacie. :D
Mnie też wzięło na domówienie i też malutkich??. :;230
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj Majeczko, a co to to kulkowanie????? ;:223
Piękna jesień u nas i oby tak dalej. Marzę o deszczyku nocnym, bo przesadzam pod dom roślinki i latam z kanistrami pełnymi wody. Majka, u mnie pod domem wielkie zmiany. Zajrzyj ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Trawy z jukami ślicznie wyglądają takie słoneczne .Lincoln również zachwycający .Ciekawe Majka jaki znajdziesz sposób na to ,żeby korzenie z donic nie przechodziły do ziemi tylko tworzyły w doniczce zwartą bryłę .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

JAKUCH pisze:Trawy z jukami ślicznie wyglądają takie słoneczne .Lincoln również zachwycający .Ciekawe Majka jaki znajdziesz sposób na to ,żeby korzenie z donic nie przechodziły do ziemi tylko tworzyły w doniczce zwartą bryłę .
Może zakopać donicę z podstawką :;230
Też mnie to nurtuje, moje stojące na ziemi nieźle powrastały.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Ech,poczytałam sobie o różach :D Ja tej jesieni dałam sobie na wstrzymanie z zakupami, za to poprzesadzałam bez opamiętania te, które już mam ;:oj Pomysł z doniczkami doskonały; ja co roku sadzę ze 2-3 róże w doniczkach (ale nie wkopywanych w ziemię) i jesienią idą do gruntu...ale wkopywanie donic to jeszcze lepsza myśl - chyba spróbuję tej wiosny :lol:
Stadt Rom też mnie zachwyciła, mam ją pierwszy rok i sprawuje się rewelacyjnie!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Tak, chyba też będę częściej zostawiała na cały sezon wkopane do ziemi na wiosnę donice z różami ;:108 . Zrobiłam tak w tym roku z Mariątheresią i Pashminą od Ewuni i teraz po wyciągnięciu ich i przygotowaniu do wsadzenia na właściwe miejsce zobaczyłam pięknie rozrośniętą bryłę korzeniową z mnóstwem grubaśnych włośników :heja .
Wkopywanie donicy do ziemi ma jeszcze tę zaletę, że całość nie wysycha podczas upałów tak szybko. Roślina znacznie lepiej wygląda, rośnie no i kwitnie :D .
Dodam jeszcze, że jest wtedy duuużo czasu na zastanowienie się co do miejsca ostatecznego jej umieszczenia ... (teoretycznie przynajmniej :wink: ).
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo to ciekawe, co piszecie o sadzeniu w donicach. Podoba mi się ten pomysł!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Sprawdza się doskonale i stosuję go już od zeszłego roku.
Majka jak twoja Zoic ?
Moja w ogóle zimy nie czuje i kwitnie w najlepsze.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Witaj Majeczko, :wit
Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile razy odwiedzałam Ciebie, Twój zielony dom z gromadą souvenirów i resztą różanej bandy.
Jestem zachwycona i rozanielona za każdym razem kiedy tu wchodzę. ;:170 Połowa FO już wie, że nie cierpię róż i próbując obłaskawić i lepiej poznać wroga zaprosiłam kilka krzaków do swojej Piaskownicy. ;:306 Z souvenirów mam tylko dr. Jamain'a .... świeżynkę, póki co zadoniczkowaną, bo nie do końca wiem gdzie go zameldować.
Nie obcy jest mi też problem szkód górniczych i mam nadzieję, że wszystko zakończy się pomyślnie.
Jeśli pozwolisz będę częstym gościem spacerującym po Twoim niezwykłym ogrodzie.

Aaa.... a co to jest?
Szukam wypełniaczy na rabatę różaną w kolorach pomarańczowo różowych. ;:218
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja dzisiaj przesadzałam kilkuletnią Fairy. Nie wiedziałam, że korzenie poszły w bok i uciachałam.
Teraz martwię się, czy przetrwa, bo skróciłam jej te korzenie o połowę. ;:14
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aż wstyd że tak dawno tu nie byłam :oops: a tu tylu bardzo miłych gości ;:196
Jestem ciągle w niedoczasie, mam sezon wykopaliskowo-sadzeniowy i dobrze że pogoda sprzyja ;:3 choć przydałoby się troszkę deszczu bo robi się sucho w mojej pisakownicy.
Z braku czasu nie odpowiem indywidualnie :oops: ale wspomnę o sadzeniu róż do doniczek i ich problematycznym wrastaniu w ziemię.
Wrastają niektóre wigorne i to sporo ale i tak mają ładną bryłę korzeniową więc jak utracą końcówki korzeni to nic złego im się nie stanie. Teraz wypróbuję sposób z agrowłókniną, wykładam dno i zakrywam dziurki kawałkiem starej włókniny i dopiero tak wsadzam różę. Już rosnące w doniczkach rośliny zakopuję w ziemię wykładając rów podziurawioną folią. Za rok okaże się który sposób jest praktyczniejszy.

Zostawię Wam fotki o przemijaniu i do napisanie w wolniejszym, deszczowym czasie :wit

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Majka pięknie przebarwił sie milin na domku .Trawy w jukach rewelka .Ostatnio bierze mnie na trawy ,ale chyba prosa nie są takie ekspansywne .U mnie nie narzekam jak na razie na brak deszczu ,ale u mnie inna gleba ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja już mam nadzieje, że nie będę przesadzała więcej róż. Zostały mi tylko wiosenne przesadzenia, czyli 4-5 róż. I koniec. Musze się powstrzymać od tego procederu, bo w końcu nigdy nie będę miała kwiatów
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nena08 pisze:No to wyciągnęłaś mnie z doła i chęci zaorania różanki na wydmie. ;:306
Aniu cieszę się że nie będziesz przeorywać wydmy, nawet w piaskownicy udają się róże tylko aklimatyzują się dłużej no i wymagają większej troski, czasami słabiej kwitną ale za to jaka satysfakcja z każdego kwiatka :uszy
Majeczko, piękny ten Twój Lincoln ;:131
Skoro nie przemarzł za bardzo, spróbuję mu przygiąć pędy do ziemii, a wiosną zakulkuję i zobaczymy co z tego wyjdzie ;:224
Kasiek u Ciebie cieplej to powinno się udać, zwłaszcza jak będzie lekka zima :uszy
Maju dawno u Ciebie nie byłam, róże przepiękne,najbardziej ujęła mnie trawa, też taką kupiłam czy urośnie mi taki okaz :?:
Irenko moja rozplenica to bardzo stara trawa, jeszcze z czasów nieodmianowych, zawsze rosła dość szeroko i ładnie kwitła. Na jaki okaz urośnie Twoja zależy od tego co to za odmiana ;:173
Zdjęcia z trawami takie ładne, że postaram się coś odgapić :D
U mnie rozszalała się wreszcie LO :D Wyrosły pędy prawie dwumetrowe i jestem ciekawa, jak zniosą zimę.
Wczoraj padało, dziś rano -3.
Ewuś odgapiaj do woli ;:306
Moja LO też ładnie podrosła a muszę ją jeszcze teraz przesadzić bo ma niefortunną miejscówkę, za ciasno i za mało przewiewnie.
Ogólnie to czeka mnie jeszcze przesadzenie pomyłkowej Long John Silver a to będzie nie lada wyzwanie z gęstości rabatowej wyłuskać dość sporego kolczaka ;:173

cdn...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia, Majka, Jadzia, Ania, Ewa, Monika, Małgosia, Grażynka o sadzeniu i przechowywaniu jakiś czas róż w doniczkach już wspomniałam wcześniej. Zakopanie doniczki z podstawką daje efekt ale tylko jak ma dziurki w dnie, ja sadzę róże w doniczki produkcyjne a w takich dziurek jest multum więc bokami i tak przerośnie. Wykopuję doniczki, obcinam uszkodzone korzenie zmuszając róże do tworzenia nowych i jak do tej pory wszystkie bardzo ładnie rosną, a robię to już kolejny sezon sadzeniowy.

Aniu ja gliniane doniczki stojące na powierzchni stawiam na czymś twardym, mam dachówki płaskie i do tego idealnie się nadają, woda odpływa a korzenie nie włażą do ziemi.

Gosiu Margo jak obcięłaś mocno korzenie to i powinnaś obciąć górę żeby zrównoważyć stosunek pędów do korzeni, no i obficie podlewać, ale nie przesadzaj żeby nie zgniła.

Grażynko mojej Zoic obrywałam wszystkie nowe pączki nie dając jej szans na kolejne kwitnienie, miała tyko jeden kwiatuszek przemycony pod listkami, którego nawet nie cyknęłam ;:306
constancja pisze:Witaj Majeczko, :wit
Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile razy odwiedzałam Ciebie, Twój zielony dom z gromadą souvenirów i resztą różanej bandy.
Jestem zachwycona i rozanielona za każdym razem kiedy tu wchodzę. ;:170 Połowa FO już wie, że nie cierpię róż i próbując obłaskawić i lepiej poznać wroga zaprosiłam kilka krzaków do swojej Piaskownicy. ;:306 Z souvenirów mam tylko dr. Jamain'a .... świeżynkę, póki co zadoniczkowaną, bo nie do końca wiem gdzie go zameldować.
Nie obcy jest mi też problem szkód górniczych i mam nadzieję, że wszystko zakończy się pomyślnie.
Jeśli pozwolisz będę częstym gościem spacerującym po Twoim niezwykłym ogrodzie.

Aaa.... a co to jest?
Szukam wypełniaczy na rabatę różaną w kolorach pomarańczowo różowych. ;:218
Witam Cię Ewo w mojej piaskownicy ;:7 i też się przyznaję że podczytuję Twój wątek od dłuższego czasu nie zostawiając po sobie śladu ;:131
O Twojej (nie)miłości do róż dobrze wiem, czytałam jak gromada Czarownic zagościła w Twojej Piaskownicy sadząc spore ilości róż - (Robaczek jest nie do zdarcia ;:306 )

Obrazek

Obrazek

To jest Pięciornik krwisty Potentilla Atrosanguinea żółto pomarańczowy, dziewczyny ostrzegły mnie że łatwo się rozsiewa. Przesadziłam na inną rabatę gdzie może sobie rosnąć do woli a potrafi mieć pędy dość długie, przeszło 50cm, i rozwala się na wszystkie strony. Między różami może się sprawdzi ale róże muszą być już ładnie rozrośnięte żeby je nie zagłuszył. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”