Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

sweety, ta hosta jest wyjątkowo ładna. Kiedyś byłam fanką host, ale teraz jakoś mi przeszło i tylko najladniejsze odmiany zwracają moją uwagę.
marpa, ja do spartyny podchodziłam z widłami juz od dawna i myślałam, że jej usunięcie to ciężka robota. Zaczęłam od wykopywania skajnych kłączy, a potem to już stopniowo samo poszło. Wywaliłam ją samodzielnie, stawiając mojego M przed faktem dokonanym. A ile miejsca zyskałam, ho, ho, ho :D
Margo2, jest jeszcze jedno wyjście: eliminować. Użyłam tu badzo łagodnego określenia. Ja z tego rozwiązania właśnie korzystam. Spartyna już nalezy do przeszłości i ba4dzo się z tego cieszę.
Stasia, absolutna racja, koniec z zakupami internetowymi. Potem w sezonie mamy to samo za tę samą cenę, a w dodatku ladnie wyrośnięte. No chyba, że ktoś nie ma innej możliwości, to musi ryzykować.
Tajeczko, ja nie znoszę tak ekspansywnych roślin. Gdy spartyna zaczęła sięgać już pazurami w róże, podjęłam ostateczną decyzję. Mam dzięki temu wielką nową rabatę.
leszczyno, taki kajecik to dobra rzecz. Ja już nie prowadzę, bo pojedyncze rośliny mam w głowie. A mój ogród zresztą więcej nie pomieści.
Edytko, jeszcze raz dziękuję za tak miłe słowa. Gdy czytam takie opienie, od razu zabieram się do nowych prac upiększających :D
Azo, jak miło cię widzieć po dłuższej przerwie. Masz rację, że czasem oglądanie wątku hurtem daje lepszy obraz ogrodu niż dawkowanie porcjami. Przesyłam pozdrowienia z szarych deszczowych Bieszczad.
Steasi, ja też lubię mocne kontrasty wśród roślin. Ale mam fazy, że podobają mi się także łagodne i pastelowe zestawienia. Kwestia nastroju :)
dorcia7, ja już nowych host nie kupuję, muszę rozsadzić stare, które stały się po latach olbrzymami.Ta Fire and Ice rzeczywiście rośnie wolno, mam ją chyba z 8 lat.
gajowa, hosty to jednak moja przestarzała już miłość, natomiast jeżówki - najnowsza.
Annes77, szukałam Aniu tej Marmalade i znalazłam u jednego spzedawcy. Niestety, sadzonki były młode, widać, że niedawno wsadzone do donic. Miałam wątpliwości, czy taka jeżówka przetrwa zimę. Gdyby to była wiosną, na pewno bym kupiła, ale teraz... zrezygnowałam i kupiłam Guana Ice.
takasobie, przyznasz Miłeczko, że jeżówki są bardzo fotogeniczne. Chyba w realu nie robią aż takiego wrażenia. Może poźniej, gdy staną się już dużymi kępami, będzie naprawdę na co popatrzeć. No cóż, na to właśnie liczę :D
ilonko, wspominasz o wymianie host u siebie. Ja też do tego doszłam i stopniowo eliminuję te o całkiem zielonych liściach, bo zabierają mnóstwo miejsca, a nie są jednak w moich oczach zbyt urodziwe. Mam ich sporo, bo kiedyś bawiłam się w wysiewanie i wyrosły prawie same zielone, choć w torebce miało być 50 odmian.
Helios, oni mają otwarte do 18.00, w niedzielę też, tak że będziesz jeszcze mieć okazję, ale ja myślę, że teraz to już lepiej poczekać do wiosny.
ewamaj, ja uważam, że tak piękna hosta powinna jednak rosnąć samotnie. Ja zamierzam ją otoczyć ciemnymi żurawkami, żeby była jeszcze badziej widoczna.
Bogulenko, byłam, wróciłam, jestem naprawdę baardzo zadowolona. No cóż, tłumów jest niestety coraz więcej, to nie to samo co jeszcze kilka lat temu, ale i oferta stała się szeroka i bogata. Ceny rozmaite. Jeżowki 10-15 złotych. Kupiłam oczywiście te za 10zł. Mnóstwo ho4rtensji i traw i to głównie je widziałam w reklamówkach klientow. Ja sobie też kupiłam kilka trawek i żurawek. No i całą torbę cebulek tulipanów, które udało mi się kupić po 60gr. Tak że wyjazd do Skierniewic zaliczam do udanych. Teaz jeszcze trzeba to wszystko będzie posadzić, no i aby do wiosny, Bogusiu :roll:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wandziu,
jestem melduję się :oops:
Pięknie u ciebie, rabaty zroszone słońcem cudnie wyglądają. No i ten pień, obiekt pożądania i zazdrości.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu witaj ;:196
Widzę, że tegoroczna jesień w Twoim ogrodzie jest niesamowicie pracowita.... czytałam u kogoś że mnóstwo zmieniasz, całą masę roślinek przesadzasz, zmieniasz aranżacje rabat..... ależ pracowita mróweczka z Ciebie ;:138 Twój ogródek zawsze piękny będzie jeszcze ciekawszy..... już nie mogę się doczekać efektu zmian..... Co planujesz posadzić na rabatę z której wyrzuciłaś trawę.....czyżby różyczki ??? ;:224
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wandeczko, cześć :wit
I jak Ci tam, w tych chmurnych Bieszczadach?
Gratuluję odzyskanej rabaty. Ja też nie lubię, kiedy rośliny robią, co chcą, calkowicie lekceważąc zamierzenia ogrodnika ;:306. A u Ciebie i tak mają sporo wolności... ;:224.
Też jestem ciekawa, co będzie na nowej rabacie ;:218.

Wypoczywaj - Jagoda
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Jak to powiedział lekarz rodzinny gdy córeczce odwidziały się zupki- kobieta zmienna jest ;:108
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wandziu czytam , ze byłaś w Skierniewicach ;:oj
JA też byłam . Szkoda , że nie wiedziałam , że też sie wybierasz ....
W jakim dniu byłaś ? Bo ja w sobotę :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, ale ja nie mam silnej woli, żeby sie pozbyć roslin.
Musze jeszcze nad soba popracować. Na razie ćwiczę silną wole i już nie kupuję wszystkiego co mi się podoba
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witaj Wando :wit
Ciekawa jestem jakie nowe odmiany jeżówek wybrałaś. Milkshake fantastyczny, mam go od wiosny.
Jesienna odsłona Twojego ogrodu kryje tyle miłych niespodzianek...choć za hostami nie przepadam, ta odmiana faktycznie niezła :wink:
Miłego wypoczynku!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu domyślam się, że nadal siedzisz w ogrodzie. Najpierw przesadzanie, teraz pewnie sadzisz kupione rośliny i cebulki...
Powiedz mi tylko, dlaczego przestały podobać Ci się hosty ;:202
Właśnie doszłam do wniosku, że muszę powiększyć ich populację, bo o tej porze roku nadal zdobią ogród, gdy po kwitnących bylinach zostają puste placki.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

magenta, no nareszcie jesteś, będę musiała zaraz zajrzeć, co tam u ciebie nowego słychać.
AGNESS, ano zdziwisz się Agnieszko, ale różyczek już więcej nie będę dosadzać. Mam ponad 100 i to mi zupełnie wystarczy. Na nowo uzyskanych rabatach posadzę trawy, żurawki i bukszpany. Trochę miejsca zostawię dla jeżówek. Poza tym nie wiem jeszcze, co wymyślę. Może w zimie przyjdą mi do głowy jakieś nowe pomysły. Na razie podpatruję u innych i się zastanawiam.
Jagódko, ano wypoczywam i nudzę się niemiłosiernie, bo pogoda fatalna. Szaro i deszczowo. Dobrze, że przynajmniej laptopa ze sobą wzięłam. Dziękuję ci za wizytkę. Po powrocie biorę się za sadzenie tego, co nakupowałam.
Margo, powoli, powoli dojrzejesz i do wyrzucania. Wystarczy wywalić pierwszą denerwującą roślinę, to dalej już samo idzie. U mnie pierwszy był ognik dwa lata temu. Dziś się zastanawiam, jak ja mogłam tak długo go znosić.
Robaczku, ja wiem, że ty za hostami nie za bardzo. No ale czasem się przydają w cienistych miejscach. A u mnie jest tego cienia jednak sporo.
heliofitko, nie powiem, że w ogóle mi się przestały podobać hosty, ale nie jestem już taką ich fanką jak kiedyś, gdy wypatrywałam każdej nowej odmiany. Pewnego dnia doszłam do wniosku, że w moim ogrodzie mało jest koloru. Wszędzie tylko zielono i zielono. No i zacżęłam się ograniczać w tych swoich hostach. Na przyklad te całkiem zielone to już mnie nie zachwycają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,widzę,ze nawet masz cynie wysiane.W piątek jadę z Bożenką Babopielką do Szmita,nie mam zamiaru nic kupować,chyba,że będą mieli misia polarnego z bukietówek.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Małgosiu trzeba było przyjechać do Skierniewic tam mieli Misia Polarnego.

Wandziu godziny nam się nałożyły w Skierniewicach . JA byłam od 11 do 16 .
Bardzo żałuję , ze się nie spotkałyśmy

Ps. Mam taką samą latarenkę :)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Witaj Wandziu :wit
Bardzo miło w Twojej ogrodzince pod dębem Czesławem. Tak swojsko i jednocześnie bardzo urokliwie :wink:
Hostę Fire and Ice też mam i bardzo lubię, ale mojej coś podgryza co roku liście i nie wygląda tak pięknie jak Twoja. A teraz już niestety powoli żółknie...
Pozdrawiam i życzę udanego odpoczynku ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Czytam, że sadzenie poczeka do twojego powrotu. A miałam nadzieję na kawkę.... W przyszłym tygodniu :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Witaj Wandziu :wit
Dawno mnie u Ciebie nie było a tu tyle wspaniałych widoków!Twój ogród niezmiennie mnie zachwyca a jesienią staje się jeszcze bardziej nastrojowy.
Czytałam ,że Twoja jeżówka Milkshake słabo tworzy kępę. Mam ją w swoim ogrodzie od kilku lat i zauważyłam,że stare rośliny nie rozrastają się po zimie,ale już zrobione z nich sadzonki -następnego roku tworzą piękne kępy.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”