Palma + chore liście

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Tomasz83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 wrz 2013, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Palma + chore liście

Post »

Witam,
Posiadam oto ta Palme od zeszłego roku, nie zwracałem na nią zbytnio uwagi, trochę ja zaniedbałem.
Stanowisko ma przy drzwiach balkonowych, podlewałem jak mi się przypominało, raz więcej raz mniej, aż w końcu pomyślałem, że muszę się za nią wziąć i zaopiekować się, jak widać coś jej dolega, możecie pomóc, co jej dolega ? Od dwóch tygodni, ma szklaną kule z wodą nawilżającą ziemie, może ma za mokro ? za sucho ? daje jej też nawóz BIOHOMUS EXTRA

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Palma + chore liście

Post »

Nie mam doświadczenia z podlewaniem z kuli, wolę tradycyjne podlewanie, w ten sposób można chyba lepiej reagować na zmienne zapotrzebowanie rośliny w wodę. Generalnie Livistona Rotundifolia, bo tak się nazywa Twoja palma, lubi umiarkowane podlewanie, tzn. nadmierne przesuszenie, czy zalanie niezbyt jest przez nią tolerowane. Kolejna kwestia jest taka, że palma ta lubi wyższą wilgotność powietrza, jak jest za niska, mogą jej schnąć końcówki liści. Moja wygląda podobnie, dopóki schnięcie nie jest zbyt szybkie, tzn. zbyt szybko nie schną górne liście, wszystko powinno być ok. Moja wygląda bardzo podobnie. A obumieranie dolnych liści, to normalna sprawa, w końcu palma to drzewo. Sprawdź jeszcze ew., czy od spodu liści nie ma jakichś pasożytów, np. przędziorków. Jakbyś mógł jeszcze napisać, kiedy była przesadzana i w jaką ziemię.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tomasz83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 wrz 2013, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przesadzana była coś około Maja, w ziemie do Palm + jeszcze taka kostka, jakaś domieszka do ziemi właśnie do palm.
Zamówiłem nawilżacz powietrza, to trochę, podniosę wilgotność w powietrzu.
Średnio co drugi dzień zraszam ją na balkonie
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to może to wystarczy, u mnie rośnie w otoczeniu dużej ilości roślin, więc odpowiedniej wilgotności jej nie brakuje, a i tak ma uschnięte końcówki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”