SSS 2 czyli czar_nych zmagań cd

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: SSS 2 czyli czar_nych zmagań cd

Post »

Nie wytrzymałam :oops:
Sprzedałam pocórkową parasolkę (wózek) na allegro i za połowę kwoty zakupiłam rośliny do donicy. A zabawka za to była obiecana.
No ale ile można mieć zabawek ? :lol: :wink: (się tłumaczę :oops: )

Pat pędzę! Choć ja mało autorytatywna jestem w tej kwestii :wink: (ale od dzisiaj bogatsza w powojnika Multiblue)

Marzenko dziś znowu będę biegać z wężem (klnąc siarczyście na komary i plątające się ustrojstwo) , bo rośliny też mi marnieją :?
Deszcze nas z reguły omijają. Tak i teraz mówią prognozy.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Witam.

Posadziliśmy w końcu Chopina! Trafił do przodu na miejsce cyprysika. Biednie tam tak sam wygląda - trzeba mu coś dosadzić do towarzystwa :lol:
Macie jakieś propozycje? Chodzi mi o niższe piętro. Nie wiem czy ją zestawiać z jakimiś niskimi różami czy z czymś innym ?

No i wczoraj urodził się pomysł dosadzenia 1 strony tarasu. Kocimiętka jaką tam mamy brzydko się pokłada więc poleci w inne miejsce.
To jakaś mało atrakcyjna odmiana w porównaniu z tą którą dostałam od Marzenki i która tworzy bardzo zwartą i ładną kępę.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, kocimiętka wyciąga się i pokłada jak nie ma pełnego słońca: mam jedną odmianę posadzoną na różance w pełnym słońcu i pod drzewem w półcieniu: ta druga właśnie taka niemrawa i wyciągnięta. Przycięcie po kwitnieniu też dobrze działa na zagęszczanie.

Chopina podsadziłabym różami okrywowymi, a na średnie piętro jakieś średnio-niskie byliny: gatunki, to zależnie jaką kolorystykę chcesz. Ja bym albo poszła w pastelowe róże i błękity, albo kontrastowo żółte i czerwone.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w nogach Chopina rośnie Pomponella :D On generalnie jest dużą różą i okrywowa moim zdaniem długo będzie nieproporcjonalnie niska. Co do kocimiętki moja rośnie w pełnym słonku, a i tak lubi się położyć. Wówczas ją przycinam i znowu dłuższą chwilę mam spokój i młodziutką roślinkę :D
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Pat nie ma opcji na 3 piętra. To mały obszar przy wejściu i nie mam na tyle miejsca (wylądowała zamiast cyprysika tu). Chcę trochę trawy zebrać i zrobić większe zakole.
Myślałam właśnie o bladoróżowych różach lub kontrastowo czerwonych - ale wtedy poleciałabym patriotycznie a to chyba mi nie leży :lol:
Myślałam o pomieszaniu ich z lawendą ale tak ma sąsiadka z domu obok więc wiadomo ,że odgapić nie mogę :lol:
Gipsówka trwała też by była fajna ale nie ma jej nigdzie u nas :(

Kocimiętka ma bardzo dużo słońca - w sumie od 10 do samego zachodu- a jednak leży. W sumie tylko jedna ładnie stoi. Wyrzucę ją pod wiciokrzewy to mi akurat zasłoni nieładny dół rośliny a jak się położy to już będzie jej problem.

Aniu za mało miejsca na większe róże. Tylko jakaś drobnica do łydek Chopina.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ania, ten Twój dom jest zachwycający ;:167 Jak z obrazka normalnie ;:108
Moim zdaniem lawenda, róże i gipsówka to taki standardowy zestaw, ze nie masz się co martwic o sąsiadki opinią. Przecież to książkowe nasadzenia :lol: W nogi Chopina dałabym 'The Fairy' albo 'Lovely Fairy' bo są małymi terminatorkami i do tego wspominane byliny. Możesz tez trawki jasne dosadzić, np. ostnicę, która mnie zachwyciła w zeszłym roku u Igi :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Madziu zamienimy się domami ? :;230
Co do Fairy to myślałam o niej jednak muszę mieć raczej zwarte niewielkie krzaczki niż rozłażącą się róże. Także okrywówki odpadają. Wsadziłam 2 takie nn do donicy ale jak z niej wypłyną to nawet wskazane w tym miejscu mają się trzymać sztywno.

Ostnica faktycznie cudna ale lokalnie nigdzie jej nie widziałam :|

W moim graciku hamulec się zapiekł i trze o koło - pech :( jakby nie niemożność jazdy już byśmy wybierały się z Madzią do ogrodniczego :wink:
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

A jest taka mała różyczka o nazwie 'Tomelise', całkiem malusia, może bardziej przypadnie Tobie do gustu? I nie trzeba po nią jeździć, tylko zamawia się przez net 8-) :lol:

Na domy się nie zamieniam, bo ja swój sama projektowałam pod swoje potrzeby i teraz będę się go trzymać do końca. Ale Twój jest przeuroczy ;:108
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Aniu, jestem i czytam na bieżąco. Powojników niezmiennie bardzo zazdroszczę i jeszcze kilku innych rzeczy również. :wink:
Co do różyczek miniaturowych to u nas raczej wielkiego wyboru nie ma. Znalazłam w sieci kilka cukiereczków ale nie mam pojęcia czy je zdobędziesz. ;:218
Szukaj może wśród niewielkich kompaktowych rabatówek np Ambridge Rose lub Garden of Roses. To zwarte krzewy wys. ok. 60 cm. i szer. ok. 50 cm, strefa USDA 6 tak jak Chopin
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Ania a nie chcesz wrócić na bloki? ja się chętnie zamienię hihi
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Ewo no to trzeba sobie sprawić jakiegoś :wink: pięknie się komponują z różami :wink:
Róże przepiękne szczególnie Garden of Roses ale u nas za chiny ich nie znajdę lokalnie. A ,że u mnie wciąż pieniędzy mniej niż chciejstw to przeliczam każdą przesyłkę jako kolejną roślinkę do ogrodu :?

Dario średnio 3 dni w tygodniu wracam do bloku więc kto wie ... :wink: choć pewnie znajdziecie wkrótce swoje miejsce na ziemii i oferta będzie nieaktualna :roll:
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to skompletuj sobie zamówienie z kilku roślinek i zapłacisz tylko jedną przesyłkę.... w rozliczeniu wyjdzie 1zł bądź 2 drożej, a jak dobrze poszukasz to rośliny kupisz po kilka złotych taniej niż na lokalnym rynku i suma sumarum będziesz miała przesyłkę za darmochę.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Nowe rośliny w komarowym ogrodzie oglądam przez szybę :evil:

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jakie słodkie maleństwa. ;:oj Cóż to takiego?
Skrzynia z pergolą to mistrzostwo świata. ;:303 Kogo chwalić ?
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Mój pomysł - wykonanie T.
Obsadzenia mój pomysł i wykonanie.
Chwal kogo chcesz 8-)

A maleństwo ... hmm póki co nie wiem. Ale urzekły mnie i cenę miały dobrą :wink: .
Pani mówiła ,że rosną jej jak szalone i nie okrywa ich niczym.
Zobaczymy. Powojniki i tak będę okrywać więc i różom i trawom też się dostanie przy okazji.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”