Co wybrac?? laurowiśnia wschodnia czy thuja??

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
maagic
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2008, o 14:51

Co wybrac?? laurowiśnia wschodnia czy thuja??

Post »

Bardzo proszę o pomoc :)
Właśnie z mężem kupiliśmy mieszkanie z ogródkiem i chciałabym go trochę zasłonić. Jest to osiedle i niestety dostaliśmy wypis drzewek jakie nam wolno sadzić w ogródku. M.in. jest tam laurowiśnia wschodnia i thuja niska. Nie za bardzo rozumiem co maja pod pojęciem "NISKA". Czyli do ilu cm??
Co bardziej polecacie? luarowiśnie czy thuje?
Dodam, ze chcę je posadzić po stronie północno-wschodniej.
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

generalnie i jedna idruga roślina w takich warunkach środowiskowych bedzie ładnie rosła. Natomiast jako niską tuję mogą mieć na myśli np takie
Obrazek Obrazek

ale z drugiej strony laurowiśnia dorasta do 6m :!: wiec mogą mieć na myśli zwykłe szmaragdy albo brabanty tylko odpowiednio przycięte żeby nie były za wysokie.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z laurowiśnią czasami trzeba uważać ,bo może zmarznąć. Dlatego podaj proszę skąd jesteś - z jakiego rejonu Polski ( o ile Polski.... :D ). Wtedy łatwiej jest coś doradzić. :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
maagic
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jestem z Warszawy :)
Właśnie myślę czy brabantów nie zasadzić bo podobno maja szybki wzrost.. ale laurowiśnia też jest bardzo ładna ale boje się, że nie będę umiała się nią odpowiednio zająć ( nigdy nie miałam ani ogródka ani działki )
:?
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rownie bardzo ładną tują i nie wymagającą strzyżenia jest GLOBOSA dorastająca do 1,5 m wysokości i podobną średnicę.
Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Czy chcesz posadzić krzewy tak, żeby tworzyły żywopłot? Czy posadzisz je w ogrodzie luzem, czy na rabatach, żeby swobodnie się rozrastały?

I jakie masz inne możliwości, co masz zapisane na tej liście? Może jakieś pnącza na ogrodzenie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
maagic
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zenobiusz te tujki sa bardzo ładne ale chyba za niskie :/
Chcialabym sie trochę odgrodzić, wiec potrzebuje coś na żywopłot.
Ogólnie mogę w ogródku sadzić:
- azalie japońskie
- różaneczniki
- pinius japonica
- mahonia pospolita
- laurowiśnia
- bukszpan
- irga " usynów"
- pięciornik krzewiasty
- tawułka japońska
- berberys
- forsycja "maluch"

a z iglastych:
- świerk pospolity miniaturowy
- modrzew szczepiony niskopienny
- thuja niska
- jałowiec rozesłany "nana"
- cyprysik tępołuskowy
- jodła balsamiczna "nana"
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Wygląda na to ,że zostaje laurowiśnia :roll: W sumie urośnie najszybciej i najwyżej. Może być też berberys -skoro nie zaznaczono ,że tylko niskie odmiany, to masz tu spore pole do popisu. Rośnie szybko ,a możesz wybrać między formami krzaczastymi ( szerokimi) i kolumnowymi. Dodatkowo jest różnorodność kolorów. :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Nie dali wam specjalnie dużego wyboru, szczególnie tych żywopłotowych czyli wyższych krzewów. I ja to rozumiem, pewnie projektanci chcieli zachować porządek i jednolity styl. To ma sens. Ale teraz wszyscy właściciele ogródków ogrodzą się panelami, albo identyczną laurowiśnią i będzie po prostu jednostajnie i nudno. A więc przełam monotonię czymś innym, innego pokroju, koloru, nie rób takiej równej zielonej ściany, proszę :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
maagic
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję za rady :)
Wiecie co jestem strasznie wściekła bo już mnie prawie do tej laurowiśni przekonaliście i .... przyjeżdzam do mieszkania a tu mi w ogrodku osiedlowi ogrodnicy tuje sadzą!! i we wszystkich ogrodkach tak zrobili. ( To nowe osiedle i niektóre mieszkania jeszcze nie są odebrane)
Problem jest taki, ze ten ogrodek jest wlasnoscia wspolnoty z wylacznym użytkowaniem dla mnie. Ale nikt mnie nie uprzedził, że ktoś ma przyjść i tuje sadzić.....
Z jednej strony sie cieszę bo zaoszczędziłam ok 1000zl, ale te tujki maja jakies 80cm..... :( wiec zanim one urosną to minie chyba 5 lat ... :(
No nic jeszcze raz dziękuję za porady. :)
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

wiesz jeśli posadzili brabanty albo szmaragdy to mają one przyrostu ok 30 cm a w dobrych warunkach nawet 40 cm na rok to półtora metra osiągną za 2-3 lata - a ta wysokość już Cie całkiem nieżle zasłoni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”