Tropiki (triki)

Zablokowany
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tropiki (triki)

Post »

Dokładnie tak robię Aniu! Jak widać jakoś się udaje. Próbowałam też reanimacji w kamieniach, nawet z sukcesem. Pokazywałam chyba tego storczyka, ma się dobrze, listki wypuszcza, ale na razie pędów nie widać. Tak twierdzi właścicielka. Dawno go nie widziałam. Jednak metoda z keramzytem bardziej mi "leży".
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ja tez próbowałam z kamieniami a raczej z pumeksem ogrodniczym ale miałam za płytkie naczynie a pumeks bardzo ciągnął wodę i własnie Liodoro stracił w nim resztki swoich korzonków :cry: pumeks to jednak porowaty materiał i bardziej chyba przypominał reanimację w keramzycie niż w kamieniach. Teraz mam taki wielki słoik i własnie nie wiem ile tej wody lać :/ Ty masz ok. połowę a ja chyba 1/4.. z jednej strony wydaje mi się za mało na taki słoik a z drugiej, ten keramzyt z góry wygląda na lekko wilgotny, więc może "namacza" się od tej wody która paruje i lepiej nic nie zmieniać. Keramzyt z samej góry, który utrzymuje storczyka jest suchy, czasem go tylko delikatnie zraszam, bo gdy robiłam to częściej to cały keramzyt był mokry w słoiku i musiałam wygrzebać wierzchnią warstwę i zamienić na sucha bo mi się własnie na resztkach korzonków białe kłaczki zaczęły robić.. no nic.. jadę na tydzień do Krk więc tak go zostawię, martwię się tylko, bo nie mam jeszcze wypracowanej tej metody, nie wiem jak szybko ta woda od dołu wyparuje i czy storczyk nie padnie ;:131 ale chyba wolę aby był chwilę w suchym keramzycie niż cały czas w wilgotnym.. Twój reanimek pięknie Cie zaskoczył, to głownie dzięki Wam zmieniłam metodę reanimacji z podłoża na keramzyt bo wiele osób sobie tutaj go chwali..no zobaczymy :roll:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Ania, wg mnie tej wody wystarczy. Przez tydzień też raczej nie wyparuje. Ja też zraszam wierzch keramzytu, a właściwie korzonki, a jednocześnie keramzyt. Tyle, że mam możliwość codziennej kontroli, bowiem w przeciwieństwie do Ciebie nigdzie nie wyjeżdżam, nawet gdybym miała ochotę.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak.. chodzi tylko o to, że za krótko go w ten sposób reanimuję aby mieć pewność, że wyjadę i nic złego nie będzie się działo. Zastanawiałam się aby go położyć "na" keramzycie a nie "w" keramzycie, ale nie wiedziałam czy to zadziała. Jeśli jednak u Ciebie się sprawdza to tak zrobię.. dźwignęłam go troszkę do góry, żeby się opierał na kulkach :) Przynajmniej nie będę się martwić, ze coś mu przez ten czas zapleśnieje a skoro w ten sposób tez pojawiają się nowe korzonki, to super ;:333

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Dufin pisze:... skoro w ten sposób tez pojawiają się nowe korzonki, to super ;:333
I oby tak się stało Aniu, trzymam kciuki.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :) Przepraszam, ze tak Ci zaśmieciłam watek, ale widziałam na reanimku takie duże zgrubienie i mam nadzieję, ze to będzie korzonek, dlatego nie chciałabym teraz przez nieuwagę czy głupi błąd wszystkiego zaprzepaścić ;:124

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Janeczko wielkie uklony i gratulacje!!!! ;:168 ;:180 ;:180 ;:180 Kochaja Cie te Twoje bidule ,widzisz? :D Bardzo sie ciesze z tego sukcesu ,bo listek jest nim niewatpliwie ;:138
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Kasiu, dziękuję ;:196

Aniu, chciałabym pomóc. Tyle, że chęci to za mało ;:306

Skoro "biedy" u mnie dziś tematem wiodącym, to zapowiadana - różowa.

Phalaenopsis trafił do mnie w końcu października. Miał niby dwa liście, ale już przycięte przez właściciela, gdyż pojawiły się plamy i liście zasychały. Stożek wzrostu wołał o pomstę do nieba. Zwinięty, skręcony, porwany, zjedzony? Nie wiem co było przyczyną, gdyż mocno starszy Pan nie potrafił znaleźć przyczyny. Opisywał, że szyba była ośliniona. Może jakieś ślimaki?
Tak więc przemyłam, wykąpałam w topsinie, dostał nowe podłoże i w miarę możliwości moją opiekę. Wiosną wypuścił pęd. Gdyby roślina była moją własnością zaraz bym go ciachnęła. Jednak dla Pana najważniejsze jest kwitnienie i nie przekonują go słabe liście i takie sobie korzenie. Zamierzałam go wzmocnić, a tymczasem osłabiłam. Zakwitł, jutro zabiera go właściciel. Liście nadal słabe, tyle że rozwinął te przy stożku wzrostu. Natomiast nie wypuścił ani korzeni, ani nowych liści. Ale Pan już tupie nogami, bo chce go pokazać żonie. Nie zamierzam walczyć, jego wybór. Ale przyszłość rośliny raczej oczywista ;:145

ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

gianna pisze:Bleee... jakieś dziwne robale mam na liściu storczyka
Obrazek

;:306 ;:306 ;:306
Pomrowiki jak nic :;230 :;230 :;230

Odnośnie tego storczyka co wraca do właściciela, to trzymam za niego kciuki ;:333
Zrobiłaś co mogłaś ;:333
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

dorotakol pisze:
Odnośnie tego storczyka co wraca do właściciela, to trzymam za niego kciuki ;:333
Zrobiłaś co mogłaś ;:333
Dorotko, dzięki. Po cichu marzę, że po kwitnieniu znów wróci do mnie. Na zawsze! ;:306
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

I tego Ci życzę :D
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Dziś mój wpis z archiwizacyjnego obowiązku ;:306

Trzeci phal. w tym sezonie (dopiero!) nie licząc zakupionych kwitnących:
Otworzył dziś pierwszy pączek jeden z moich białych bliźniaczków. W doniczce rosną dwie roślinki. Jedna zakwitła w grudniu po raz pierwszy i do dziś utrzymuje dwa kwiatki (widoczne na dole). Druga zaś zakwitła wcześniej tj. na początku listopada. I właśnie ta listopadowa po kwitnieniu wypuściła pędy z dwóch śpiących oczek i obecnie cieszy moje oczęta bielą rozwiniętego kwiatu i seledynem pąków (widoczne na górze).

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Piekny Janeczko ,tez mam takiego ,one sa niezmordowane !!!Mojemu ciachnelam pedy i juz odbil na dwoch!!! Dobrze ,ze juz tak dlugo kwitnie ,przynajmniej nie zapomnialas ktory to ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ślicznie kontrastuje ta biel ;:138

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Kasia, ja jeszcze w miarę rozpoznaje. Mam kilka takich co trafiły się po kwitnieniu, będę mieć niespodziankę. Ale też identyfikuję. Pamiętasz folder i nr na doniczkach? Jam ci je tak opisała :;230 :;230 :;230
Że te białe są niezmordowane - to fakt!
Dufin pisze:ślicznie kontrastuje ta biel ;:138
Ania, a żółte i tak górą ;:306
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”