Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Widzisz a u mnie na ekranie jest brązowy.
Jak to fotki potrafią zmylić przez kolorystykę monitora.
Mam podobny irys do tego twojego niebieskiego, ale teraz to już nic nie powiem, bo może znowu to u mnie na monitorze nieco inaczej wygląda.
Moje wielkokwiatowe już w głębokim skłonie do ziemi a pączki widzę że wnet zaczną gnić jak jeszcze z dwa dni popada, na co się niestety zanosi. ;:222
No i pojawiło się znowu mnóstwo nagich ślimaków :twisted: , młodych, które są bardzo żarłoczne.
Niestety nawet granulki znikają szybko przy tych opadach i ślimaki mają raj.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jak sobie kiedyś sprawię kolejną partię irysów, to będę musiał też je na jakimś podwyższeniu zasadzić...

Piękna kolekcja przetaczników. O irysach nawet nie wspominam. No i ładny mak wschodni. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, wielkie dzięki 8-) Mam ogród pod domem, wszystko na miejscu więc jest mi łatwiej go pielęgnować, a przy irysach jest trochę roboty. Dwa razy dziennie zrywam przekwitłe kwiatostany, by nie szpeciły, kije i sznurki codziennie w pogotowiu, poprawianie znaczników itp. I przygotowanie kolejnych rabat, bo po trzech latach już trzeba myśleć o przesadzaniu irysów.
Zmobilizowałaś mnie do zrobienia sesji łubinom, bo one nareszcie mnie satysfakcjonują i nawet dobrze się komponują z irysami. Fotorelacja za chwilę.

Grażynko, kolorki często są w innej tonacji na monitorze i w obiektywie, a ja mam przed oczami te w realu. U irysów błękitny czasem przechodzi w lawendowy, a bordowy w brąz. Takie kolory pośrednie. Sam często nie mogę się zdecydować, jaki to kolor :D
Wielkokwiatowe? Piszesz o makach? Ich żywot krótki przy deszczowej pogodzie. U mnie nawet siewki jednorocznych zżółkły i chyba już ich nie będę miał.

Loki, miałem spadek na jednej rabacie więc zrobiłem z desek dwa tarasowe poletka i już jest o 30 i 15 cm wyżej na poszczególnych tarasach. Dla bylin to wystarczy.
Dzięki w imieniu przetaczników, irysów i maku :lol:

Tak jak napisałem wyżej - dziś łubiny. Jak na razie robiły za tło dla irysów, bo faktycznie rosną za nimi i to połączenie nawet się udało. Ale one same w sobie są na tyle ładne, że mogą być na pierwszym planie:
zaczynały tak:
Obrazek

ten przez lata był jedynym kolorem
Obrazek

a potem się rozszalały
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nawet biały się trafił :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku ależ masz łubinów ;:oj piękne kolorki :D ..... no i irysy...... wspaniałe. Moje wszystkie wyłożone przez ulewy i silny wiatr. musiały zostać podwiązane. Ale dają radę i wciąż kwitną :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak, maczki były i już po maczkach. ;:222
Płatki w strzępkach i zgniliżnie, dzisiaj ścięłam, żeby nie infekowały innych roślin.
Ruszyły liliowce a jak u Ciebie ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, bardzo dziękuję 8-) Co łubin to inna kolorystyka alb przynajmniej odcień. Byłem u koleżanki, która ma cały szpaler łubinów i naprawdę - każdy krzak inny :!: Nawet niemożliwością byłoby ponazywać je odmianowo.
Irysy u mnie podwiązane trzymają się dobrze. Zaraz pokażę kolejne 8-)

Grażynko, trzeci dzień bez deszczu - niesamowite :!: Mak 'Perrys White' ma jeszcze pąki. Ładnie rozsiały się maki lekarskie ale siewki padły. Zresztą robiłem rewolucję na rabacie, gdzie rosły więc i tak zostały przekopane.
Liliowce kwitną te najwcześniejsze botaniczne, a u pozostałych zaczynają pojawiać się łodygi ;:65

Zakwitają kolejne kosaćce. Do wysokich TB dołączają syberyjskie. Późne gatunki jeszcze w pąkach więc jeszcze co najmniej 2 tygodnie z irysami 8-) :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Łubiny też masz powalające. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zakwitł od Ciebie barwinek większy.
Wkleiłam u siebie fotkę.
Pozostałe rosną.....na razie....i bardzo się cieszę, bo zadarnią gołe miejsca w których rosły mi chwasty.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, cieszę się, że się podobają łubiny :) Mi też. Jeszcze będę chciał powiększyć paletę ich kolorów.

Grażynko, to znaczy że barwinek zadomowił się już i będzie się rozrastał. Warto zostawić młode siewki, bo starsza kępka potrafi wymarznąć.

Wczoraj zająłem się bodziszkami, wyznaczając im osobną kwaterę na nowej rabacie. Kilka tych, które już kwitną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No wiesz ? w sumie ja mam trzy ulubione rodziny roślin ? toinowate (Apocynaceae), powojowate (Convolvulaceae) i właśnie bobowate (Fabaceae)... To i nie dziwne, że łubiny mnie zachwycają. Sam sobie ich jeszcze wczoraj u siebie dosiewałem.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Jacku bodziszki super ;:333 nawet u Ciebie można się nauczyć nazw łacińskich ;:3 ja tylko po łacińsku zboża, bobowate i inne uprawne rośliny umiem (względem tego, ze jestem w klasie rolniczej)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, mogę tylko podziwiać, że masz tylko 3 rodziny ulubionych ;:224 Ale wiem, że masz dużo pięknych roślin z innych rodzin 8-)
Co do toinowatych - padła mi erwatamia. Chyba jeszcze się ostała u rodziców.

Przemek, dzięki :) Bodziszki to piękne kwiaty, bardzo lubiane przez pszczoły i bardzo różnorodne. Właśnie wczoraj przywiozłem kolejnego bodziszka do kolekcji 8-)
Jesteś w szkole rolniczej więc masz świadomość, jak ważna jest łacina w swobodnym poruszaniu się w świecie roślin 8-)

Dzisiejsze zdjęcia pt. "Ogrodowa perfumeria". Teraz kwitnie wiele bardzo pachnących krzewów i co rusz dolatują mnie przyjemne zapachy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Łubiny superanckie ;:138
U nas cała działka porośnięta dzikimi, w bliższej pasiece wśród pól też rosną.
Także nie muszę sadzić, zastanawiam się nad przesadzeniem białego na rabatę bo bardzo zróżnicowane kolorystycznie są.
Muszę się pochwalić, że nasza Genia obdarowała mnie m. innymi reklamówką karłowych irysków, wzięłam też tobołek z wysokimi, niby pospolitymi w pięknym świetlistym błękitnym odcieniu :D
Także będę powiększać rabatę irysową ;:138
Jacku ciekawe masz krzewy, tych dwóch po lilaku nawet nie znam. 8-)
Kolekcja bodziszków powalająca :!: Białe są szczególnie urocze i eteryczne :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? No mam trzy rodziny ulubionych, ale jak sam słusznie zauważyłeś również i w wielu innych rodzinach znajduję kwiatki, które mi się niesamowicie podobają ? chociażby powojniki, zawilce czy orliki z jaskrowatych (Ranunculaceae)... ;-) Współczuję śmierci erwatamii. :-(

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No proszę, nawet różyczki u Ciebie kwitną..... ;:224
Multiflora super wygląda, szkoda tylko, że nie powtarza kwitnienia.
Perfumeria to coś bez czego ogród obejść się nie może.
U mnie coraz więcej tych perfumowanych roślin. :uszy
Też uwielbiam łubiny, kiedyś u mnie rosły, ale potem wszystkie padły łupem ślimaków. :twisted:
Teraz sadzę rośliny, które są dla nich niejadalne.
Ostatni bodziszek bardzo urodziwy - w ogóle ostatnio jakoś tylko białe kwiaty mi się podobają, pewno dlatego, że przedtem miałam ich niewiele. :D
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”